Interviu cu Dacian Cioloș, președintele partidului PLUS

96
Domnule președinte Cioloș, am ascultat programul dumneavoastră. De fapt discursul adresat timișorenilor, nu întregul program… Tălmăciți-l și celor neinițiați în politică.

– „… este o parte din program. Avem un program care vizează Parlamentul European dar pregătim deja lucrurile pe care vrem să le facem. Lucrurile sunt legate. Trebuie spuse lucrurile pe care vrem să le facem și unde vrem să ajungem. Ceea ce facem în parlamentul european e legat de ceea ce ne propunem să facem în țară. Și e doar o primă parte, adică începutul. Avem nevoie de fonduri europene și trebuie să ne asigurăm că avem în continuare alocări bugetare consistente. Pentru că, din păcate, Guvernul actual al României nu a profitat de președenția României la Consiliul Uniunii Europene ca să poată să discute, să tranșeze, să negocieze acest capitol. Bugetul european a rămas în suspensie în continuare. E clar că avem de investit în Sănătate și Educație și avem nevoie de reforme în domeniile acestea. Sunt lucruri care se pot face la nivel european. Standardele europene ne pot ajuta să știm în ce direcție o luăm cu investițiile. Vedeți: investim un pic haotic atunci când o facem.

Domnul Dragnea este mulțumit să spună că a investit nu se știe câte miliarde în mediul rural, dar lucrurile nu se văd. Deci banii aceia se duc în găuri negre. Nu a vorbit de hoție și de minciună. Chiar și când se vrea o investiție bună, dacă nu știi în direcție vrei să o iei, dacă nu ai niște standarde clare… Ați văzut vreo evaluare a unor proiecte pe PNDL? Eu nu am văzut! De asta o experiență la nivel european ne poate fi utilă.

Dar ceea ce vrem noi să facem presupune în primul rând o reformă a statului. O reformă constituțională și noi trebuie să începem să spunem lucrurile acestea. Pentru că va veni campania pentru alegerile prezidențiale și ei sper să se discute atunci și de aceste aspecte. Trebuie să restabilim echilibrul puterilor în stat. Ca să știm cine, de ce este responsabil. Unde investim banii și cum ne apucăm de treabă. Deocamdată, de doi ani se ceartă instituțiile între ele pentru că nu e clar cine, de ce este responsabil.

De asta am vorbit despre aceste aspecte: reformă constituțională și echilibrul puterilor în stat, de muncă și de crearea locurilor de muncă și de salarii. Pentru că asta înseamnă pentru noi salarii mari – oameni calificați care să-și câștige demn existența. Și educație! Că fără educație nu vom avea nici oameni calificați. Sunt doar câteva lucruri pe care le punem pe masă. Dar sunt mult mai multe.

Așa cum l-am întrebat și pe domnul Barna, încercați o estimare?

– Nu încerc un pronostic pentru că nu are nici un sens. Sondajele de opinie sunt un tablou la un moment dat. Noi avem în continuare oameni care știm că vor veni la vot, dar care sunt nehotărâți. Avem în continuare oameni din diaspora pe care încercăm să-i mobilizăm să vină la vot. Ei nu sunt contabilizați în toate aceste sondaje și atunci mi-e greu să fac o estimare.

În mod realist noi contăm pe minim șase – opt mandate în Parlamentul European. Dar dincolo de aceste mandate, acest rezultat este important pentru că va da tonul la ceea ce se va petrece în perioada următoare. Sunt primele alegeri dintr-o serie de patru care ar trebui să ofere oportunitatea de schimbare a României. Semnalul pe care românii îl vor da acum… va fi determinant pentru ce se va întâmpla anul acesta și în viitor la următoarele alegeri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.