– Domnule președinte, odată cu virusul a apărut și o serie de măsuri luate atât prin cunoscutele Ordonanțe militare cât și unele emise de autoritățile locale. Cât de cunoscute sunt aceste și mai ales cât de respectate?
-Da! Eu cred că la nivelul județului Timiș putem spune că avem o receptivitate a populației la măsurile ce au fost transmise prin ordonanțele militare și nu numai prin aceste ordonanțe. La măsurile transmise și de autoritățile locale (inclusiv prin deciziile luate la nivelul de comitetului pentru situații de urgență. Totuși trebuie să recunoaștem că nu toată lumea conștientizează acest pericol în care ne aflăm privind răspândirea virusului în județul Timiș. Și nu toți respectă în totalitate aceste obligativități. Mi-aș dori foarte mult să conștientizăm importanța respectării acestor măsuri astfel încât să putem depăși cu bine la nivelul județului Timiș această problemă legat de pandemie.
– Una din probleme mai acute a fost situația de la Direcția de sănătate Publică. Acolo, acum vreo trei săptămâni în urmă a fost o problemă. A fost schimbată fosta directoare. A apărut o altă directoare dar problemele continuă. Cum se poate implica Consiliul Județean pentru a mai tempera problemele ce tot mai apar?
– Ca autoritate județeană nu avem pârghiile necesare pentru coordonarea Direcției de Sănătate Publică. Dar asta nu înseamnă că am stat deoparte și nu am intervenit în situația delicată ce este la această instituție. Nu numai schimbarea conducerii, care nu mi s-a părut normală de la prima mișcare, ci și faptul că unii angajați ai DSP și-au luat concedii (de odihnă sau medicale) ori și-au depus dosarul de pensionare, în momentul în care noi suntem într-o astfel de luptă la nivel național. Nu e normal să schimbi conducerea în timpul unei situații atât de delicate la nivelul județului! Sper totuși să conștientizeze cu toții rolul pe care-l avem în lupta împotriva virusului și să înțeleagă măcar acum în al 13-lea ceas, cî e important să punem umărul, e important să informăm populația, să oferim informațiile cât mai corecte și rapide autorităților locale. După cum știți și primarii, prin aparatul de specialitate, sunt implicați în această luptă.Mă refer la ce înseamnă administrarea persoanelor și supravegherea persoanelor izolate. De asemenea monitorizarea persoanelor vârstnice și cele vulnerabile. Normal că de fiecare dată când am sesizat o sincopă în activitatea DSP am tras un semnal de alarmă. Fie public, fie în ședințele de lucru pe care le-am avut cu instituțiile publice, astfel încât să punem toți umărul și să avem toți aceiași direcție în această situație delicată.
– După cum estimează specialiștii posibil ca peste două-trei săptămâni ne vom afla la nivelul maxim al acestei epidemii. Cât de pregătit este județul Timiș să mai ofere noi locuri în spitale. Și mă refer și la unele din afara Timișoarei, cum ar fi la Lugoj, poate Gătaia sau Buziaș?
– Ne-am pregătit pentru această situație și am luat în calcul și anumite scenarii ce nu sunt pozitive la nivelul județului, ne face să fim cât de cât pregătiți în această confruntare. Mă bucur că totuși s-a remediat o problemă extrem de delicată. Adică o greșeală. Acel ordin de ministru ( semnat de un secretar de stat din Ministerul Sănătății) prin care două spitale importante (CFR și Spitalul Municipal) au fost scoase din schema suport pentru această situație gravă. Ieri s-a remediat această problemă și împreună cu cei din Lugoj intră pe baricade în gestionarea situațiilor. Deocamdată, la momentul acesta, la „Victor Babeș” s-a rezolvat cu paturile și posibilitățile de cazare, astfel încât au capacitatea să interneze pacienți pozitivi. Aș dori să nu ajungem în situația să nu crească numărul bolnavilor. Dar după cum se observă este în anumită creștere. Vă asigur că spitalele din Lugoj, Municipal dar și CFR și chiar altele din linia a treia, după cum au stabilit specialiștii, vor fi pregătite îm ceea ce înseamnă preluarea acestor cazuri.
S-a rezolvat și situația cu Maternitatea „Bega”, în a prelua persoanele pozitive. Iar spitalul Județean rămâne pentru gestionarea cazurilor grave și foarte grave. În plus ne-am mobilizat și o secție întreagă, un etaj, de la Ortopedie, va fi pus la dispoziție pentru pacienții infectați. Trebuie să luăm în calcul toate aceste scenarii și mai puțin pozitive, pentru a fi pregătiți în gestionarea situațiilor cre ar putea să apară.
Discuția va continua și mâine cu alte câteva probleme de actualitate.