Ioan Mătăsaru, mentorul generațiilor de tineri artiști, devine cetățean de onoare al orașului VIDEO

734

În vremuri nu atât de vechi dar de mulți deja uitate, în orașul nostru se mai dădea importanță actului de cultură. Chiar și la cele mai fragede vârste aplecarea spre frumos și bine era o componentă a educației celor mici. Una din cele mai frumoase întâmplări ce putea influența dezvoltrarea unui copil sau adolescent era apartenența la un grup organizat.

Aici primeau primele noțiuni de cultura și de spirit de echipă. În acest sens a evoluat și celebrul grup muzical Flores ce era o marcă a tinerilor din Timișoara. La început a fost doar o idee. Dar aceasta nu a dat pace profesorului Ioan Mătăsaru până nu a văzut-o implinită.
A pus bazele grupului muzical Flores unde mulți au încercat să pătrundă. Mulți au și reușit. Au căpătat educație muzicală, au primit mult și chiar cei ce nu au ajuns mari vedete ale ecranului sau scenei au rămas cu solide cunoștiințe de cultură și viață.

Așa cum erau uniți pe scenă cu ani în urmă, unii tineri de atunci, rămași tineri în spirit au hotărât că fostul lor maestru merită omagiat pentru efortul lui educativ. Profesorul Ioan Mătăsaru a fost propus pentru a primi titlul de cetățean de onoare al municipiului Timișoara. Iată cum este evocată perioada de exaltare artistică a acelor ani de către unul din micii artiști de atunci:

„Nu-i în lumea asta mare
Un oraș scăldat în soare,
Un oraș așa iubit,
Chiar și când s-a suferit…”
(„Timișoara, I love you!”, muzica și versurile: prof. Ioan Mătăsaru)

… Un oraș care, printre minunile sale, îl găzduiește și pe omul minunat care i-a închinat lui și copiilor, mici și mari, talentul său și munca de o viață. „A fost odată , un grup de copii minunați, Chitariștii veseli care, mai apoi, a devenit Flores. Ei erau ca o mare familie, uniți prin dragostea lor pentru muzică și prin talentul lor pe care, cu mult drag, nonconformism și pasiune, domnul profesor Mătăsaru (Giovanni) a știut să-l dezvolte.

Ani de glorie au urmat cu nenumărate concerte, filmări, concursuri… După 1989, domnul profesor, în stilul său inovator, a reinventat imaginea și sunetul grupului, păstrând chitara ca instrument de bază și adăugând orchestrație pe negativ, în așa fel încât copiii să poată dansa pe scenă. O făcea și dumnealui, împreună cu noi, plin de o energie pe care nu am mai întâlnit-o la nimeni până acum. Începutul anilor ’90 au fost foarte prolifici pentru Flores, compozițiile marca Mătăsaru fiind inspirate de libertatea proaspăt câștigată, pe care se vedea că abia a așteptat-o. Cântam despre orașul nostru, despre părinți, despre muzică, într-un stil inedit, în limba română, în italiană, engleză sau franceză. Ne povestea și ne cânta despre propria sa copilărie și familia sa, despre Bella Italia, în limba italiană, despre America, în limba engleză, iar, pentru noi, aceasta era ca o călătorie, învățând cântecele în aceste limbi fără nici un efort.”

Anul 2020 îl aduce pe profesorul Matasaru încă odată in prim-plan… la inițiativa Casei de Cultură a municipiului Timișoara, în ședința din 31 Iulie este declarat cetățean de onoare pentru merite deosebite in activitatea artistică și pedagogică. Momentul festiv de înmânare a însemnelor ce reprezintă titlul onorant va fi cel mai probabil la sfârșitul lui august de ziua chitarei.

„Flores a devenit o a doua familie pentru noi, astfel încât am continuat să cântăm împreună și în perioada în care domnul profesor a fost plecat în Italia. Sub coordonarea lui Nelu Seuchea, vechi floresist, cântam, cu aceeași bucurie, compozițiile domnului profesor. Îi trimiteam filmări sau ne îngrămădeam cu toții în jurul telefonului, să-l auzim, acasă la doamna Neli Mătăsaru. Cu prietenii de la Flores am continuat să cânt în formația Remember, iar primul care ne-a ascultat în aceasta formulă a fost domnul profesor.

Tot lui îi datorăm și primele apariții pe scenă iar unele cântece pe care chiar și astăzi le are în repertoriu formația Remember, îi aparțin. Mulți oameni pot spune că iubesc muzica. Sunt doar câțiva care pot afirma că au trăit-o. Noi suntem norocoșii care, strânși laolaltă de Ion Mătăsaru, am înțeles că armonia în viață ți-o poate aduce muzica și că, prin cântec, primește valoare tot ceea ce te definește ca om”, spune Monia Mitroi.

Dar mărturisirile de acest fel sunt cu zecile. Toții foștii prichindei și adolescenți, de atunci, au astfel de cuvinte de spus despre maestrul lor.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.