Iolanda Balaş, timișoreanca ajunsă în Panteonul atletismului mondial

580

A fost una dintre cele mai mari sportive mondiale ale tuturor timpurilor. Şi cea mai mare sportivă pe care a dat-o Timișoara vreodată.

Iolanda Balaş s-a născut la 12 decembrie 1936, într-o familie mixtă, româno-maghiară, în orașul de pe Bega. Era anul în care în fotbalul românesc legea o făcea Ripensia, câștigătoare a eventului campionat – cupă.

Ioli a urmat Liceul Romano-Catolic de Fete Notre Dame, actualul Colegiu Bănățean, cunoscut timișorenilor, în anii ’80, drept ”Fil-Ist”.

Va fi antrenată de Ioan Söter, fost atlet timișorean, acesta devenindu-i și soț, model preluat după decenii de Gabriela Szabo, o altă mare atletă, și Zsolt Gyöngyössy. Devine astfel Iolanda Balaş-Söter. La 17 ani pleacă la București, legitimată la CCA (CSA Steaua de azi).

Erau vremuri grele pentru țară, aflată sub zdrobitoarea talpă bolșevică, pușcăriile gemând de deținuți politici.

În acele vremuri crunte ale anilor ’50, Ioli aduce o rază de lumină pe chipul încruntat al neamului românesc.

Asupra imensei sale cariere și a nesfârșitelor recorduri nu vom insista acum, ele se cunosc.
Cea mai mare sportivă născută vreodată în Timișoara s-a dus la Ceruri. Alături de înotătorul Johnny Weissmüller (Tarzan), de șahistul Alexandru Tyroler, de antrenorul de fotbal Ștefan Kovacs, de fotbaliștii Iosif Petschowski și Ștefan Dobay (din Dumbrăvița) și de alte mari personalități sportive ale zonei.

Dacă Timișoara ar avea un stadion de atletism, acesta ar trebui să se numească Iolanda Balaş-Söter. Cum nu are, atunci măcar o statuie pe Aleea Personalităților din Parcul Central și o stradă, dar una importantă, nu de cartier…

2 COMENTARII

  1. Frumos si emotionant articol .Ma bucur ca mai sunt uni jurnalisti ce ne aduc aminte de gloriile Timisoarei. Frumos si emotionant articol .Ma bucur ca mai sunt uni jurnalisti ce ne aduc aminte de gloriile Timisoarei.

    Frumos si emotionant articol.Ma bucur ca mai sunt jurnalisti ce ne aduc aminte de gloriile Timisoarei.Iti multumesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.