„Istoria Altfel”… învățată la cetatea Jdioara

802

De câțiva ani elevii se bucură de o săptămână de școală ce seamănă a vacanță pentru unii mai năzdrăvani. Dar cei cu drag de școală se bucură de orele mai puţin formale ce se fac în cu totul alt mediu decât banca din clasă.

Programul chiar așa este numit „Școala altfel, să știi mai multe, să fii mai bun!” și este dedicat activităților educative extracurriculare și extrașcolare. Adică învață în mod mai direct ceva ce de obicei nu fac la ore. În acestă perioadă nu se organizează cursuri conform orarului obișnuit al școlii, ci se fac activități tot educative, dar cerute și votate de elevi. Tot ce poate stârni interesul celor mici devine o lecție.

Scopul acestui program este implicarea tuturor copiilor preșcolari sau elevilor și a cadrelor didactice în activități care să răspundă intereselor și preocupărilor diverse ale copiilor, să pună în valoare talentele și capacitățile acestora în diferite domenii, nu neapărat în cele prezente în programa națională, și să stimuleze participarea lor la acțiuni variate, în contexte nonformale.

Tipurile de activități care pot fi organizate în cadrul programului„Școala altfel” pot dintre cele mai diverse: de la activități culturale, activități tehnico-științifice, activități sportive, activități de educație pentru democrație, până la activități de promovare a valorilor umanitare (inclusiv voluntariat, caritate, implicare activă în societate, responsabilitate socială, relații și comunicare etc.).Dar se pot discuta și învăța și despre educația pentru sănătate și stil de viață sănătos (inclusiv referitoare la dependența de calculator, siguranța pe internet etc.);

Direcția Județeană pentru Cultură Timiș a profitat de Ziua Internațională a Monumentelor Istorice și a Siturilor, ce se marchează anual în 18 aprilie, și ai gândit un eveniment… altfel, o întâmplare menită se scoată din uitare un loc special. Este vorba despre o… expediție școlară la cetatea Jdioara. Evenimentul intitulat „Istoria Altfel – Cetatea Jdioara”. Luni elevii vor afla de la fața locului ce este o cetate și ce întâmplări au avut loc acolo de-a lungul timpului.

“Cetatea Jdioara este un punct esențial pe harta monumentelor istorice din județul Timiș, dar din păcate este prea puțin cunoscută. Proiectul acesta își dorește să fie un prim pas în promovarea locului, a zonei. Am ales un proiect cu copii, din două motive: Ziua Internațională a Monumentelor Istorice coincide anul acesta cu prima zi din Săptămâna Altfel și doi, e esențial ca puștii de azi să înțeleagă istoria așa cum trebuie. Să o înțeleagă și să o respecte. Ne-am propus să le-o facem mai accesibilă. Tocmai de aceea, pe lângă excursia propriu zisă la Cetate, le-am pregătit și se serie de activități atractive, evident legate de istorie”, spune arheologul Victor Bunoiu, unul din entuziaștii organizatori.

Eroi ai acestei experiențe inedite sunt 70 de copii de la școlile din Giroc și Criciova. Ei vor avea parte de o excursie ghidată până la Cetate și mai apoi, de o serie de ateliere care mai de care mai interesante. Cei mici vor învăța să tragă cu arcul, să modeleze mici obiecte și să cânte la instrumente medievale. Iată cum într-o singură drumeție, dascălii cu har pot îmbina geografia, istoria, sportul, lucrul manual și muzica.

Direcția Județeană de Cultură Timiș nu a fost singură în acest demers. Au sărit în ajutor asociația Pentagon și trupa Peregrinii, TM Archery, Asociația Arheovest, Universitatea de Vest și Primăria Criciova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.