Aproape 40 de filme, dintre care multe în premieră în România, trei expoziţii, un atelier pentru tineri şi dezbateri fac parte din programul ediţiei a unsprezecea a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara, care se va desfăşura de miercuri până duminică la Cinema Timiş, Cinema Victoria, Grădina de Vară Capitol, Piaţa Traian şi Faber.
Programul şi biletele pot fi găsite pe site-ul festivalului, ceaucinema.ro.
Ediţia din acest an se va deschide miercuri, de la ora 19.00, la Cinema Timiş, cu filmul francez “Extrasezon” (2023, r. Stéphane Brizé), o poveste de iubire care îi are în rolurile principale pe Guillaume Canet şi Alba Rohrwacher.
Festivalul dedică, de altfel, o retrospectivă cinematografiei franceze noi, din care mai fac parte „Imperiul” (2024, r. Bruno Dumont), câştigător în acest an al Premiului Juriului la Festivalul de la Berlin, şi cele mai recente trei titluri ale nonconformistului regizor Quentin Dupieux: „Al doilea act” (2024), care a deschis Festivalul de la Cannes, „Yannick” (2023) şi „Daaaaaali!” (2023).
De un focus are parte şi regizoarea maghiară Judit Elek (n .1937), care a primit, la Budapesta, un trofeu onorific de la echipa Ceau, Cinema! În cadrul festivalului vor putea fi văzute „Doamna din Constantinopol” (1969), „Poate mâine” (1980) şi „Ziua Mariei” (1984), trei dintre cele mai cunoscute filme ale sale, prezentate la festivalurile de la Cannes, Locarno sau Rotterdam şi proiectate în versiuni restaurate.
Şase filme europene de ficţiune care au ca temă centrală dilemele morale şi care au avut premiera mondială la cele mai mari festivaluri fac parte din competiţie. Filmele vin din Bulgaria, Germania, Israel, Polonia, Serbia şi Turcia şi vor concura pentru Trofeul Ceau, Cinema! „Răzvan Georgescu” şi Premiul Publicului.
Este vorba de „Lecţiile Blagăi” (2023, r. Stephan Komandarev), „Ivo” (2024, r. Eva Trobisch), „Soldatul care dispare” (r. Dani Rosenberg), „O altă viaţă decât a mea” (2023, r. Małgorzata Szumowska şi Michał Englert), „Clasa muncitoare merge în Iad” (r. Mladen Djordjevic) şi „Rana îndoielii” (2023, r. Selman Nacar).
Juriul este format din actriţele Ilinca Manolache şi Olga Török şi regizorul Adrian Sitaru.
Trofeul Ceau, Cinema! „Răzvan Georgescu” are o valoare de 1.000 de euro, iar Premiul Publicului este de 500 de euro, ambele fiind oferite de Groupama Asigurări. Trofeele sunt realizate de artista Lia Pfeiffer.
Secţiunea “Proiecţii speciale” include filmul românesc “Săptămâna Mare” (2024), proiectat în prezenţa regizorului Andrei Cohn, o comedie din Muntenegru, “Noi să fim fericiţi” (2023, r. Ivan Marinovic), două capodopere clasice, în versiuni restaurate: “Urechea” (1970), de Karel Kachyňa, şi “Sacrificiul” (1986), de Andrei Tarkovski, un film cult recent, “Parazit” (2019, r. Bong Joon-Ho), şi debutul românesc “Horia” (2023, r. Ana-Maria Comănescu), prezentat în variantă accesibilizată pentru persoane nevăzătoare.
În secţiunea de “Filme bănăţene” vor putea fi văzute, în avanpremieră, documentarele “Apă şi talpă” (2024), de Mircea Gherase şi Lucian Mircu, şi “Un mal rebel”, de Bogdan Puşlenghea, filmul de ficţiune “Clara” (2023), de Sabin Dorohoi, prezentat în premieră în România, şi opt scurtmetraje. Proiecţiile vor fi urmate de discuţii cu echipele filmelor.
De la Festivalul de la Berlin vin în premieră în România două dintre cele mai puternice documentare ale anului, incluse în secţiunea Doc-minică: “Favoriten” (2024), al cunoscutei cineaste austriece Ruth Beckermann, şi “Interceptat” (2024), realizat de regizoarea ucraieană Oksana Karpovych.
Programul mai conţine o serie de proiecţii în aer liber şi gratuite în Piaţa Traian, precum şi secţiunea Ceau, Junior!, care propune câteva filme de animaţie pentru copii şi un atelier de creaţie “Timişoara la cutie”.
La capitolul evenimente speciale, a 11-a ediţie aduce trei expoziţii.
O expoziţie inedită cu lucrări de artă care ilustrează case din filme celebre va putea fi văzută la Cinema Timiş. Operele sunt realizate de artista bulgară Boryana Ilieva, creatoarea proiectului Floor Plan Croissant şi invitată specială a festivalului.
La Galeria Pygmalion de la Casa Artelor poate fi descoperită expoziţia “Secvenţe”, care conţine peste 50 de afișe de filme româneşti din anii `70-`80, din colecția privată a scriitorului, traducătorului și criticului de film Marian Rădulescu. Expoziția este îngrijită de Dana Stancovici și Andreea Medinschi.
La Cinema Victoria este instalată o expoziţie interactivă, “Ceau, Cinema!, pe numărate”, realizată de trei studenți, proaspăt intrați în echipa festivalului: Ioana Satmari, Eric Szilveszter și Fabian Leiba.
Atelierul Ceau, Cineva! este dedicat analizei de film şi îl are coordonator pe criticul Victor Morozov. Unsprezece tineri din Timişoara şi din alte oraşe au fost selectaţi pentru workshop.
Partenerul internaţional din acest an este festivalul transfrontalier de film Tribute to a Vision din Nova Gorica, oraş sloven de la graniţa cu Italia, care va deţine în 2025 titlul de Capitală Europeană a Culturii.
Afişul ediţiei a 11-a a fost realizat de tânăra artistă timişoreană Andreea Dumuţa.
Detalii despre filme pot fi găsite pe site-ul ceaucinema.ro, precum şi pe paginile de Facebook şi Instagram ale festivalului.
Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Pelicula Culturală.
Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.