Îngrijirea albinelor în sezonul rece

612
Bees Honey Bee Bee Hives Bee Hive Winter Nature

Cu toate că sezonul rece s-a instalat, munca apicultorilor nu ia sfârșit. Odată cu venirea iernii, anumite lucrări trebuie întreprinse pentru a asigura albinelor condițiile necesare. Experții FarmBee explică ce trebuie să facă apicultorii în perioada aceasta pentru a satisface nevoile albinelor în decursul următoarelor luni.

Alegerea vetrei

Pentru a proteja albinele pe timpul sezonului rece, trebuie în primul rând aleasă vatra, luând în considerare câteva principii de bază:

  • albinele trebuie protejate de vântul puternic prin așezarea strategică a stupului într-o zonă ferită
  • albinele au nevoie de un mediu liniștit pentru iernare; în conditii de stres cauzate de animale sau zgomote, acestea vor consuma mai multă miere și vor fi predispuse bolilor
  • nu se lasă apa să pătrunda și să rămână în stup, totodată e nevoie de acces facil pentru a curăța zăpada

Împachetarea stupului

Acest demers este necesar pentru a feri albinele de temperaturile scăzute și de oscilația drastică a acestora din timpul iernii. Albinele se adună pe timp de iarnă în ceea ce numim ‘ghem de iernare’ pentru a-și ține cald. Această strategie nu are însă impact asupra pereților stupului, care vor fi influențați de temperatura de afară. Pentru a proteja albinele, fagurii trebuie poziționați în interiorul stupului, în partea cea mai puțin expusă.

Ca metodă de izolare, se aplică în stup material izolator precum paie, stuf, coceni. Un criteriu de selecție a materialelor izolatoare este ca acestea să nu poată produce condens. Împachetarea nu trebuie să fie prea densă, permițând apei să se scurgă din stup.

Aerisirea stupului

În stup, aerul circulă în mod natural prin fanta podișorului și urdinis. Acest tip de aerisire este singurul care trebuie permis. Nu trebuie lăsat aerul să pătrunda în stup pe alte căi. Prin urmare, alte spații prin care acesta și-ar putea face loc trebuie acoperite. Ca dimensiuni ideale, urdinisul măsoară cam jumătate de centimetru, în timp ce fanta podișorului măsoară aproximativ o palmă.

Asigurarea zborului în zilele frumoase

Deși albinele se retrag în stup la începutul sezonului rece, acestea pot fi lăsate în aer liber în zilele mai frumoase. Când temperaturile cresc și este soare afară, lăsăm albinele să întreprindă ceea e numim ‘zbor de curățire’. Aceste zboruri pot avea loc pe tot parcursul iernii în zile în care temperaturile cresc peste 11 grade C.

Albinele trebuie încurajate să realizeze aceste zboruri prin câțiva pași simpli:

– ridicăm peretele izolator al stupului

– curățăm urdinisurile

– adunăm zăpada

– lovim încet stupul, ca semnal

Trebuie, totodată, să ne asigurăm că toate familiile de albine realizează aceste zboruri.

Supravegherea iernării

Pe parcursul iernii, albinele vor fi supravegheate periodic prin ascultarea stupilor. Astfel, în funcție de zgomotul pe care îl produc albinele, ne vom da seama dacă apar anomalii în comportamentul acestora si daca exista semne de ingrijorare. Ascultarea se face din exterior, stupul nu se deschide. Identificăm anomaliile în funcție de zumzetul insectelor. Dacă acestea produc un zgomot uniform, la volum moderat, nu avem motive de îngrijorare. Un zumzet puternic sau prea slab indică în schimb probleme în cadrul grupului sau lipsa hranei. Un alt indicator pentru a determina starea albinelor este numărul de albine moarte de pe fundul stupului. Acestea se vor aduna periodic.

Albinele sunt esențiale pentru buna funcționare a ecosistemului, iar mierea pe care o produc aduce nenumărate beneficii sănătății. Pentru a ne asigura că albinele își pot îndeplini misiunea nestingherite, trebuie să parcurgem pașii de mai sus, protejându-le pe timp de iarnă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.