4.1 C
Timișoara
luni 23 decembrie 2024

INCREDIBIL! Un afacerist din Lugoj care se învârte în sfere înalte, complice la o țeapă de zeci de mii de euro

Scandalul salariilor neplătite de către afaceristul Fedor Masnita, din Lugoj, către lucrătorii în construcţii care au muncit la renovarea unui hotel din Italia ia amploare pe zi ce trece, în ciuda eforturilor disperate ale acestuia şi ale avocatei sale, Roxana Iliescu, de a transferă “ţepele” de zeci de mii de euro în plan politic scrie impactpress.ro.

Astfel, colegii din redacţia Impact Press continuă să primească zeci de reclamaţii împotriva patronului de la Rofeli Construct, oamenii nemulţumiţi din toate colţurile ţării ameninţând cu o acţiune de protest în faţă Consiliului Judeţean Timiş, după ce au văzut că afaceristul este ţinut în braţe de o parte din administraţia judeţeană.

“Vom face o lista cu toţi păgubiţii din Bistriţa, pe care o s-o trimitem la instanţa de judecată, după ce se porneşte procesul de obligare la plata. Am plecat cu o echipa de 15 muncitori în Italia, unde am lucrat la renovarea hotelului Baia di Conte, din oraşul Alghero. Domnul Fedor Masnita ne-a plătit drumul dus, însă ne-am întors în ţară pe banii noştri. Nu ne-a plătit ultimele salarii, sub pretextul că italianul nu a decontat toată lucrarea şi că a trebuit să plătească taxe mari pentru noi la stat. Mie trebuie să-mi mai dea 1.400 de euro, însă toată datoria ajunge la peste 15.000 de euro. Nu ştiu ce state de plata a prezentat el, pentru că noi nu am semnta nimic altceva, în afară de contractele de muncă. Sper că nu a fost atât de neinspirat să ne falsifice semnăturile”, declară Florin Albu, şeful echipei de muncitori din Bistriţa.

Apariţia unor state de plata, pe care Fedor Masnita le flutură în stânga şi în dreapta, l-a nedumerit şi pe Ştefan Daniel, aflat pe un şantier din Germania. “Noi nu am semnat niciun stat de plata! În afară de contractele noastre de muncă, închise discreţionar de Masnita, nu ştiu să fi semnat alte hărţii. Când ajung în ţară, va pun la dispoziţie toate documentele colaborării cu Rofeli Construct, din Lugoj”, a transmis Ştefan Daniel.

În condiţiile în care afaceristul din Lugoj a negat, într-un comunicat de presă, că ar fi avut vreo legătură cu “ţeapă” de aproape 65.000 de euro la Staţia de Epurare a apei de la Hitiaş, am făcut o serie de verificări pentru a-l descoperi pe şeful acelei lucrări, care, în prezent, a deschis un proces civil de recuperare a banilor la Judecătoria Moldova Nouă. Povestea să este incredibilă şi vine să confirme faptul că Fedor Masnita face parte dintr-o reţea de firme profilată pe ţepe violente în domeniul construcţiilor.

“Am semnat contractul lucrării înainte de Paşti, în 2014, după ce am stat la masă, faţă în faţă, cu Bujor Otescu şi Fedor Masnita, ambii din Lugoj. Era vorba despre o lucrare pe bani europeni contractată de Constructim Timişoara, care lucra cu firma Bujorelis SRL Lugoj în calitate de subantreprenor. În timpul discuţiilor, Fedor Masnita a propus să facem contractul pe Bujorelis şi nu pe Rofeli, firma să, ceea ce s-a şi întâmplat. Nu ştiu ce combinaţii aveau, Otescu îi dădea lucrări lui Fedor şi împărţeau banii… Valoare contractului, 3,6 miliarde de lei vechi, plus TVA.

Lucrarea trebuie terminată în două luni şi, că să mă încadrez în termen, am relocat 22 de angajaţi de la un alt punct de lucru, din Austria, şi ne-am apucat de treaba. Când ne-am dus acolo, la Hitiaş, domnul Fedor ne-a cerut, în plus faţă de contract, să schimbăm o placă de beton, pe care urmă să se toarne sapă, că ne da 200 de milioane de lei vechi în plus. Am comandat beton, am rezolvat problema, nu ne-a plătit.

Am avansat cu lucrarea şi, când am văzut că nu ne plăteşte, că o să iau o ţeapă, mi-am retras muncitorii. Deja cheltuisem din banii mei peste 37.000 de euro, pe materiale, pe cazare pentru muncitori, pe salarii. Din partea lui Otescu şi Masnita, doar promisiuni.

Am sistat lucrările şi am solicitat o expertiză, pentru a şti valoarea lucrării. Din cei 2,2 miliarde de lei vechi, plus TVA, pe care trebuia să-i primim pentru 85% din lucrare, ni s-a achitat doar o factură de 100 de milioane de lei vechi.

În curând se împlinesc trei ani şi, de câte ori am solicitat banii, am fost ameninţat şi înjurat de Bujor Otescu. A spus că pot să mă şterg la fund cu contractul şi facturile, să-i sug aia şi aia. Ştia că nu-l mai pot execută pentru că şi-a schimbat sediul firmei şi bănuiesc că nu are pe numele sau niciun fel de proprietăţi.

Ba mai mult, după ce am spus că o să pun oamenii să dărâme tot ce am făcut din banii mei la Staţia de Epurare din Hitiaş, Fedor m-a ameninţat că aduce 100 de ţigani şi ne ia glanda! După ce m-am interesat mai bine, am văzut că acest Otescu este partener de afaceri cu Sorin Frunzăverde, din Caraş-Severin, că a prins foarte multe contracte cu statul. A urmat ţeapă trasă de Fedor Masnita celor 40 de muncitori duşi în Italia. Chiar i-am spus – tu ai datorii de peste 100.000 de euro la oameni şi ţi-ai luat BMW cu 55.000 de euro?”, a declarat, pentru impactpress.ro, George Haimana, din Moldova Nouă, omul de afaceri tras în piept de cuplul Masnita – Otescu.

În urmă cu o lună, a angajat un avocat şi a deschis un proces de recuperare a banilor la Judecătoria Moldova Nouă. Tot un proces de daune urmează să deschidă şi lucrătorii în constuctii cărora Fedor Masnita le datorează bani.

Deocamdată, pe listă s-au înscris peste 50 de persoane, care revendică între 1.400 şi 4.500 de euro.

“Abia aştept acest proces. Societatea Rofeli Construct chiar doreşte să rezolve odată această problema şi să îşi recupereze prejudicii de imagine, expertizele grafologice vor face parte şi ele din dosar, după doi ani de zile “aceşti muncitori” şi-au dat seama că nu şi-au încasat salariile. Va mulţumesc! Chiar va fi interesant!”, le-a transmis Fedor Masnita colegilor de la impactpress.ro.

Reamintim că, în 2015, un alt afacerist din Lugoj a fost acuzat de exploatarea muncitorilor români duşi la muncă în Italia. Nicolae Otescu se ocupă cu livrarea forţei de muncă şi a fost acuzat că făcea parte dintr-o reţea infracţională prin care muncitorii erau duşi în Italia – ameninţaţi şi exploataţi în lucrări de construcţie efectuate în provincia L’Aquila, distrusă de cutremurul din aprilie 2009 -, după care erau plătiţi cu salarii de mizerie. Valoarea contractelor frauduloase s-a ridicat la 22,5 milioane de euro. Nicolae Otescu a fost dat în urmărire de divizia anti-mafia a carabinierilor, iar în timpul unui control al Gărzii de Finanţe avea asupra să nu mai puţin de 36.000 de euro.

De asemenea, Otescu Bujor Otescu, a fost partener de afaceri cu Sorana Frunzăverde, fiica lui Sorin Frunzăverde. În 17.12.2008, SC 333 Bujorelis SRL Lugoj a semnat cu CJ Caraş Severin un contract în valoare de 1.872.594 lei, pentru modernizarea Căminului pentru persoane vârstnice Sacu. Contractul i-a fost atribuit ex-partenerului de afaceri al Soranei Frunzăverde prin negociere directă, nu prin organizarea unei licitaţii.

La vremea respectivă, preşedinte al CJ Caraş Severin era nimeni altul decât Sorin Frunzăverde. Alţi acţionari ai firmei Bujorelis au fost Boghiu Silviu Lucian, controversatul ex-director general al Electrica SA şi băiat deştept din domeniul energiei, dar şi Brad Daniela Elena, soţia lui Eugen Brad, director general al Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii.

Nu este exclus că aceste complicităţi înalte de care se bucură afaceristul Fedor Masnita să-l fi condus şi în preajma fostului preşedinte Traian Băsescu, liderul de factor al PMP, dar să-i contureze şi imaginea integra pe care încearcă să i-o promoveze avocata Roxana Iliescu.

Sursa: impactpress.ro
Foto: cetateanul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Unui bărbat din Timiș i-au fost furați bani din mașină. Polițiștii l-au găsit pe făptaș

Un bărbat de 51 de ani a fost reținut pentru furt. Acesta a furat o sumă mare de bani din mașina unui bănățean din...

Poliția Locală a primit colindători

Perioada Sărbătorilor de iarnă reprezintă cel mai bun prilej de a împărți bucurie prin cântec, prin zâmbete și prin cuvinte frumoase celor cărora colindătorii...

Citește și :