Isărescu şi Iohannis, ţinta protestatarilor de la marşul de susţinere a legii dării în plată

230

Câteva sute de persoane au participat, la Bucureşti, la un marş pentru susţinerea legii dării în plată şi împotriva conducerii BNR care s-a opus proiectului în forma actuală, oamenii aruncând, în semn de protest, cu monede pe treptele din faţa Băncii Naţionale a României.

Organizatorii au anunţat că mitingul este unul de susţinere a legii dării în plată şi împotriva abuzurilor sistemului bancar.

“ Vrem să susţinem legea dării în plată aşa cum este ea, fără amendamente, luând ca exemplu concret consumatorii persoane fizice care au aceleaşi drepturi indiferent de situaţie”, a declarat Daniel Teodorescu, organizator şi membru al Grupului clienţilor cu credite în franci elveţieni.

Protestatarii, unii dintre ei veniţi din Oradea, Mureş sau Constanţa, s-au oprit şi în faţa sediului BNR unde au cerut demisia guvernatorului Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu. Tot în semn de protest faţă de poziţia conducerii BNR care este împotriva legii dării în plată în forma actuală, protestatarii au aruncat cu monede pe scările din faţa sediului BNR.

“Legea dării în plată nu este doar pentru câteva zeci de mii de disperaţi pe care îi dispreţuiesc BNR şi lobby-ul bancar, ci şi pentru viitorii împrumutaţi. Creşterea dobânzilor în perioada următoare va duce şi la creşterea ratei neperformanţelor în programul Prima Casă”, a declarat avocatul Gheorghe Piperea.

“El (Isărescu nr.) a fost cel care a generat şi împrumutul de la FMI şi programul Prima Casă, care nu au făcut decât să ajute băncile” a mai spus avocatul Gheorghe Piperea.

Unii au scandat şi “Iohannis, ne-ai trădat”, după ce preşedintele a decis, în luna decembrie, reîntoarcerea în Parlament, pentru reexaminare, a legii care permite cedarea garanţiei imobiliare în schimbul radierii ipotecii.

Banca Centrală Europeană a transmis, la solicitarea BNR, o opinie privind legea dării în plată, în care a avertizat că aceasta compromite siguranţa juridică, poate naşte probleme privind disciplina la plată, dar poate afecta şi încrederea investitorilor străini şi stabilitatea sistemului bancar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.