18.1 C
Timișoara
miercuri 23 aprilie 2025

Inspectoratul Școlar Timiș: „Solicităm Primăriei Timișoara să înainteze propuneri clare, realiste, bazate pe consultarea specialiștilor și pe evaluări obiective”

În cadrul unor declarații de presă desfășurate vineri la Primăria Timișoara, viceprimarul Ruben Lațcău anunța o „restructurare a sistemului de învățământ”, cu scopul a veni cu soluții pentru relocarea elevilor de la liceele care urmează să fie renovate în următorul an școlar:  Colegiul Ana Aslan, Școala Gimanzială Nr. 1, Liceul Tehnologic Alimentar și Colegiul Tehnic Henri Coandă.

Primăria propune patru obțiuni pentru mutarea Liceului Tehnologic Vest. Elevii și profesorii ar putea fi mutați fie la Liceul Azur, Auto, Casa Verde și Electrotimiș. Oficialii de la Primărie spun că fiecare dintre acește școli au capacitatea de a prelua elevii și profesorii de la Liceul Tehnologic Vest. 

Colegiul Ana Aslan va trebui relocat într-o clădire suficient de spațioasă 

încât să găzduiască toate clasele de la Ana Aslan, ca instituția să nu-și piardă titlul de colegiu. Ei bine, Primăria Timișoara vine cu o serie de strategii pentru mutări, care implică relocarea colegiului în fostul Mincu, unde se află actualul Lenau, iar Lenau să fie mutat în Capusul Oituz.

„Această mutare în Liceul Tehnologic de Vest are o gândire mai amplă. Prima problemă pe care o avem, în cazul Ana Aslan, avem nevoie să eliberăm clădirea pentru a ne putea apuca de execuție. În acea clădire în care Ana Aslan funcționează, conform noilor norme ale ISU și DSP nu mai putem să avizăm numărul de clase pe care Ana Aslan le deține.

Dacă scădem numărul de clase la 20, Ana Aslan își va pierde prestigiosul titlu de colegiu național. Deci va fi nevoie să mutăm definitiv Ana Aslan într-o altă clădire. Propunerea noastră nu este să o mutăm la Liceul Tehnologic de Vest definitiv. Aceasta e o propunere temporară. Propunerea noastră e ca Ana Aslan să fie mutată în fostul Mincu, actualul Lenau de pe Lazăr. Lenau va fi mutat în Campusul Oituz, probabil de anul viitor. Propunerea aceasta a fost discutată de peste 2 ani, atât cu conducerea colegiului, cât și cu ISJ.

De asemenea, propunerea noastră pentru clădirea actuală care va intra în execuție să introducem clasele I-IV de la Carmen Sylva. În acest moment, copiii de la Carmen Sylva învață în beci, învață în 2 schimburi. Vrem să rezolvăm și această problemă la Carmen Sylva și să nu mai avem situația în care copiii de I-IV funcționează în spații improprii sau stau la școală până la ora 18, în schimbul 2. 

Eu sunt conștient că aceste mutări vor fi în primul rând o problemă pentru profesori. Sunt conștient că mulți dintre ei, probabil, lucrând într-o școală de 20 de ani, locuind în aceeași zonă, creează probleme logistice. Noi suntem pregătiți să oferim orice sprijin logistic, financiar sau de altă natură. În sensul acesta vrem să anunțăm că suntem dispuși și dorim să refacem rețeaua de transport școlar în așa fel încât dacă copiii care merg la Liceul Tehnologic de Vest au nevoie de autobuze dedicate prin care aceștia – peste 80% fiind din afara Timișoarei – să ajungă la școală în fiecare zi. Dar ne dorim la schimb atât din partea ISJ, cât și din partea Prefecturii o deschidere pentru a regândi acest sistem pe nevoile pe care copiii noștri le vom avea în viitor”, a precizat viceprimarul Ruben Lațcău. 


Inspectoratul Școar Timiș cere Primăriei să vină cu propuneri realiste

Inspectoratul Școlar Timiș precizează că „orice propunere de reorganizare și relocare trebuie să fie dezabilă din punct de vedere educațional”. De asemenea, instituția precizează că „astfel de decizii trebuie luate sub atentă analiză a tuturor părților implicate. De asemenea, Inspectoratul Școlar îndeamnă la reținere legată de oferirea declarațiilor publice, pentru a evita confuzia cu privire la rolul instituțiilor.

„Inspectoratul Școlar Județean Timiș a luat act de declarațiile recente făcute în spațiul public de către domnul viceprimar Ruben Lațcău, referitoare la mutarea unor unități de învățământ și organizarea programului școlar în schimbul de după-amiază.
În calitatea noastră de partener instituțional, subliniem următoarele:
     

  • Responsabilitatea privind managementul școlar aparține, conform legii, Inspectoratului Școlar și Ministerului Educației. Suntem deschiși colaborării cu autoritățile locale, însă orice propunere de reorganizare sau relocare trebuie să fie fezabilă din punct de vedere educațional și agreată de comunitatea școlară.
         
  • Scopul nostru principal este asigurarea unui mediu educațional adecvat, care să nu afecteze performanța elevilor și să nu pună presiune nejustificată asupra cadrelor didactice. Închiderea sau comasarea unor școli nu reprezintă automat o îmbunătățire a calității actului educațional.

Inspectoratul Școlar Județean Timiș și directorii unităților de învățământ au încercat permanent să găsească soluții constructive și durabile, care să nu pună în pericol stabilitatea procesului de învățământ. Orice decizie privind infrastructura școlară trebuie luată prin dialog, consultare și analiză atentă.

Solicităm, pe această cale, reprezentanților Primăriei Timișoara să înainteze propuneri clare, realiste, bazate pe consultarea specialiștilor și pe evaluări obiective. De asemenea, facem apel la reținere în declarațiile publice, pentru a evita confuzia privind rolurile și limitările celor două instituții – Inspectoratul Școlar este cel care coordonează și evaluează activitatea unităților de învățământ și pe cea a managerilor acestora, iar Primăria și Consiliul Local sunt organismele îndrituite să asigure baza materială a școlilor, prin construcția/întreținerea/reparația clădirilor, ambele având în vedere siguranța copiilor și elevilor și accesul egal la educație.

Ne reafirmăm deschiderea către un dialog constructiv și invităm autoritățile locale la o colaborare strânsă și transparentă, în interesul comun al elevilor. Singurul mod de a adopta o soluție bună este să fie gândită în mod profesionist, prin consultarea tuturor factorilor implicați – conducerea școlilor, cadre didactice, părinți, specialiști în domeniu.
Concluzionând, nu vom susține niciun demers care are drept consecință diminuarea calității actului de predare-învățare și nici închiderea unor școli. Inspectoratul Școlar Județean Timiș își asumă misiunea de a proteja și dezvolta sistemul de învățământ, respectând elevii, cadrele didactice și întregul context educațional”, au precizat reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Timiș.


 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Sâmbătă, zi de doliu național, pentru omagierea Papei Francisc

Sâmbătă, 26 aprilie, va fi decretată zi de doliu național pentru decesul Papei Francisc. Hotârârea de Guvern va fi adopată joi, scrie Digi24.  Potrivit legii...

Timișenii, îndemnați de autorități să își asigure locuințele împotriva calamităților naturale

Prefectul de Timiș atrage atenția că, o bună parte dintre timișeni nu beneficiază de o poliță de asigurare obligatorie pentru inundații, cutremure și alunecări...

Citește și :