2.1 C
Timișoara
duminică 26 ianuarie 2025

Ionuț Popovici, președintele CJAS CS, obligat de instanță să plătească o sumă uriașă

Unii demnitari pun bani la pușculiță, portbagaj în cazul pesedistului Dumitru Buzatu din Vaslui, șantajând oameni de afaceri. Alți demnitari – încercând să le dea acestora țepe. Cum pare a fi cazul lui Ionuț Popovici din Caraș-Severin.

Daună serioasă pentru Ionuț Popovici, funcționar public, demnitar, politician și… om de afaceri din Reșița. Ceea ce inițial s-ar fi dorit a fi o țeapă dată unui partener de afaceri, pe vremea când Popovici deținea funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Caraș-Severin, s-a transformat în cu totul altceva. Nu că am compătimi situația financiară a „Comisarului”, cum este cunoscut politicianul pesedist prin oraș, căci bănuim că are balta pește. Ne întrebăm doar ce subterfugiu va căuta Popovici, după ce a făcut pe dracu-n patru să nu onoreze o obligație contractuală ce circa 300.000 de lei, pentru a scăpa de povara executării dictate de instanță împotriva firmei sale, acum, la patru-cinci ani de la tentativa de țeapă, când penalizările de 1% pe zi au ridicat suma la milioane de lei! Sigur, datoria va rămâne pe numele firmei lui Popovici, și nu pe numele lui personal, dar dacă firma sa nu va avea patrimoniu pentru achitarea debitului, nici lui Popovici nu-i va fi prea bine.

Totul a plecat în anul 2018, când firma celui care era vicepreședinte CJ și politician aflat în siajul liderilor județeni ai PSD (ajuns și el între timp vicepreședinte) a primit de la fostul coleg Mihai Bona, detronat de pe scaunul de vicepreședinte al CJ Caraș-Severin și revenit la șefia Ocolului Silvic Văliug, un contract de execuție pentru drumuri forestiere în valoare de 174.400 de lei + TVA, se arată în declarația de interese a lui Popovici. Ulterior, pentru că firma sa Number One Group SRL Reșița nu prea avea nici utilaje, nici angajați, aceasta ar fi subcontractat lucrările către compania Sindrax Transis SRL din Mureș, care a efectuat cel puțin o parte din lucrările contractate. Acum, sigur că s-ar putea pune problema cum a câștigat licitația firma Number One Group, fără personal calificat și utilajele necesare, dar aceasta ar fi o discuție care trebuie verificată intern de către Direcția Silvică. Pe portalul Romsilva apare această licitație, însă nu mai este activ caietul de sarcini, pentru a se putea verifica dacă, pentru atribuirea lucrărilor, finanțatorul a pus condiții de personal și de utilaje.

Cert este că Sindtrax Transis a efectuat lucrările sau, cel puțin, mare parte dintre lucrări. „Noi lucram în Reșița la demolarea unor active ale UCMR, aveam angajați, utilaje specifice. Domnul Popovici ne-a contactat pentru două drumuri forestiere, la Văliug și Dognecea, unde erau niște stânci foarte mari și doar noi aveam utilajele necesare”, spune seniorul Lascu, tatăl administratorului societății mureșene, cerându-și scuze că fiul nu este în țară și nu ne poate răspunde la întrebări.

Și tot cert este că Direcția Silvică a recepționat aceste lucrări ca și conforme, făcând plata către Number One Group SRL. Numai că aceasta nu a mai plătit toate facturile către subcontractor, pe motiv că, deși au fost acceptate devizele de lucrări, compania din Mureș nu ar fi dispus de angajații și utilajele necesare! (Oare ce a recepționat atunci Ocolul Silvic Văliug? Sau, dacă era vorba de vicele CJ Popovici, ce recepție să mai faci în teren?).

Sindtrax Transis somează firma lui Popovici să plătească, apoi deschide un proces la Tribunalul Comercial Mureș, sentința recunoscând creanța și impunând plata unor penalități de 1% pentru fiecare zi de întârziere. Pronunțată în anul 2020, sentința a fost motivată de judecător abia luna trecută, în august 2023, la trei ani de la finalizarea procesului!

În motivare judecătorul arată clar că, atâta timp cât Direcția Silvică a recepționat lucrările și le-a plătit, Number One nu-i mai poate reproșa inadvertențe subcontractorului și trebuie să plătească lucrările conform devizului deja acceptat.

Între timp, firma lui Popovici a încercat să deturneze sentința, folosindu-se de tot felul de tertipuri avocățești sau formulând plângeri penale, în speranța că un posibil dosar penal ar deturna sentința de pe civil și ar scăpa astfel de plata acestor bani.

„La un moment dat ne-a făcut plângere și la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oravița, că acolo avea Popovici un procuror, deși ce legătură are Sindrax Transis sau comuna Văliug cu Oravița?! Dar a încercat tot ce a putut”, ne-au declarat reprezentanții societății Sindrax Transis. După o așteptare de trei ani, a venit și motivarea sentinței, astfel încât aceștia au luat deja legătura cu un executor judecătoresc din Timișoara pentru recuperarea întregii creanțe. De la 360.000 lei valoarea facturilor neachitate, suma totală de plată incluzând penalitățile ar fi crescut la peste 4 milioane de lei, echivalentul a 800.000 de euro! Cel puțin așa ar rezulta dacă luăm în calcul o penalitate de 1% pe zi și cele peste 1.000 de zile care au trecut de la scadența facturilor.

Politician versat, fost președinte PMP Caraș-Severin, acum vicepreședinte al organizației județene PSD, Ionuț Popovici a fost instalat, evident pe linie politică, în funcția de președinte-director general de casă județeană de asigurări de sănătate. Dacă pesediștii cărășeni se fălesc cu un astfel de om în conducerea partidului, e treaba lor. A noastră e alta: pe mâna cui a ajuns această instituție din domeniul sănătății, care gestionează bugete de milioane și milioane de euro?

 

 

 

 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :