-0.9 C
Timișoara
duminică 19 ianuarie 2025

Istoria orașului și tehnologii de înaltă clasă se împletesc în cea mai nouă expoziție de la Bastion VIDEO

Pe măsură ce se apropie anul de grație 2021 în Timișoara se înmulțesc evenimentele culturale cu adresabilitate cât mai mare.

Universitatea Politehnica de la noi din oraș precede acest an cultural și se pregătește de aniversarea centenarului său propriu în anul 2020. De un secol aici se școlesc studenți ce vor deveni inginerii specialiști de mâine.

Un proiect cultural generos a fost gândit împreună de Centrul ID/IFR și e-Learning și Centrul Multimedia, în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului și Asociația Timișoara 2021- Capitală Europeană a Culturii. Acesta are ca scop de a pune în valoare moștenirea patrimonială a orașului printr-o expoziție de imagini deosebite.
ernisajul expoziției, ce a avut loc în mansarda Muzeului Național al Banatului din Bastionul Terezia, a coincis și cu prezentarea proiectului Spotlight Heritage Timișoara / Patrimoniul sub reflectoare Timișoara. Tema este simplă în aparență „Auzul” ca simț.

În acest an 2019 proiectul generos prezintă Cartierul Iosefin şi Valeria dr. Pintea – un roman în expoziție, o expoziție stradală în cartierul Iosefin și o aplicație mobilă de realitate augumentată, împreună cu o pagină de web: https://spotlight-timisoara.eu/

Nu este doar o simplă expoziție cu imagini ale cartierului. Acestea sunt însoțite de ample explicații cu multe date. Iar cei ce se descurcă cu aplicațiile IT pot afla și mai multe prin mijloace digitale după cum explică dr. ing. Diana Andone de la Politehnică. În același timp mici obiecte din cotidianul anilor trecuți dau pata de culoare atât de necesară ce transformă o expoziție ce ar putea deveni plicticoasă în ceva viu și interesant.

Patrimoniul sub reflectoare Timișoara spune multiplele povești ale orașului prin intermediul tehnologiilor digitale, povești ale patrimoniului cultural și istoric, ale dezvoltării tehnice, ale comunităților și vecinătăților, împletite cu poveștile personale ale locuitorilor de ieri și de azi.

Proiectul invită publicul într-o lume complexă în care istoria și poveștile de altădată ale Timișoarei sunt reactualizate prin intermediul tehnologiilor digitale – pagină web și aplicație mobilă cu realitate augmentată – și al expoziției, sub titlul „Timișoara și alegoria simțurilor”.

Proiectul urmărește construirea de straturi multiple de memorii personale și date din istoria cartierelor, comunităților, etniilor și locuitorilor.
În cadrul proiectului se prezintă o seamă de „embleme ale orașului”:
Palatul Lloyd, Muzeul Național al Banatului și 16 locuri importante ale cartierului Iosefin: Palatul Apelor, Palatul Cazinoului de Sud, Biserica Ortodoxă în Piața Mocioni, Iosefin Residence – prima locuință a Valeriei Pintea (Piața Al. Mocioni nr. 8), a doua locuință a Valeriei Pintea (str. E. Gojdu nr. 2), Palatul Hochstrasser, Biserica Romano-catolică și complexul Notre Dame, Piața agro-alimentară Iosefin, Fabrica de ciocolată Kandia, cazarma de pompieri Iosefin, Sinagoga din Iosefin, Gara de Nord din Timișoara, Podul de Fier din Iosefin, Moara Elisabeta din Iosefin, Cofetăria Julius Arendt, Turnul de apă din Iosefin – care sunt readuse la viață prin istorii personale, cum ar fi cele ale Valeriei Dr. Pintea, 1893 – 1984.

Prorectorul Florin Drăgan a insistat pe necesitatea de a continua astfel de demersuri cultural-științifice și pe viitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :