De cele mai multe ori, inflamaţia ne salvează prevenindu-ne de existenţa bacteriilor sau a virusurilor. În momentul în care aceşti microbi pătrund în organism, inflamaţia realizează un atac defensiv atât asupra invadatorilor, cât şi asupra ţesutului care a fost infectat. Apoi, la fel de repede, procesul de încheie şi vindecarea este iniţiată.
Cu toate acestea, din când în când, întreaga producţie febrilă nu se încheie atât de simplu. Uneori, problema ţine de o predispoziţie genetică, iar alte ori, procesul este menţinut de presiunea arterială mare sau de efectele fumatului. În astfel de situaţii, inflamaţia nu mai este tranzitorie, ea devenind cronică iar corpul începe să se atace singur determinând apariţia unor efecte secundare care pot sta la baza multor boli.
Din momentul în care s-a constatat acest fenomen, inflamaţia a devenit unul dintre cele mai importante subiecte de cercetare. Astfel s-a constatat că inflamaţia cronică poate destabiliza depozitele de colesterol din arterele coronare ducând la apariţia atacurilor de cord şi chiar a celor cerebrale. Mai mult, ea poate distruge celulele nervoase din creierele pacienţilor care suferă de Alzheimer. Unele studii sugerează că inflamaţia poate favoriza înmulţirea celulelor normale şi transformarea lor în unele canceroase. Cu alte cuvinte, inflamaţia cronică poate fi un motor care alimentează dezvoltarea unora dintre cele mai temute boli.
Cum reduci inflamația?
Alimentele bogate în zahăr și grăsimi saturare pot stimula inflamația. ”Acestea cauzează hiperactivitatea sistemului imunitar, ducând la dureri articulare, oboseală și deteriorarea vaselor de sânge”, spune Scott Zashin, professor la Universitatea Texas Southwestern Medical Center din Dallas.
Alte alimente pot reduce inflamația. Iată care sunt acestea:
Ceapa și usturoiul
Ceapa, usturoiul şi prazul ajută la detoxifiere şi acţionează ca antioxidanţi puternici, stimulând sistemul imunitar şi reducând inflamaţiile.
Unii oameni de ştiinţă sunt de părere că anumite componente din ceapă şi usturoi, precum bioflavonoidele, ar putea fi cheia cercetărilor în boli precum cancerul sau afecţiuni ale inimii. Se pare că persoanele care consumă cantităţi mai mari de usturoi şi ceapă au un sistem imunitar care le oferă o protecţie mai mare împotriva unor astfel de afecţiuni.
Uleiul de măsline
Acesta este secretul longevității popoarelor mediteraneene. Bogat în polifenoli și grăsimi mononesaturate, uleiul ne protejează de inflamație și de multe afecțiuni cărora medicina alopată cu greu le dă de cap.
Curcuma sau tumericul
Dacă vă plac condimentele, alegeți-l pe acesta! Curcumina are efecte antiinflamatoare, asemănătoare cu cele ale unor medicamente puternice precum hidrocortizonul și ibuprofenul, fără a produce însă și efectele adverse ale acestora. Ruda curcumei, ghimbirul, are și el efecte antiinflamatoare, însă nu la fel de puternice.
Legumele verzi
Studiile au arătat că vitamina E are un rol important în priotejarea organismului de molecule pro-inflamatorii numite citokine. Iar cele mai importante surse de vitamina E sunt legumele verzi precum spanacul, brocoli, varza
Nucile
O altă sursă de grăsimi sănătoase care combat inflamația sunt nucile. În plus, acestea sunt bogate în antioxidanți care ajută la refacerea celulelor afectate de inflamație.
Fă mișcare regulat. Fie că alegi exercițiile fizice, timp de 30 – 60 de minute de 2-3 ori pe săptămână, sau mersul zilnic pentru 20 -30 de minute, ajută la eliminarea kilogramelor și a grăsimilor în plus. Kilogramele în plus exercită o presiunea mai mare asupra ligamentelor și încheieturilor. Prin reducerea acestor kilograme, se reduce presiunea. O presiune mai mică înseamnă și inflamații mai puține în organism.
Reechilibrează-ți sistemul imunitar cu probiotice. Probioticele din corpul tău muncesc din greu pentru a proteja și a reechilibra sistemul imunitar. Poți ajuta prin consumul de alimente fermentate natural, cum ar fi iaurt, chefir, varză murată precum și fibre din belșug.
Concentrează-te asupra sănătății intestinale. Curele de detoxifiere sunt ideale pentru prevenirea și tratarea constipației pentru prevenirea problemelor de tranzit intestinal lent. Detoxifierea este indicată pentru a ajuta organele foarte solicitate în procesul de digestive, ficatul, vezica biliară și rinichii.
Sursa: doctorulzilei.ro