Conflictul dintre premier și președintele PSD urmează a fi tranșat până la finele acestei zile. CEX-ul de mâine va fi o formalitate, susțin lideri din interiorul PSD. Sorin Grindeanu are însă alte planuri. Mizează pe lipsa unei unanimități din partea colegilor săi de partid în cazul în care Liviu Dragnea, direct sau prin interpuși, va propune debarcarea sa din fruntea Guvernului și înscăunarea unui social-democrat mai ascultător. Iar în acest sens se pare că Grindeanu a găsit o serie de prieteni în partid dispuși să-i apere cauza în cazul unui astfel de vot.
Nemulțumirile PSD s-au făcut simțite în momentul în care premierul Sorin Grindeanu a început să dea semnale că o ia pe altdrum decât linia partidului, uitând în mod premeditat uneori să se consulte cu liderii PSD înainte de a lua o decizie sau a emite o poziție publică. Pentru Dragnea, a fost semnalul că Grindeanu intenționează să-l concureze pe viitor, construindu-și o carieră proprie, care i-ar putea permite mai târziu să -i servească drept bază pentru o tentativă de preluare a șefiei PSD în cazul în carea problemele lui dragnea cu legea s-ar agrava sub forma unei noi condamnări definitive. În paralel, demersurile premierului de a-șiconstrui noi relații pe plan intern și extern, nu au fost bine primite de conducerea din Kiseleff care le-a interpretat ca noi dovezi de independență ale celui care acum jumătate de an era dus de mână pe holurile Palatului Victoria de către liderii coaliției PSD-ALDE. Situația este deja recunoscută de apropiații lui Dragnea.
„La început (Sorin Grindeanu, nr.) a înţeles rolul său – anume că reprezintă o funcţie numită. A înţeles că trebuie să aibă o relaţie puternică cu coaliţia, cu Liviu Dragnea şi domnul Tăriceanu. Ulterior, a fost un moment, un declic, nu a mai simţit această nevoie. Probabil a umplut golul lăsat de consultarea cu domnii Dragnea şi Tăriceanu cu altceva. Rămâne să aflăm ce e acel altceva”, a declarat recent Gabriela Firea, primarul general al Capitalei.
„Noi (colegii de partid, n.r) îi asiguram, cum se spune neacademic, spatele politic (…) În momentul în care nu a mai considerat util spatele – metaforic vorbind – politic, înseamnă că are un alt spate poate”, a adăugat Firea.
Deocamdată, conducerea PSD ia în calcul serie de variante de lucru – de la remanierea a 5-6 miniștri, la izolarea totală a a lui Grindeanu în Guvern prin schimbarea tuturor colaboratorilor cu care a lucrat cel mai bine, până la soluția extremă a schimbării premierului din funcție.
Dacă primele două sunt mai fezabile și mai ușor de transpus în practică, cea dea treia variantă de atac se poate lovi de refuzul lui Grindeanu de a-și da demisia așa cum a procedat și Radu Vasile, un alt fost premier, în timpul guvernării CDR.
Ori , pentru asta, Liviu Dragnea mizează și are nevoie de o decizie covârşitoare împotriva Guvernului, adoptată de CEX, pentru a-l forţa pe Sorin Grindeanu să demisioneze.
La rândul său, Grindeanu a făcut ceva pregătiri pentru a preveni acest scenariu să devină realitate și a găsi motivele necesare să nu se conformeze. Lipsa unei decizii unanime în CEX i-ar putea servi drept motiv pentru a refuza să facă pasul înapoi de la Palatul Victoria.
Iar partizani dornici să dejoace planurile lui Dragnea sunt destui. Filiala PSD Timiș, al cărui membru este și Grindeanu de 20 de ani, a adoptat ieri o rezoluție de susținere a actualului premier, la solicitarea celor peste de 50 primari din judeţ. Alți susținători ar putea veni în apărarea lui Grindeanu la CEX din partea liderilor de filiale care și-ar putea vedea amenințate interesele prin debarcarea unor miniștri bănuiți că s-au apropiat mai mult de Grindeanu în detrimentul intereselor actualei conduceri de partid – cum e cazul ministrului Finanțelor, Viorel Ștefan, de la Galați, Gabriel Leș, ministrul Apărării, provenit din oragnizația de Satu Mare, Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor, sau Pavel Năstase de la Educație.
În fine, foști lideri precum Victor Ponta sau Ioan Rus mai mult ca sigur că vor profita de dificultățile lui Dragnea pentru a apăsa cu degetul pe rană la acest CEX, susțin surse din PSD.
Dar cel mai mare posibil aliat pentru Grindeanu îl reprezintă însuși președintele Klaus Iohannis. Acesta nu are nici un interes să aprobe o nouă nominalizare în locul lui Grindeanu cât timp nu are nimic de câștigat de pe urma unei astfel decizii. Iar singura miză pentru Președinție o reprezintă impunerea unui fidel în fruntea SIE, o variantă de neacceptat pentru Dragnea, care și-ar vedea autoritatea știrbită grav și intern și inafara partidului prin perfectarea unui astfel de troc politic cu Cotroceniul.
Membrii PSD Timiş s-au reunit, luni după-amiază, în şedinţă, la iniţiativa a aproximativ 50 de primari din judeţ, pentru a semna o rezoluţie de susţinere a premierului Sorin Grindeanu, puternic contestat în aceste zile de membri ai conducerii centrale a PSD.
În urmă acestei şedinţe, social-democraţii din Timiş au semnat o rezoluţie pentru susţinerea premierului Sorin Grindeanu, document care va fi transmis conducerii centrale a partidului.
E o vorba: nu pleaca banatanu’ din fata macelariei! La Bucuresti „ii fain”, nu da el „fruncea” capitalei pe „fruncea” din dos, de unde „o vinit”. Lui Iohannis ii convine de minune aceasta marioneta care, pentru a ramane lipita de scaun, va juca si mai mult dupa cum ii va canta el (dupa ce a jucat, o vreme, dupa cum i-a cantat mustaciosul). Se schimba doar muzica si stapanul.