7.1 C
Timișoara
vineri 22 noiembrie 2024

Incident ruso-turc în Marea Egee. S-au tras focuri de avertisment!

Incident: o navă turcă de pescuit nu a răspuns la radio, nici la semnalele vizuale, aşa că distrugătorul rus Smetlivy a fost nevoit să tragă focuri de avertisment pentru a evita coliziunea!

Un nou incident ruso-turc s-a petrecut duminică în nordul Mării Egee, la 22 de kilometri de insula grecească Lemnos. Nava militară, care participă la intervenţia Rusiei în Siria, a fost angrenată în acest nedorit episod, care se putea solda cu scufundarea vaporului turc.

Tensiunea între cele două ţări este la cote maxime, aşa era suficientă o scânteie care să aprindă butoiul cu pulbere. „În pofida numeroaselor eforturi ale echipajului Smetlivy, echipajul de pe ambarcaţiunea turcă de pescuit nu a stabilit un contact radio şi nu a răspuns semnalelor vizuale sau rachetelor de semnalizare”, afirmă Ministerul rus al Apărării într-un comunicat despre acest incident. Aşa că s-a tras cu armament de calibru mic, în direcţia vasului turcesc.

Din fericire, lucrurile s-au rezumat doar la tirul executat cu armament uşor, care au determinat nava turcă să schimbe rapid cursul care putea duce la coliziune. Incidentul s-a petrecut în momentul în care ambarcaţiunea de pescuit a ajuns la circa o jumătate de kilometru de distrugător.

Autorităţile ruse l-au convocat pe ataşatul militar al Turciei la Moscova, în legătură cu acest incident.

Putin, ordinul care poate transforma orice incident în război

„Vă ordon să acţionaţi extrem de dur. Orice fel de ţinte care ameninţă armata rusă sau infrastructura noastră terestră trebuie să fie distruse imediat”, au fost cuvintele preşedintelui rus Vladimir Putin, acum câteva zile, la o reuniune a Colegiului Ministerului rus al Apărării.

Rusia şi Turcia trec prin cea mai gravă criză diplomatică a celor două ţări de la Războiul Rece şi asta după ce un bombardier rusesc Su-24 a fost doborât pe 24 noiembrie, la frontiera cu Siria, de către armata turcă. Turcia a susţinut că avionul a intrat în spaţiul său aerian, iar echipajul a ignorat avertismentele primite prin radio, iar Rusia a denunţat o provocare. Lucrurile au escaladat apoi între aceste ţări. Moscova a adoptat o serie de sancţiuni împotriva Turciei, materializate prin interdicţii la import şi restricţii de călătorie. Compania rusă de stat Rosatom a oprit lucările de construcţii la prima centrală nucleară din Turcia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Misiunea economică a CCIA Timiș în China, excelent prilej de internaționalizare a afacerilor românești

În perioada 13 – 23 octombrie 2024, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a organizat o nouă misiune economică în Republica Populară Chineză,...

Conferinţa internaţională „1989, anul revoluţiilor europene în memoria colectivă” 22.11 – 23.11.2024

21 noiembrie 2024 18.00 – 19.00 vizită la Memorialul Revoluţiei 22 noiembrie 2024 Sala Adam Müller Guttenbrunn Sesiune de comunicări I – Moderator: Gino Rado şi Virgiliu Bârlădeanu 9,30...

Citește și :