INCREDIBIL! Tratatul de la Roma, de la semnarea căruia aniversăm azi 60 de ani, avea doar pagini goale!

1201

Șefii de stat și de guvern ai statelor membre ale Uniunii Europene și șefii instituțiilor comunitare participă la Roma, la 25 martie 2017, la summit-ul aniversar dedicat împlinirii a 60 de ani de la semnarea tratatelor de la Roma care au pus bazele construcției europene, mai precis a Tratatului Comunității Economice Europene și a Tratatului privind Comunitatea Energiei Atomice Europene (Euratom). Summitul este găzduit de autoritățile italiene, iar cu acest prilej liderii Uniunii Europene vor adopta o declarație comună.

Mai puţin cunoscut este faptul că cele şase state fondatoare ale Uniunii Europene au aprobat oficial Tratatul de la Roma, punând bazele blocului comunitar, în urmă cu 60 de ani, semnând o serie de pagini goale.

Povestea remarcabilă a zilei care a marcat o piatră de temelie în istoria europeană a fost dezvăluită de corespondentul britanic David Willey, într-un interviu pentru AFPTV, înainte de ceremoniile organizate sâmbătă la Roma, la 60 de ani de la semnarea acordului.

Willey, pe atunci un reporter de 24 de ani, a fost trimis de agenţia Reuters să acopere un eveniment de care presa britanică nu era foarte interesată.

„Eram începător în redacţie (…), nu o considerau o poveste importantă”, îşi aminteşte Willey, care a lucrat ca jurnalist BBC la Roma şi Vatican timp de 35 de ani.

Tratatul care a creat ceea ce se numea atunci Comunitatea Economică Europeană (CEE) a fost semnat pe 25 martie 1957, de Belgia, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda şi Germania de Vest.

Marea Britanie, care nu a avut nimic de-a face nici cu Tratatul de la Roma, nici cu acordul semnat în aceeaşi zi pentru crearea Comunităţii Europene pentru Energie Atomică, nu a fost consultată şi nici nu a fost interesată de evenimente.

„The Times i-a acordat o treime de coloană pe pagina a opta”, îşi aminteşte Willey.

Tratatul aruncat la gunoi

„Am aflat după aceea că Tratatul de la Roma, documentul original, a avut pagini goale, pentru că tratatul a fost pus la punct foarte repede, iar italienii nu erau foarte organizaţi, astfel că documentul în sine a trebuit completat după aceea”, a spus fostul reporter Reuters.

Albert Breuer, unul dintre organizatorii ceremoniei de semnare, a confirmat informaţia pe un site UE. „Nu am putut tipări la timp decât prima şi ultima pagină din două volume groase. Între ele nu era nimic altceva decât pagini goale”, a scris el.

Potrivit lui, vina nu a fost a italienilor, ci a autorităţilor elveţiene, care au întârziat trenul care aducea documentele la Roma, dar şi a oamenilor de serviciu din clădirea din Roma unde experţii lucrau, care au confundat proiectele de acord cu gunoi şi le-au aruncat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.