3 C
Timișoara
luni 25 noiembrie 2024

Întreţinerea cardului de sănătate, pe mâna Teamnet

Sistemul cardului de sănătate va fi întreţinut în următorii doi ani de Teamnet, o firmă care a fost controlată până în 2012 de Sebastian Ghiţă. A reuşit să câştige şi celălalt contract IT oferit de CNAS, cel pentru mentenanţa şi suportul tehnic al Platformei Asigurărilor de Sănătate. Teamnet a fost în ultimii ani unul dintre marii câştigători ai licitaţiilor organizate de stat pentru achiziţia de sisteme informatice. Iar contractul pentru cardul de sănătate a fost acordat în plin război între ministrul fondurilor europene şi Sebastian Ghiţă pornit tocmai de la contractele pe care le-au câştigat firmele înfiinţate de deputat.

Aproape 5 milioane de euro va câştiga în urmatorii trei ani Teamnet International de la CNAS pentru mentenaţa şi suportul tehnic al Cardului de Sănătate şi al Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate.

Oferta Teamnet a fost cu un milion de euro mai mică decât suma pe care era dispusă să o ofere Casa de Sănătate pentru cele două contracte.

Dacă în următoarea săptămână celelalte companii aflate în cursă nu vor depune contestaţie, contractele vor putea fi semnate. Principalul contracandidat al celor de la Teamnet a fost HP, firma care împreună cu SIVECO a construit sistemul informatic al cardului de sănătate pentru 20 de milioane de euro. Un sistem care s-a întrerupt constant după lansare şi care anul trecut a rămas fără un contract de mentenanţă. CNAS a organizat în vara anului trecut o primă licitaţie pentru serviciile de întreţinere însă nicio companie nu s-a prezentat, deoarece valoarea contractelor a fost considerată prea mică.

Pentru licitaţia câştigată acum de Teamnet, Casa de Sănătate a majorat sumele alocate şi a scurtat durata contractelor, dar criteriul principal de atribuire a rămas preţul cel mai mic.

Până în 2012, Teamnet a fost controlată de deputatul Sebastian Ghiţă, care, după ce a fost ales în Parlament a anunţat că şi-a vândut toate acţiunile pe care le deţinea la companiile IT. Mentenanţa cardului de sănătate nu este primul contract pe care Teamnet îl încheie cu statul.

Datele Agenţiei pentru Agenda Digitală a României arată că, între 2011 oi 2015, Teamnet a fost pe locul 4 în topul celor mai mari sume încasate de la stat pentu contracte de achiziţii IT. A încasat 258 de milioane de lei, adică aproape 60 de milioane de euro, după ce a câştigat 26 de licitaţii organizate de 17 autorităţi. Pe primul loc a fost SIVECO, iar pe trei UTI, alte două companii care participă frecvent la licitaţiile publice.

Unul dintre contractele câştigate de Teamnet anul trecut a fost cel acordat de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale pentru sistemul informatic şi tabletele folosite la alegerile locale.

Şi tot anul trecut, compania a câştigat încă două contracte cu STS.

De curând ministrul fondurilor europene, Cristian Ghinea, a intrat în conflict cu deputatul Sebastian Ghiţă pe tema modului în care statul a acordat contractele informatice de-a lungul anilor. Ministrul susţine că firme controlate prin interpuşi de Sebastian Ghiţă ar fi câştigat contracte din fonduri europene de 750 de milioane de lei. Şi că funcţionarii rostesc numele Ghiţă atunci când sunt întrebaţi de ce sistemele informatice ale statului sunt prost croite. Cristian Ghinea a făcut chiar şi o sesizare la DNA privind unul dintre contractele pe care le considera suspecte. Sebastian Ghiţă a negat toate acuzele şi a declarat că se gândeşte să îl dea în judecată pe ministru.

 

Sursa: DIGI24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Mare parte din români sunt obezi sau supraponderali. O parte din aceștia nici nu observă riscurile la care se supun

Potrivit unui studiu realizat de Societatea Română de Chirurgie Bariatrică și Metabolică, 6 din 10 români sunt obezi sau supraponderali. De asemenea, un român...

Peste 10.000 de absolvenți de Medicină susțin duminică cel mai important examen din viața lor

Concursul de Rezidenţiat organizat de Ministerul Sănătăţii se va desfăşura în centrele universitare din Timișoara, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu-Mureş şi București şi va aduna...

Citește și :