Învățământul superior tehnic dezbătut la Universitatea Politehnica-video

194

Timp de două zile, Universitatea Politehnica Timişoara este gazda reuniunii rectorilor și prorectorilor universităților membre ARUT (Alianța Română a Universităților Tehnice). La eveniment participă, pe lângă reprezentanţii celor 5 centre universitare, şi reprezentanți ai Ministerului Educației Naționale, prin prezenţa secretarului de stat, Petru Andea, și, în premieră, a președintelui Alianței Universităților Tehnice din Austria (TU Austria), Harald Kainz.

În cele două zile de dezbateri, rectorii şi prorectorii universităților membre ale Alianței Române a Universităților Tehnice (ARUT) au făcut o analiză a învățământului superior tehnic. La eveniment au mai participat, pe lângă membrii ARUT, şi reprezentanți ai Ministerului Educației Naționale.

Prof.dr.ing. Harald Kainz, rector al Universității Tehnice din Graz și președinte al Alianței Universităților Tehnice din Austria, a vorbit despre programele educaționale universitare și sistemul de învățământ superior tehnic din Austria, făcând o comparaţie cu cel din România. Una dintre principalele teme ce s-au dezbătut în cadrul reuniunii ARUT a fost legată de analiza și evaluarea învățământului superior tehnic din România, ce va fi urmată și de formularea unor concluzii și propuneri de reformă, iar cea de-a doua temă a întâlnirii a fost legată de evaluarea programelor de studii doctorale și a procedurilor de evaluare internă și externă.

Întâlnirea a avut drept scop stabilirea şi dezvoltarea relaţiilor dintre cele 5 centre universitare tehnice, şi o mai strânsă legătură cu Universităţile Tehnice din Austria.

“În prima parte am discutat despre noile concepte pe care noi le dorim aplicate în domeniile studiilor inginereşti. Am avut onoarea de a fi prezent la întâlnirea noastră, preşedintele Alianței Universităților Tehnice din Austria, prof.dr.ing. Harald Kainz. Subiectul nr. 1 este legat de celebrele cifre de şcolarizare şi redistribuirea lor. Pornim de la premiza că este un prim pas care să ţină cont de criza în care se află România în ceea ce priveşte locurile de muncă, calificate în economie. Dacă nouă ni s-ar acorda 500 de locuri acum, nu am putea face faţă, există o limită şi a noastră în privinţa pregătirii de calitate a inginerilor, şi credem că măsurile sunt pozitive şi trebuiesc urmate cu măsură”, a spus rectorul Universităţii Politehnica Timişoara, Viorel Aurel Şerban.

Se încearcă alocarea mai multor locuri la Universitaţile tehnice faţă de cele umaniste, mai ales că din 1990 şi până în prezent, din ţară au plecat peste 200.000 ingineri, faţă de doar 20.000 de medici care au emigrat.

“Cred că o astfel de reuniune este un suport pentru ceea ce ministerul a decis să realizeze în acest an pentru universităţile tehnice, adică să balanseze puţin repartiţia locurilor către universităţile care şcolarizează în domeniile de dezvoltare. Din cele 62.000 de locuri de licenţă, au fost desprinse câteva calupuri, de exemplu 2.000 locuri pentru absolvenţii din mediul rural, ce s-au împărţit după criterii istorice, 1.000 locuri pentru formarea profesorilor, unde nici o facultate nu ar putea spune că a fost nedreptăţită. Cele 5.000 de locuri desprinse pentru domeniile prioritare au fost împărţite pe inginerie, IT, şi altele”, a spus secretarul de stat, Petru Andea.

În timp ce universităţile umaniste au pierdut câteva procente, cele tehnice le-au câştigat, chiar dacă pentru început au fost destul de timide, însă prind mai mult teren faţă de anii trecuți.

Mihaela Păunescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.