Marți, 23 iulie 2019, la ora 16:00, în sala festivă a Liceului de Muzică „Ion Vidu”, se dă startul ediției 2019 a Festivalului ISWinT (International Student Week in Timișoara), cel mai amplu proiect organizat de către Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare (Liga AC) din cadrul Universității Politehnica Timișoara, proiect aflat sub patronajul Parlamentului European, patronajul Guvernului României și patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO. În cadrul acestui proiect, Timișoara va găzdui, timp de 10 zile, peste 130 de studenți din întreaga lume.
Tema ediției de anul acesta este „Learn today, change tomorrow” („Învață azi, schimbă ziua de mâine!”), prin care studenții sunt încurajați să se implice în mișcări sociale, pornind o schimbare în țările din care provin.
Studenții străini, care provin din țări de pe toate continentele precum China, Afganistan, Italia, Rusia, Tunisia și multe altele, vor participa la cele 8 ateliere pregătite de studenții Ligii AC, care sunt bazate pe Obiectivele Europene pentru Tineret (European Youth Goals) și anume:
1. Connecting International Structures with Students,
2. Gender Equality,
3. Inclusive Societies,
4. Information & Constructive Dialogue,
5. Mental Health and Wellbeing,
6. Quality Employment,
7. Quality Learning,
8. Student Organizations and International Programmes.
Orașul de pe Bega va deveni astfel, în perioada 22 iulie – 2 august, un centru al interculturalității, studenții având șansa de a cunoaște noi culturi prin intermediul celorlalți participanți. Mai mult decât atât, în cadrul atelierelor educaționale, la baza cărora stau teme precum incluziunea socială, educația sau drepturile omului, tinerii au șansa de a învăța lucruri noi. ISWinT contribuie și la agenda viitoarei Capitale Culturale Europene 2021 prin activități deschise publicului timișorean precum Parada, Concertul lui Joel Benson sau COOLtural Day.
Cel mai amplu eveniment deschis, COOLtural Day, va avea loc pe data de 28 iulie, la ora 17:00, în Piața Libertății. Așa cum și titlul sugerează, ziua de sâmbătă va fi dedicată culturii, programul îmbinând activități din diverse domenii culturale, printre care se numără și o nouă formă de teatru, numit teatru senzorial, muzică, pirogravură, pictură, expoziție de fotografie și nu numai.
Celălalt eveniment deschis publicului din Timișoara este Parada cu tema „Inclusive Societies” („Societăți Inclusive”), care va porni în 27 iulie, la ora 20:00, din Complexul Studențesc, și se va încheia în Piața Unirii. Finalul serii va fi marcat de concertul susținut de Joel Benson Mixtapes, de la ora 21:30.
Ediția de anul acesta are un număr record de participanți și iar speranța organizatorilor e că experiența trăită atât de aceștia, cât și de tinerii timișoreni, va fi una cu totul specială.