2.2 C
Timișoara
vineri 22 noiembrie 2024

Într-un viitor apropiat se vor opera din nou cazuri de patologie cardiacă pediatrică

La Institutul de Boli Cardiovasculare de la Pădurea Verde este în derulare un amplu program ce va duce la un final la dotarea cu echipamente a celei mai moderne secții ce se va ocupa de patologia cardiovasculară a celor mai mici pacienți.

Proiectul ce se ocupă de chirurgia pediatrică este aproape de finalizare. Au venit deja banii necesari pentru investiții de la Ministerul Sănătății, ca o sursă complementară față de fondurile europene. Este vorba de 6 milioane de lei pentru materialele și dotările specifice pentru copii. Este evident că în acest caz nu se pot folosi aceleași repere și pentru adulți și pentru copii. La această sume se mai adaugă unele donații și alte surse mai modeste, dar bine venite. Nu se acoperă în totalitate tot ce ar trebui dar oricum suma este importantă.
Chirurgia celor mai mici se află în situația de a demara activitățile în următoarele luni. Secția este deja gata construită și gata finalizată din punct de vedere al sălilor de operație și al saloanelor. Vor fi 12 paturi de pediatrie în patru saloane plus patru paturi de terapie intensivă într-un salon separat.

Acum se lucrează la achiziția prin sistemul electronic de licitații a reperelor necesare.
Dacă nu apar piedici, cum ar fi binecunoscutele contestații, achizițiile se vor putea finaliza până în ultimele zile ale lunii august sau la începutul lui septembrie. Iar până la final de an vor fi verificate și instalate. Nu vor fi improvizații și compromisuri totul trebuie să fie conform secolului XXI așa ca în orice astfel de centru de oriunde din lume.
Odată cu angajările de personal până la sfârșitul anului se vor putea deja vindeca primii mici pacienți.

De fapt nimic nu este nou. Spitalul are un istoric de tratarea celor mici timp de un deceniu, până în 2006, dar se lucra în condiții de pionierat fără dotările necesare pentru această patologie aparte. Activitatea a fost întreruptă timp de 13 ani. Acum se reînoadă la un nivel superior ce deja s-a făcut cu ani în urmă.
În acest moment se fac intervenții pentru copii la București la spitalul Marie Curie și ocazional la clinicile de la Cluj și Târgu-Mureș. Dar niciunde nu există secție specializată pentru acești pacienți.

Managerul Institutului dr. Constantin Luca promite un act medical de cel mai înalt nivel posibil pentru copii cu probleme.
Conferențiarul dr. Horia Feier este specializat în Franța pentru probleme de chirurgie cardiovasculară dă câteva date în plus despre această viitoare secție ce va porni destul de repede. „Numărul bolilor și malformațiilor congenitale este apreciat în jur de 1 la sută din totalul nașterilor. Pentru România este vorba de circa 2000 de copii nou născuți, în fiecare an, cu malformații cardiace. Capabilitățile existente acum sunt departe de a putea rezolva acest număr. De aici și dorința noastră de a ne extinde serviciile medicale în această zonă a chirurgiei cardiace pediatrice… Între 1996-2006 s-au operat 1350 de cazurile chirurgie cardiacă pediatrică. Este un număr important dar totuși reprezintă un număr de cam câți se nasc la noi în țară într-un an. Condițiile erau departe de a fi ideale la momentul respectiv… Acum în România se rezolvă cam 300 de cazuri pe an dintr-un necesar de peste o mie de cazuri”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

O femeie de 32 de ani a ajuns la spital după ce s-a izbit într-un cap de pod

O șoferiță de 32 de ani s-a izbit cu mașina într-un cap de pod. S-a întâmplat pe Calea Lugojului. Femia a pierdut controlul volanului. „O...

Copiilor de la Jean Louis Calderon le este dor de colega lor Natalia. Învățătoarea: „(…) parcă e gol în clasă”

Au trecut aproape două săptămâni de când micuța Nati s-a stins din viață. Elevii din clasa a IV-a, din ciclul primar Liceul Jean Louis...

Citește și :