Insula Ostrov – Paradisul Verde din Banat

15776

La doar 160 km de Timişoara, Insula Ostrov de pe Dunăre este una dintre cele mai frumoase oaze naturale din Banat, inclusă recent în circuitele turistice destinate celor care vor să viziteze judeţul Caraş-Severin. Insula se află aşezată în mijlocul Dunării, pe partea românească, în dreptul localităţii Moldova Veche. Un loc misterios şi pustiu, o adevărată deltă a păsărilor, dar şi a cailor sălbatici. Insula Ostrov se află la aproximativ trei kilometri de port şi se ajunge la ea în doar câteva minute. Propietarii de bărci şi şalupe din Moldova Veche duc turiştii în acest loc unic prin sălbăticia, dar şi prin frumuseţea lui.

Pe insulă trăiesc peste 100 de cai sălbatici, dar nimeni nu le mai ştie numărul, fiindcă aceştia se înmulţesc mereu. Caii au rămas pe insulă după plecarea sârbilor. În 1910, un procentaj de 90 la sută din locuitorii zonei erau sârbi, însă, după unirea Banatului cu România, locul a fost colonizat cu populaţie românească. Astăzi, din cei aproape 10.000 de locuitori cât numără Moldova Veche, doar 15% mai sunt sârbi. Caii de pe insulă se trag dintre cei ai sârbilor, care, prin anii 1970, îi creșteau pe insula Ostrov. Îi transportau cu bacul, însă, după 1989, acesta a dispărut — a fost furat, luat de ape, nu se ştie, cert e că oamenii nu au reuşit să prindă toţi caii, iar cei care au rămas au început să se înmulţească natural, sălbăticindu-se. Pe insulă, caii trăiesc liber.

Noroc cu evenimentele din 1989, astfel insula se afla la un pas de a deveni un dezastru ecologic, deoarece ar fi urmat să fie transformată într-un deşert cu steril de minereu provenit de la zăcămintele de cupru şi metale rare din zonele de exploatare de la Moldova Nouă. Minele au fost închise şi, din fericire, insula a fost salvată. Nu numai insula era în pericol, ci şi caii, care urmau să fie transformaţi în salam, fiindcă apăruseră hoţii de cai. Dar aceștia au fost prinşi de Poliţia de Frontieră, înainte să înceapă să ucidă cabalinele.

Pe insulă, în afară de cai sălbatici, se mai află egreta neagră, cormoranul mare sau stârcul roşu, lebede şi alte păsări. Insula are 1.600 de hectare, iar în interiorul ei se întind şi două lacuri, fără conexiune cu Dunărea, care ocupă de fapt cea mai mare suprafaţă. Seara, de pe digul de la Moldova Nouă, insula oferă o imagine feerică.

Insula Ostrov se află în propietatea Primăriei Moldova Nouă, care, de ceva vreme, încearcă să obţină fonduri europene pentru a o transforma în zonă de agreement. Pe insulă mai există şi câţiva proprietari, care au terenuri intabulate, însă aceştia nu deranjează cu nimic proiectul primăriei. Locul se află în aria de protecţie a zonelor umede din Parcul Natural Porţile de Fier și a fost inclus într-un proiect al Primăriei Moldova Nouă pentru promovarea ecoturismului din Europa.

Noul debarcader de pe insula Ostrov

Primăria comunei Pojejena a pus în funcţiune, în acest an, un vaporetto pentru plimbări pe Dunăre. Această ambarcaţiune are 50 de locuri şi poate transporta turişti pe Insula Ostrov. În dreptul localităţii Pojejena se mai află o mică insulă pe Dunăre, numită Calinovăţ, de doar 40 de hectare, care este însă total sălbatică. Planul cuprinde, printre altele, refacerea traseelor turistice, aducerea pe insulă a unui minibus electric care să-i plimbe pe oameni, amenajări de foişoare, de restaurante (toate construcţiile trebuie să fie din lemn), zone pentru pescuit sportiv, o zonă de belvedere, un loc de campare pentru corturi, trasee de călărit. „Promenada” de pe insulă Insula Ostrov are o lungime de aproximativ şase kilometri. Înainte era mult mai mare, însă a fost inundată odată cu scufundarea insulei Ada Kaleh (care se găsea la aproximativ 100 de kilometri distanţă), din 1970, pentru construcţia hidrocentralei Porţile de Fier I.

Mormântul lui Attila

Unul dintre obiectivele care ar putea atrage turişti este locul unde, conform legendei, se află îngropat Attila, cel mai mare conducător al hunilor, poreclit „Biciul lui Dumnezeu”, care a domnit între anii 433 și 453. „Legenda spune că Attila a fost înmormântat pe o insulă, undeva pe Dunăre. Nu s-a descoperit locul. Cel mai înalt loc de pe insula Ostrov este o movilă de pământ, iar legendele locale spun că acolo ar fi mormântul lui Attila. Regele ar fi fost îngropat în trei sicrie, unul de aur, unul de argint şi unul de fier. Pe insulă existând şi cai, este un lucru care ajută la promovarea legendei, care spune că Attila a avut un armăsar negru ce a găsit momântul stăpânului său. Există chiar şi un traseu numit „Pe urmele lui Attila”, de şase kilometric, ce poate fi parcurs în cel mult trei ore.

Pe lângă insula Ostrov, turiştii mai pot merge pe drumul morilor de apă de pe valea râului Gramensca, pe traseul peşterilor, al cascadelor de pe râul Moldaviţa, pot vedea monumete istorice (Cetatea Sf. Ladislau, Castrul Roman Divici, Stânca Baba Caia) şi pot vizita satele ceheşti din zonă.

Mihaela Păunescu

1 COMENTARIU

  1. Am fost anul trecut pe un traseu de o zi, cu pornire din Eselnita pana la insula cailor. A meritat fiecare secunda! Ne-am oprit si la casutele suspendate unde am facut o pauza de masa. E foarte frumoasa Dunarea si zonele care se pot vizita. Daca mergeti la cazanele dunarii, recomand traseul cu un domn pe care l-am cunoscut acolo. Va las si datele de contact. Bogdan 0742 113 492

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.