La două zile după ce Curtea Constituţională a decis că Legea referitoare la interzicerea fumatului în spațiile publice închise este constituțională, vineri, președintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretul pentru promulgarea ei.
La sfârşitul lui 2015, mai mulţi senatori au formulat la CCR o contestație referitoare la neconstituționalitatea Legii privind modificarea și completarea Legii 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, proiect de act normativ care prevede interzicerea fumatului în spațiile publice închise. CCR a respins însă sesizarea lor.
Legea intra in vigoare la 45 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial.
Recentele prevederi legislative, adoptate de către Parlamentul României si validate de Curtea Constituțională a României, prin care fumatul este interzis în spațiul public, reprezintă, în opinia FACIAS – Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor împotriva Abuzurilor Statului, un pas important, dar insuficient.
Salutând apariția noilor norme, care prin prevederile lor elimină fumatul din incintele care au statut de spațiu public, FACIAS atrage atenția că, prin aceste norme, este vizat doar un aspect al problemei. Dacă apariția noilor norme rezolvă, într-o bună măsură, chestiunile legate de drepturile nefumătorilor, pe mai departe este omisă responsabilitatea pe care o au atât statul cât și companiile producătoare de țigarete față de fumători, dar mai ales în privința corectei informări și a unei consistente campanii de prevenire a fumatului, mai ales în rândul tinerilor.
La finele anului trecut, FACIAS a deschis o acțiune îndreptată atât împotriva statului român, cât și împotriva producătorilor de țigarete, prin care se solicită tocmai obligarea statului român de a elabora norme mai ferme prin care să impună companiilor din industria tutunului folosirea unui procent din profiturile obținute pentru a finanța astfel de campanii de informare și prevenire. Considerăm firesc că nu banii contribuabililor, ci o parte, infimă de altfel, din profiturile marilor producători să asigure fondurile necesare unor astfel de campanii.
În același timp, prin acțiunea deschisă, FACIAS solicită impunerea unor norme mai severe referitoare la inscripționarea ambalajelor pentru produsele de tutun. În acțiunea FACIAS sunt evocate atât normele europene, cât și practica nord americană, care a dat câștig de cauză unor acțiuni similare.
Prin demersul nostru încercăm să ne asigurăm că, simultan cu protejarea intereselor nefumătorilor, statul român asigură cadrul prin care si cei care aleg să fumeze beneficiază de o corectă informare si sprijinul de care ar putea avea nevoie pentru a alege să renunțe la acest obicei, dar mai ales că există solidă campanie de prevenire a fumatului în rândul tinerilor, care reprezintă o categorie vulnerabilă sub acest aspect.