Serviciile de intervenție timpurie pot face minuni pentru copiii care s-au născut cu diferite deficiențe. O demonstrează rezultatele obținute în cadrul unui proiect finanțat cu bani elvețieni, desfășurat la Timișoara. Programul de intervenție timpurie a început încă din anul 2009 în capitala Banatului însă, cu ajutorul acestui proiect, a fost inclus, în urmă cu trei ani, în programul „Intervenția timpurie la nou-născuții cu deficiențe senzoriale multiple din România„.
Printre cazurile cu rezultate pozitive se numără și cel al Nectariei. Aceasta este o fetiță frumoasă și veselă căreia îi place să se joace și care zâmbește tot timpul. Dar ea nu a fost mereu așa. La naștere, i s-a dat un diagnostic sever: cromozom în inel 13, o boală genetică rară cauzată de o anomalie a cromozomului 13 ce ia forma unui inel. Printre alte complicații, acest diagnostic poate duce la probleme serioase de văz și de auz.
Când Nectaria avea mai puțin de un an, Florina Stoica, medicul oftalmolog membru al echipei multidisciplinare din Timișoara, a sfătuit părinții să o ducă pe Nectaria la Centrul de Sprijin în Intervenție Timpurie deschis de Sense Internațional România în Timișoara, în cadrul Centrului Școlar de Educație Incluzivă Constantin Pufan. Echipa a evaluat-o pe fetiță care, la acel moment, plângea tot timpul, nu-și putea ține capul drept și rareori răspundea la stimuli vizuali sau obiecte luminoase.
Acum, Nectaria este un copil vesel care a făcut multe progrese. „Îi place în mod deosebit patul cu apă, care o face să chicotească și să râdă; de fapt, îi place apa în general. Amândoi părinții sunt hotărâți să-i ofere Nectariei tot ce se poate – au confecționat ei înșiși propriile materiale de stimulare senzorială acasă. Cel mai important lucru pe care l-am făcut a fost să-i sprijinim pe părinți să-și poată ajuta copilul. Sunt părinți extraordinari, fenomenali… Tatăl ei, specialist IT, a devenit o adevărată resursă la centrul nostru când vine vorba de software special pentru stimulare vizuală. A împărtășit cu noi tot ce a găsit și acum folosim aceste programe și cu alți bebeluși”, spune psihologul Gabriela Jianu de la Centrul de Sprijin în Intervenție Timpurie Timișoara.