Iosif Lereter, un mare nume al sportului, a fost sărbătorit cu diplomă de excelență

858

Universitatea Politehnica Timișoara a dat dovada faptului că își prețuiește înaintașii. Au fost ani de glorie când fotbalul timișorean însemna ceva în spațiul național. În deceniul șase al trecutului secol, echipa studenților juca un fotbal frumos de la egal la egal cu oricare din echipele de atunci.

La moderna Bibliotecă a Politehnicii din (bulevardul Pârvan, un mare fotbalist ai acelor ani a fost primit cu onorurile meritate de toți iubitorii sportului. Iosif Lereter, fostul internațional de fotbal al Politehnicii Timișoara, a primit o diplomă de excelență din partea Universității Politehnica Timișoara. Evenimentul marchează împlinirea a 60 de ani de la finala Cupei României din 1958, când echipa numită pe atunci Știința a câștigat primul trofeu din istoria polistă și primul din istoria fotbalului timișorean postbelic. Lereter este singurul supraviețuitor polist din echipa care a jucat acea finală.

Cu câteva zile în urmă în data de 23 iulie, Iosif Lereter a împlinit 85 de ani. Născut la Oțelu Roșu (jud. Caraș-Severin), el a început fotbalul la echipa locală, în 1949.

Între 1956-1967 evoluează la Știința/Politehnica Timișoara, urmând și cursurile facultății și devenind inginer mecanic. Face parte din „echipa de aur” a studenților timișoreni, ca atacant sau mijlocaș, și joacă un meci în naționala României, în 1965 (la 32 de ani), 1-3 cu Cehoslovacia, la Praga, în preliminariile Campionatului Mondial.

În 1967 se transferă la UTA, rivala Politehnicii și prinde ultima perioadă de glorie a acestui club, cucerind două titluri naționale consecutive (1969, 1970), eliminând pe Feyenoord, deținătoarea „en titre” a CCE și a Cupei Intercontinentale, în 1970, și jucând sferturi de finală în Cupa UEFA, în 1972. La „textiliști” a jucat fundaș și a fost primul jucător care a atins, la 16 octombrie 1971, borna celor 300 de meciuri în prima divizie din România.

Și-a pus ghetele „în cui” la aproape 40 de ani, în 1973! A fost apoi antrenor, la timișorenele Constructorul și UMT, după care s-a dedicat profesiei de inginer, la UMT. După Revoluție s-a stabilit în Germania, de unde, acum, a venit special pentru evenimentul de vineri. Este maestru emerit al sportului.

Este reconfortant pentru sportul bănățean că încă are astfel de exemple de viață. Dar la fel de adevărat este că nu ar trebui să fie cineva recunoscut ca fiind valoros doar pentru că a atins o vârstă venerabilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.