Insolvența, în dezbatere la CCIA Timiș | FOTO-VIDEO

324

Insolvența unei firme sună foarte dezarmant atât pentru lucrătorii de la acel agent economic dar mai cu seamă pentru partenerii de afaceri. Deși insolvența sau falimentul care urmează nu este de dorit de nimeni din cei ce operează în mediul economic nu este în definitiv sfârșitul cel mai negru posibil. O firmă aflată în insolvență are niște drepturi clar stipulate în legi și este apărată de multe mecanisme ce au menirea de a remendia ce se mai poate. Tocmai pentru a pregăti firmele pentru a ști ce au de făcut într-o situația dificilă a avut loc azi la Timișoara un seminar susținut de specialiști de renume ce au arătat tot ce este de știut în acest domeniu puțin abordat. Nu este un subiect tabu de care să nu se vorbească ci dimpotrivă printr-o bună abordare a tuturor elementelor falimentul poate fi trecut de acționarii unei societăți cu pierderi minime.

Camera de Comerț și Industrie a României și SCA Piperea și Asociații, în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie și Agricultura Timiș, a organizat în Sala BANAT a Centrului Regional de Afaceri al CCIAT din Timișoara, Bd. Eroilor de la Tisa nr.22 o conferința cu tema mai sus enunțată:
„Insolvența în contextul actual și modalități de prevenire a acesteia”.

În temeiul Parteneriatului de Colaborare încheiat între Camera de Comerț și Industrie a României și SCA Piperea și Asociații, CCIA Timiș are prilejul să fie gazda și să organizeze această conferință la fel ca alte seminarii tematice de mare interes pentru mediul de afaceri timișean.

Dificultatea financiară și insolvența fac parte din viața companiilor astfel încât a fost abordată problema și din perspectiva creditorului, a celui care este afectat de insolvența partenerului său de afaceri. Au mai fost prezentate de asemenea idei și măsuri de limitare a expunerii înainte de intrarea în insolvență a partenerului.

Vorbitorii au arătat cum pot fi sintetizate drepturile și obligațiile creditorilor odată cu deschiderea procedurii, dintr-o perspectivă practică a lectorilor având la bază experiența în domeniul insolvenței acumulată în peste 20 de ani și din derularea a peste 1000 de dosare/cazuri.

Echipa de specialiști lectori venită de la București a fost formată din: dr. av. Gheorghe PIPEREA, partener coordonator SCA Piperea și Asociații și RomInsolv SPRL, Alexandru RĂȚOI, partener SCA Piperea și Asociații, Florian MATEIȚĂ, partener RomInsolv SPRL și Mircea DEACONU, partener RomInsolv SPRL.

Co-moderarea și prezentarea unor cazuri concrete în cadrul manifestării de azi a aparținut dr. av. Flavia Consuela CRĂCIUN , practician în insolvență, arbitru la Curtea de Arbitraj a CCIAT. Dânsa a prezenta problematica aferentă creanțelor curente în procedura insolvenței.

Este de notorietate faptul că fiecare afacere trece mai devreme sau mai târziu prin diferite provocări, iar pentru a le depăși, este nevoie de o strategie, de o analiză și de un plan de restructurare și reorganizare. Există soluții de evitare a insolvenței, dar există și modalități de tratament judiciar-administrativ ale dificultăților financiare mai grave ale întreprinderilor. Fiecare manager trebuie să cunoască faptul că insolvența poate fi prevenită printr-un management de criză foarte bine pus la punct și prin proceduri de restructurare, trebuie să fie informat dacă există și beneficii ale insolvenței și, totodată, și nu în ultimul rând, cine și cum ar putea profita de pe urma insolvenței.

Avocatul Gheoghe Piperea a exemplificat în mod plastic că insolvența este ca o inundație de care cu greu te poți feri. Dar a dat și exemplul combinatului Oltchim din Râmnicu Vâlcea care prin proceduri corect aplicate a fost salvat.

Iar la noi în oraș este cazul celebru al Colterm-ului ce se află în insolvență dar beneficiază de protecția tribunalului iar partenerii pot face chiar mai mulți bani în aceste condiții și se pot apela la unele creditări speciale.

Avocatul Flavia Crăciun a explicat cum o soluție salvatoare în unele cazuri este apelarea la restructurarea afacerii.

Mai este de menționat că în acest moment în țară sunt în jur de 40 000 de dosare de insolvență. Specialiștii au mai atras atenția că în toamna acestui an ar putea apare un fenomen de înlănțuire de falimente bancare. Iar faptul că anul 2024 va fi unul electoral de asemenea nu este foarte favorabil mediul economic deoarece nimeni din viața politică nu va mai da atenție mecanismelor de lipsă de fonduri în afaceri.

Inovare, profesionalism şi principialitate. O echipă de specialişti

Fiecare caz este o provocare. Pentru că noi, avocaţii “Piperea şi Asociaţii”, demonstrăm, nu aproximăm. Acţionăm, mişcăm oameni şi lucruri, idei şi concepte, oferim soluţii — într-un cuvânt inovăm.

„Piperea şi Asociaţii” şi-a început activitatea în anul 1998, iar în 2005 am devenit Societate Civilă Profesională de Avocaţi. Principiile ce ne-au reunit la acea vreme, au fost păstrate. Apoi ne-au întărit. Astăzi suntem una dintre cele mai puternice echipe de litiganţi de pe piaţă. Suntem puternici pentru că ne respectăm.

Credem în principii şi în deontologia profesională. Acestea sunt repere de la care nu ne putem abate. Abordarea inovativă şi performanţele noastre sunt motive în plus să credem că toţi clienţii care ne trec pragul au de câştigat.

Am devenit promotori în domeniul teoretic și practic al dreptului prin dezvoltarea de concepte unice și printr-o activitate editorială remarcabilă.

Depsre Piperea si Asociatii Exigența și expertiza profesională sunt atributele care au stat la baza formării şi consolidării echipei “Piperea și Asociații”. Vrem să păstrăm aceste repere solide care au constituit factorii determinați în dobândirea prestigiului nostru profesional.
Structura echipei, atât sub aspect valoric, cât și numeric, contribuie la acordarea unor servicii de consultanță și reprezentare în litigii la cel mai înalt nivel calitativ.

Profesionalismul desăvârșit ni l-am dobândit prin autoperfecționare și proiecte dedicate. Echipa „Piperea și Asociații” este recunoscută pentru diligența, responsabilitatea, disponibilitatea, eficiența, flexibilitatea și nu în ultimul rând, valoarea adăugată pe care o aduc fiecărui proiect.

Reputația echipei „Piperea și Asociații” vine din consecvența cu care a transpus în realitate promisiunile și proiectele angajate.

Departamentele specializate de insolvență, drept societar, contencios administrativ şi fiscal, proprietate, piaţă de capital, dreptul muncii, achiziții și proiecte de infrastructură, protecţia consumatorului, dimensiunea integrată a serviciilor, au consolidat reputația noastră profesională.