Registrul Auto Român a verificat tehnic în trafic, pe parcursul anului 2015, 2.052 de vehicule în județul Timiș.
În urma controalelor, inspectorii RAR au descoperit că 0,68% (14) dintre vehiculele controlate prezentau pericol iminent de accident, în special din cauza defecțiunilor majore la sistemul de frânare și la direcție.
Una dintre măsurile luate a fost reținerea certificatului de înmatriculare, care poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecții tehnice la reprezentanțele Registrului Auto Român.
Din totalul autoturismelor, autoutilitarelor, motocicletelor și remorcilor oprite, 31,92% au prezentat diferite probleme tehnice sau legate de acte, iar 20% au fost respinse pentru că au fost considerate neconforme din punct de vedere al securității rutiere.
Inspectorii RAR au constatat proasta funcționare a instalației electrice de iluminare și semnalizare, defecțiuni ale sistemului de frânare, starea necorespunzătoare a șasiului, caroseriei sau pneurilor, jocuri anormale în mecanismul de direcție sau în articulațiile punților față și spate.
Din totalul vehiculelor verificate, 2,2% au fost neconforme din punct de vedere al dovezii de efectuare a inspecției tehnice periodice (dovada de efectuare a ITP expirată, dovezi de efectuare a ITP false).
În urma analizei emisiilor poluante, la 12% dintre autovehiculele verificate inspectorii RAR au constatat depășirea nivelului maxim admis.
La nivelul întregii țări, Registrul Auto Român a verificat tehnic în trafic, în anul 2015, 81.702 vehicule.
Dintre aceste vehicule, aproximativ 27% au fost mai vechi de 15 ani, 32,35% aveau între 11 și 15 ani, iar 12,34% aveau între 9 și 10 ani.
Au fost oprite și vehicule mai noi: 4,74% aveau între 1 și 3 ani și 24,04% între 4 și 8 ani.
Procentajul de respingere în funcție de vechime arată că 63,07% dintre vehiculele mai vechi de 15 ani au prezentat diferite neconformități, față de 48,01% dintre cele cu vârsta cuprinsă între 6 și 8 ani sau 28.47% la cele mai noi de 3 ani.
În urma controalelor mixte desfășurate în județul Timiș de către Registrul Auto Român și Poliția Rutieră, pe parcursul anului 2015 au fost aplicate 648 de sancțiuni și au fost reținute 6 permise de conducere și 579 de certificate de înmatriculare.
Directorul General al Registrului Auto Român, George-Adrian Dincă, menționează că rezultatele controalelor desfașurate în trafic nu reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte R.A.R. – Poliție opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecțiuni.