Instalart a venit în Timișoara cu idei provocatoare

234

Designul trece din ce în ce mai mult din laboratoare și planșete în urbanul înconjurator. Ar trebui văzute aceste propuneri și analizate de cei ce pot decide unde se investesc banii comunităților. Șase proiecte de design destinate mediului urban vor putea fi vizitate de timișoreni pe parcursul a două săptămâni.

Nu este prima tentativă de acest fel. A mai avut loc și cu un an în urmă o primă ediție. Cu acel prilej obiectul a creat contextul. Anul acesta procesul a fost inversat, contextul propune obiectul. În 2016 Instalart îl prezintă pe Mario Kuibuș, arhitect, căruia nu-i place cum sună „București, Micul Paris”. A inițiat în 2007 proiectul TUB, care propune identitate pentru București și strategie pentru viitor. TUB este coloana vertebrală a PIDU CENTRAL BUCUREȘTI, proiect agreat, aprobat și adoptat de Primăria Capitalei. Astfel, visul lui Mario Kuibuș de a reconsidera sintagma “București-Micul Paris“ este realizat. Acest proiectul al lui Mario Kuibuș, PIDU, este susținut de Collective.

În paralel, Instalart invită șase nume mari în design-ul românesc să interacționeze cu TUB-ul lui Mario Kuibuș. Fiecare a gândit câte un obiect, o instalație, un concept, pornind de la proiectul lui Mario Kuibuș, și care ar putea să completeze acest proiect îndrăzneț. Proiectele sunt susținute de partenerii Instalart astfel:

Dorin Ștefan- “Omagiu lui Andrei Cadere” susținut de Plaza România
Corvin Cristian- “Restitutie” susținut de București Mall
Robert Marin- “Bucur” susținut de Stella Artois
Mihai Popescu- “Portobello Stradale” susținut de Brikston
Ștefan Barutcieff- “Museum Line” susținut de Kerrock
Mădălin Gheorghe- “The ExFormation Panel“ susținut de Biutiful

A venit vremea ca aceste propuneri de proiecte să fie văzute și de publicul timişorean timp de 14 zile în cadrul a cea ce se numeste: Instalart/ Obiect/ 004. Inspired by UniCredit Bank. Lucrările au ajuns vineri, 21 octombrie, în Timișoara. Expoziția reunește șase propuneri de design destinate mediului urban, ce vor putea fi vizitate de timișoreni, pentru început pe terasa enotecii Amphora din Bastion.

Pe plan local s-au alăturat acestui demers: Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021, Muzeul de Artă Timișoara, Direcția pentru Cultură Timiș, Direcția pentru Tineret și Sport Timiș, Aquatim S.A., Casa de Cultură a Studenților Timișoara, Restaurantul Enoteca Amphora, Fundația Rubin, Piastrelle, Smartfit Studio 3, Hdv Studio.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.