Centrala Mintia, acum deținută de Complexul Energetic Hunedoara, ar putea să renunțe (nu în totalitate) la huilă și să treacă pe gaz. Grupuri noi, în cogenerare, ar urma să fie construite până în 2020, care ar putea fi alimentate cu gaze din Marea Neagră.
Termocentrala Mintia, de la Deva, pe huilă şi operată de Complexul Energetic Hunedoara va trece pe gaze, urmând a fi construite grupuri noi, cu o capacitate totală de 400 de MW, spune, pentru Capital, Doru Vişan, secretar de stat în Ministerul Energiei.
“Am trecut în Strategia Energetică, ca necesitate, construcţia de grupuri noi, în ciclu combinat, pe gaze, la Mintia. 400 de MW în total, termen de finalizare 2020, investiţia estimată circa 280 de milioane de euro”, spune oficialul.
Informaţia a fost furnizată către Capital, prima dată, de o altă sursă guvernamentală, care a precizat şi că activele Mintia ar putea fi trecute de la CEH la Romgaz, compania de stat care, cel mai probabil, va fi însărcinată cu realizarea investiţiei de la Deva.
“Romgaz are şi banii, are şi resursa de materie primă, are şi expertiza, având în vedere că derulează o investiţie similară la Iernut”, a precizat sursa.
Vişan, de la Energie, a arătat că, da, Romgaz este luată în calcul pentru a efectua investiţia de la Deva, “dar pot fi implicaţi şi alţi actori, de stat ori privaţi”.
Romgaz confirmă că este interesată de proiect. Corin Cindrea, directorul, a precizat că societatea pe care o conduce “analizează construcţia unei centrale noi la Mintia”. Întrebat fiind ce are Mintia special şi de ce este de interes investiţia, Cindrea a precizat că “oferă avantaje ca şi locaţie”.
Romgaz este cea mai profitabilă companie a statului român, realizând, anul trecut, un profit net de 1,8 miliarde de lei. De asemenea, este şi principalul producător de gaze din România, la egalitate cu Petrom. În prezent, compania din Mediaş are în derulare construcţia unei termocentrale pe gaze la Iernut pe “scheletul” celei vechi, deţinută tot de Romgaz. Vor fi patru grupuri noi, turbinele sunt de la GE, totalizând 400 de MW şi 268 de milioane de euro.
Termocentrala Mintia are o capacitate de 1.285 de MWh, în cinci grupuri. Funcţionează cu preponderenţă pe huilă, în secundar cu gaz metan, pentru aprinderea cazanelor şi menţinerea flăcării. Este una dintre cele mai poluante termocentrale din România, acesta putând fi şi motivul pentru care statul decide să comute producţia pe gaz, mai ales în contextul în care UE impune noi norme de mediu care sunt foarte restrictive cu energia din cărbune. Nu este clar dacă toate grupurile pe cărbune vor fi închise, putând fi menţinute 1-2, pentru servicii de echilibrare. În acest an, ca şi în precedenţii, Mintia a fost aleasă, alături de Paroşeni pentru a oferi servicii de sistem de 400 de MW către Transelectrica, o formă de ajutor de stat pentru mineritul din Valea Jiului.
Citește continuarea pe capital.ro