Învățământul profesional, în atenția specialiștilor europeni

105

Timișoara, de mai multe decenii este cunoscută ca un oraș aflat în avangarda industriei, dar și a cercetării tehnologice românești. Poate tocmai acesta să fi fost unul din motivele ce au dus la alegerea ca loc de desfășurare a unei întâlniri de lucru cu tema declarată de a studia ce se poate face pentru învățământul profesional. Este cunoscută implicarea firmelor, dar și a autorităților pentru revigorare învățământului profesional de tip clasic ori cel de tip dual după un model german funcțional.

Timp de două zile, joi și vineri, are loc la Timişoara întâlnirea WG VET( Grupului de lucru pentru învăţământul profesional şi tehnic al Comisiei Europene), la care sunt dezbătute aspecte despre „Abordarea regională inovatoare pentru excelență în VET”, pornind de la exemplul de bună practică reprezentat de activităţile structurilor parteneriale regionale/ locale, respectiv de către Consorţiul Regional Vest şi de către Comitetele Locale de Dezvoltare al Parteneriatului Social de la nivelul regiunii de dezvoltare Vest.

Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic a organizat întâlnirea grupului de lucru pornind de la abordarea excelenţei în VET de la nivelul regiunii Vest, premiată în anii trecuţi, de către partenerii sociali, urmărind următoarele criterii:

-atractivitatea ofertei de formare în raport cu aspirațiile elevilor și ale părinților;
-flexibilitate în adaptarea ofertei VET la cerințele pieței muncii;
-relevanța ofertei în raport cu nevoile regionale/locale de calificări și anajabilitate;
-inovarea proceselor de învățare, a managementului resurselor și inovare organizațională;
-cerințele specifice formulate de către angajatori sunt acoperite prin aria „business”.

Evenimentul a avut o primă parte, joi, la Biblioteca Universităţii Politehnica din Timişoara iar mâine, vineri, va continua la Colegiul Tehnic Energetic „Regele Ferdinand I”.

Invitaţii din partea grupului de lucru vor reuni reprezentanţi ai Comisiei Europene, ai Ministerelor Educației din Franţa, Spania, Olanda, Turcia, Slovacia, Belgia, Croaţia, Estonia, ai Camerei Federale de Comerţ din Austria, ai ministerului finanţelor şi economiei din Albania, ai Federaţiei Europene a Angajatorilor (EFEE), ai organizaţiilor europene relevante pentru VET, precum Business Europe, European Training Foundation (ETF).

Concluziile acestei întâlniri vor fi incluse pe agenda reuniunii Directorilor Generali VET, eveniment organizat în cadrul Preşedinţiei României la Consiliul Europei, în martie 2019.

Ministerul Educaţiei Naţionale este membru al Grupului de lucru pentru învăţământul profesional şi tehnic al Comisiei Europene (Working Group on Vocational Education and Training – WG VET), care, în intervalul iulie 2018-iunie 2020, are ca temă generală „Innovation and Digitalisation: Boosting high-quality Vocational Education and Training (VET) and Higher VET”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.