0.1 C
Timișoara
marți 26 noiembrie 2024

Investiții de milioane de euro: campusul verde și inteligent al Universității Politehnica Timișoara, în inima orașului

Anul 2023, în care s-au aniversat 100 de ani de la inaugurarea primei clădiri proprii a Politehnicii timișorene, a fost un bun prilej pentru regândirea întregului campus al Universității Politehnica Timișoara și transformarea acestuia în acord cu principiile de sustenabilitate urbană, care reprezintă o prioritate a conducerii instituției.

„Ideea unui campus al viitorului, inteligent și verde, a apărut încă înainte de intrarea în anul Capitalei Culturale Europene, când studenții Facultății de Arhitectură și Urbanism a UPT au venit cu o nouă viziune de dezvoltare a acestuia, în ton cu vremurile de azi. Proiectul de urbanism stabilește două direcții transversale fundamentale prin temele „smart” și „verde” necesare a fi aplicate fiecărei propuneri. Propunerile vizează intervenții de la nivelul întregului campus reunit, inclusiv zona căminelor.” a declarat conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

Ca un prim pas în modernizarea campusului UPT și transformarea acestuia într-un campus verde și inteligent, sunt deja în derulare două proiecte.
Unul dintre acestea vizează instalarea unui sistem fotovoltaic la 17 clădiri ale Universității Politehnica Timișoara (cămine studențești, clădiri ale facultăților, clădiri administrative), cu o putere instalată de 1,5 MWh, în valoare de 1.8 milioane de euro, printr-un proiect finanțat din fondurile Ministerului Energiei, clădirile vizate urmând să își asigure o producție de energie electrică regenerabilă care să acopere necesarul de consum.
Un alt proiect, finanțat prin PNRR, vizează modernizarea completă a căminelor studențești. Pentru început, la căminele 1C și 2C se are în vedere reamenajarea interioară, mărirea spațiului locuibil, transformarea camerelor în module de tip apartament a câte două camere, două băi și o chicinetă, modernizarea sistemelor de instalații HVAC și instalații electrice, refacerea termosistemului în vederea reducerii consumului de energie, instalarea de surse regenerabile de energie (sistem fotovoltaic, panouri termice, pompe de căldură). În ideea de campus verde, și celelalte cămine studențești urmează să fie modernizate, cu prioritate cele cu camere individuale, valoarea totală a investițiilor fiind de peste 4 milioane de euro.

„Sustenabilitatea este unul dintre pilonii de dezvoltare ai universității noastre pentru noul plan strategic 2024-2029. Transformarea Campusului nu se poate rezuma doar la clădiri, ci și la mentalități. În acest sens, a fost derulat proiectul University Students Engaging in Responsible and Sustainable Energy Consumption (USE-REC), care și-a propus să reducă decalajul dintre convingerile studenților și comportamentele lor efective legate de utilizarea eficientă a energiei, consumul responsabil de energie în campus și/sau acasă, prin instruiri, campanii de conștientizare, concursuri și evenimente care consolidează un comportament pro-activ de cruțare a mediului înconjurător.” a declarat conf. dr. ing. Simon Pescari, prorector pe investiții, patrimoniu și dezvoltare sustenabilă al Universității Politehnica Timișoara.

În inima campusului rămâne totuși baza sportivă, care se bucură de o continuă modernizare. După investițiile de la Baza Sportivă 2, finalizate cu refacerea bazinului de înot și a terenurilor sintetice, lucrările la tribuna Știința se desfășoară într-un ritm susținut.
Tribuna prevede și o parcare etajată care reprezintă o primă etapă în planul pe termen lung de transformare a campusului într-un spațiu complet pietonal și care să răspundă nevoilor actuale ale comunității.
Complementar investițiilor în infrastructura fizică, Universitatea Politehnica Timișoara subliniază importanța educației continue, creând instrumente care să faciliteze învățarea (informală și non-formală) și în afara sălilor de clasă. Pe acest fond a apărut programul UPT Campus Creativ, o platformă care pune bazele regenerării sociale, culturale și urbane, campusul devenind astfel un spațiu al inovării și al creativității, un spațiu în care tinerii își creează propria identitate în structura orașului.

„Am lansat programul UPT Campus Creativ cu viziunea de a încapsula toată efervescența generată în universitate de programul Capitalei Culturale Europene și de a o folosi pe termen lung pentru a direcționa procesul educațional către interdisciplinaritate, dialog, incluziune și sustenabilitate. Miza este de a consolida UPT ca o universitate deschisă către comunitate și care formează specialiști care folosesc resursele într-un mod creativ, răspunzând nevoilor orașului într-un mod etic, solidar și cu grijă față de mediul înconjurător. Continuăm și anul acesta cu evenimente menite să traducă știința și cercetarea pe înțelesul publicului larg precum Noaptea Campusului Deschis sau Science&Wine, cu activități interdisciplinare pentru studenți precum cele cuprinse în programul BrightCityscapes sau cel al voucherelor culturale și cu alternativele de petrecere a timpului liber în campus precum micro-stagiune de spectacole sau festivalul de muzică electronică TakeOver.”
a declarat Alexandru Luca, directorul Departamentului de Marketing Educațional din cadrul UPT.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :