INTERVIU | Marin Popescu, inspector școlar general al ISJ Timiș: „Numeroși elevi din județ au ajuns să apeleze la psihologi, din cauza situației generate de pandemie” VIDEO

2380

– Domnule inspector, începând de luni școlile se redeschid, cel puțin la nivelul ciclului primar. Care este situația școlilor, în momentul actual? Cum stăm în Timiș cu tot ceea ce presupune revenirea la învățământul clasic, față în față?

– Trebuie să recunoaștem că întreaga comunitate de la nivelul județului Timiș își dorește (în proporție foarte mare, de peste 90 la sută) să înceapă cursurile. Și mă gândesc aici la elevi, mă gândesc la părinți, la profesori. Sigur că sunt situații specifice ce se referă la elevi și la profesori cu anumite boli cronice dar aceasta este altă speță la care se vor găsi soluții cu siguranță. Presiunea este foarte mare deoarece activitatea didactică on-line și-a arătat limitele. Chiar dacă am încercat cu toții să dăm sens educației în acest mod, on-line, din acest moment putem spune că elevii au avut de suferit. Se vede din mai multe perspective.

Prima este legată de situația la învățătură a elevilor, la finalul celui de-al semestru. Aici am avut o reală problemă, în sensul în care numărul elevilor care aveau situația neîncheiată era de trei ori mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut. Este un punct pe care l-am gestionat prin diminuarea numărului acestor elevi și am reușit să le încheiem situația la învățățură foarte multor copii, dar, e adevărat, a rămas și un număr mare cu situația școlară neîncheiată. Fapt pentru care, legislativ, regulamentele au fost modificate. În primele două luni ale semestrului al doilea aveam posibilitatea de a reevalua elevii și de a le încheia situația astfel încât să intre într-un ritm firesc, cum ne dorim cu toții să avem activitate față în față. Dând la o parte această stare de lucruri, avem înainte perspectiva elevilor care au fost tot timpul în activități on-line, pentru că dacă am reușit să sintetizăm conținuturile didactice, cunoștințele au fost acoperite, ceea ce înseamnă că am atins competențele elevilor, în mare măsură.

Avem o problemă legată de socializarea elevilor, de orice vârstă ar fi ei. Dar și de socializarea profesorilor, de nevoia de comunicare, în general. Asta se răsfrânge asupra elevilor, creând inclusiv probleme de sănătate mintală. Avem situații în care foarte mulți elevi au apelat la psihologi pentru a identifica aceste probleme. Nu am vrea să trecem peste această situație. Iată, am dat sens educației dar putem să ne confruntăm cu probleme pentru o întreagă generație, pe care nu ne-o dorim să fie una de sacrificiu. Noi, ca dascăli, nu am vrea să fie compromisă.

– E un punct sensibil. Se fac studii în întreaga lume pe marginea problemelor copiilor după acest an întreg în care s-a predat online. Aveți o cifră concretă despre procentul copiilor de vârstă școlară, care au avut de suferit în această perioadă? Cât de numeroase sunt cazurile elevilor care au ajuns să apeleze la psihologi?

– Nu am făcut o astfel de statistică. Și nu cred că am reuși să avem aceste date în detaliu. Avem semnale, în schimb, de la părinți pentru astfel de cazuri. O statistică nu putem realiza pentru că este o chestiune legată de confidențialitatea informației din fiecare familie. Părintele își dorește ce e mai bun pentru imaginea copilului său. Nici nu ne-am dori să facem asta. Dar semnalele sunt foarte clare și din perspectiva discuțiilor pe care le avem cu psihologii școlari. Există un astfel de val la nivelul sistemului de învățământ, nu neaparat la nivelul județului Timiș. Mesajul este unul foarte clar. Școala trebuie să înceapă. Dar nu în orice condiții. Respectând, evident, ce știm deja, și avem experiența începutului de an școlar, respectând regulile impuse de ordinul comun al Ministerului Educației și al Ministerului Sănătății pentru debutul semestrului al doilea. Mă refer aici la ce înseamnă circuitele, regulile de la nivelul unității de învățământ, purtarea măștii, stocurile de materiale, care sunt asigurate la nivelul unităților de învățământ. În acest moment pot să vă spun cu certitudine că la nivelul județului Timiș unitățile de învățământ sunt pregătite să înceapă activitatea didactică respectând tot ceea ce prevede ordinul comun și respectând regulile unităților de învățământ.

– Domnule inspector, în Timișoara se pare că stăm mai bine decât în alte locuri din țară. Sunt școli care au condiții decente de funcționare, chiar și în pandemie. Dar care este situația în județ, la sate, în școlile din toate localitățile din Timiș? Aveți asigurate condiții normale de funcționare a procesului didactic, sunt asigurate toate cele necesare: detergenți, dezinfectanți? Vă bazați pe existența reală a acestor stocuri?

– Sistemul preuniversitar a fost interogat de către Inspectoratul Școlar. Avem situația stocurilor la nivelul fiecărei unități de învățământ. Este asigurat stocul pentru activitățile didactice de la două săptămâni până la trei luni. În unitățile unde stocurile nu sunt asigurate, Inspectoratul Școlar are provizii suficiente pentru a suplimenta stocurile. Și, în plus, unitățile administrativ teritoriale, în urma negocierilor pe care le-am inițiat cu primarii și în baza discuțiilor avute cu ei, sunt în măsură să suplimenteze stocurile, dacă va fi nevoie. Din punct de vedere al stocurilor, al materialelor, județul Timiș este pregătit pentru începerea anului școlar. Prin urmare, la capitolul infrastructură sanitară, situația este sub control.

Dacă ne gândim acum la procesul didactic, avem mai multe situații. Avem situația în care profesorii vor veni în fața elevilor, elevii vor veni la unitatea de învățământ (față în față). Dar avem și situații mai delicate, la care cu siguranță vom găsi soluții și pe care le vom gestiona. Mă refer la cadrele didactice care, din diverse motive de sănătate, nu pot să participe la activitățile didactice, fizic,. Temerea asta de boală a cam trecut pentru că suntem implicați și în procesul de vaccinare. Starea de nesiguranță a scăzut, dar ne gândim la profesorii care au boli cronice, probleme mai vechi de sănătate. La ei ne este gândul. Orarul unității de învățământ trebuie să se adapteze astfel încât elevii care fac ore cu profesorii ce suferă de boli cronice să se desfășoare în modul on-line. Astfel, va fi o zi, probabil, pe săptămână, care va fi alocată acestor profesori, obligați să predea on-line, astfel încât elevii vor fi acasă. Trebuie să ne asigurăm că nu vom bulversa întregul proces de învățământ ca urmare a acestor situații speciale. Cunoaștem situația nominal, avem statistica la nivelul unităților de învățământ. Chiar am avut, recent, o întâlnire cu directorii pentru a reconfigura și a întări regulile pe care le-am stabilit.

– Vorbiți-ne despre vaccinarea profesorilor. La începutul anului, autoritățile s-au lăudat că vor vaccina prioritar cadrele didactice. Lucrurile nu au evoluat deloc bine în acest sens. Știm că, din păcate, procesul de vaccinare al profesorilor s-a amânat pentru o dată ulterioară (martie). Care este procentul real de vaccinare în clipa de față, în școlile din Timiș? Vorbim de un aspect esențial în ce privește starea de confort mental al profesorilor.

– În urmă cu două săptămâni eram puțin necăjiți de reacția lentă a unităților de învățământ privind înscrierea profesorilor pe platformă, în vederea vaccinării. Cu toții am constatat lipsa stocurilor de vaccin, detaliu care are urmări asupra persoanelor din categoria a doua de populație și asupra profesorilor, mai ales că s-a încurajat, cu această sincopă, și „turismul” pentru vaccinare. Avem profesori care merg în alte localități, chiar și în afara județului nostru pentru a se vaccina. Asta înseamnă interes crescut pentru vaccinare, ceea ce înseamnă un lucru bun. Dacă ne referim la o statistică la nivelul județului, prima etapă a pornit în luna decembrie și am avut aproape 50 la sută din personalul din educație care ar fi dorit să se vaccineze. La prima interogare. După care, sigur, tendința aceasta a crescut. În acest moment ne aflăm la aproape 65 la sută la capitolul intenție de vaccinare. Avem profesori ce sunt deja încărcați pe platformă, unii sunt programați, unii încă nu.

Pentru că acum este o perioadă de pauză de două săptămâni, în care se amână vaccinarea pentru cei ce sunt în etapa a doua. Sunt luate în calcul numai persoanele care au peste 65 de ani și au și alte comorbidități. Sigur că ponderea cea mai mare este la nivelul Timișoarei. Astfel, un număr de aproape 3800 de cadre din municipiu doresc să se vaccineze. În total, 77 la sută din personalul din învățământ, de la nivelul Municipiului Timișoara, intenționează să se vaccineze. Trendul este pozitiv. Dar, din păcate, doar un numar destul de mic s-a vaccinat efectiv, până în clipa de față. Cam 20 la sută din cei 77 la sută. Suntem în zona de stand by. Este îmbucurător faptul că s-au creat trei circuite (fluxuri) în Timiș, din care unul în Lugoj, care sunt destinate special pentru profesori și pentru personalul din educație. Acesta este un aspect extrem de benefic pentru cele două săptămâni ce vor urma.

– Aveți informații că peste aceste două săptămâni profesorii vor intra, cu adevărat, în faza a doua de vaccinare? Adică au venit dozele de vaccin sau urmează să ajungă, în această perioadă?

– Acum ne-au parvenit informațiile despre stocurile pentru Timiș, care sunt în număr de 20 000 de doze. Nu știu dacă vor fi suficiente. Vaccinarea este într-o zonă de descentralizare instituțională. Fiecare unitate de învățământ își gestionează activitățile specifice. Sunt puțin supărat, deoarece unele unități școlare din Timiș nu au reacționat prea repede, acest lucru datorându-se și lipsei autonomiei din preuniversitar, a inexistenței unei culturi organizaționale, care să se preocupe de protejarea resursei umane. Pentru că au fost directori de școli care au reacționat târziu în ce privește vaccinarea colegilor lor. Au așteptat un mesaj de la Inspectorat. Asta înseamnă sistemul centralizat și, din păcate, suferim încă la acest capitol. Dar încercăm să îi învățăm pe profesori să pescuiască ce e bun pentru ei, și nu să aștepte, mereu, să le dăm „peștele” direct din nadă!”

Interviu realizat de Adrian Marcu și Titus Bălan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.