Încâlcitele căi ale semafoarelor inteligente! Un proiect ambiţios, un drum la fel de dificil-VIDEO

986

Finalul lunii iunie înseamnă dead-line pentru autorităţile locale din ţară. Toţi cei care nu au reuşit să finalizeze proiectele cu finanţare europeană până la 30 decembrie 2015 au beneficiat de o amânare. Noul termen fiind cel de 30 iunie 2016. Printe multele obiective fazate se numără şi proiectul de instalare a unui sistem inteligent de trafic management în Timişoara. Sutele de semafoare răsărite peste noapte în mai toate intersecţiile din oraş fac parte din acest mare proiect, cu finanţare europeană şi extrem de importat pentru circulaţia din oraş. În timp ce şoferii se uită cu groază la muncitorii care le instalează şi se tem că timpul pe care îl petrec în trafic se va lungi, autorităţile vin cu asigurări că sistemul este foarte bine gândit şi optimizat pentru străzile şi condiţiile de trafic din Timişoara. Aşa să fie? Răspunsul cred că o să-l aflăm cu toţii după ce se vor aprinde luminile semafoarelor deştepte.

Dorinţa de semafoare, între licitaţii şi birocraţie

Povestea despre instalarea unui astfel de sistem în Timişoara a început încă din 2010. De atunci, fosta administraţie condusă de Gheorghe Ciuhandu s-a gândit să pună pe hârtie proiectul. Birocraţia, paşii grei pe care trebuie să îi întocmească cei care fac proiectul a făcut ca lucrurile să decurgă greu. Însă, cu puţină ambiţie, a fost pus pe hârtie planul. A durat în schimb cel puţin 2 ani aprobarea proiectului şi a finanţării şi apoi au început pregătirile pentru licitaţie.

Însă până la piedica cea mai mare, iată proiectul aşa cum este el prezentat de autorităţi:

Trafic management şi supraveghere video, un proiect depus pe
Programul Operaţional Regional  2007-2013, Axa prioritară 1-„Sprijinirea dezvoltării durabile a oraselor-poli urbani de creştere”, Domeniul major de intervenţie 1.1. – „Planuri integrate de dezvoltare urbană”, sub-domeniul: Poli de creştere.          

Obiectivul general al proiectului vizează îmbunătăţirea fluxului rutier şi al siguranţei cetăţeanului în municipiul Timişoara prin implementarea unui sistem cu control adaptiv de management al traficului urban şi supraveghere video metropolitană.

Obiectivele specifice  avute în vedere de proiect sunt:
1. Modernizarea si extinderea sistemului de semaforizare pentru o ţintă de 134 intersecţii, identificate prin Studiul de Trafic;
2. Dotarea intersecţiilor şi a zonelor identificate cu risc de infracţionalitate sau zone rutiere periculoase cu un număr de 230 echipamente noi de supraveghere (camere video);
3. Îmbunătăţirea condiţiilor şi creşterea siguranţei rutiere în municipiul Timişoara;
4. Creşterea siguranţei traficului rutier, datorită unui sistem modern, operativ şi totodata discret de supraveghere video metropolitană;
5. Crearea unui Centru de Comandă şi Control unic, pentru coordonarea activităţilor de management trafic şi supraveghere video care să răspundă cerinţelor viitoare de dezvoltare a municipiului Timişoara.

Perioada de implementare a proiectului este: 30.01.2013 – 29.12.2015 şi are o valoare de 43.762.356,71lei.”

În 2013 a început licitaţia şi odată cu ea şi greutăţile. Contestaţiile au făcut ca unul dintre cele mai mari şi importante proiecte să nu fie nici acum implementat.

Contractul a fost semnat la finalul lunii ianuarie 2013, iar data asumată iniţial pentru implementarea proiectului a fost de 12 luni, începând din 30 ianuarie 2013. Aceasta înseamnă că, teoretic, proiectul ar fi trebuit să fie deja finalizat. Realitatea este însă alta, căci proiectul era să moară încă din faşă.

În forma propusă de iniţiatorii săi, proiectul urma să contribuie la îmbunătăţirea fluxului rutier şi al siguranţei cetăţeanului, prin implementarea unui sistem de control adaptiv care să permită managementul traficului urban şi supravegherea video metropolitană, prin modernizarea şi extinderea sistemului de semaforizare din 134 intersecţii, dotarea intersecţiilor şi a zonelor identificate cu risc de infracţionalitate sau zone rutiere periculoase cu 230 de echipamente noi de supraveghere, îmbunătăţirea condiţiilor şi creşterea siguranţei rutiere în Timişoara, creşterea siguranţei traficului rutier, prin introducerea unui sistem modern şi operativ de supraveghere video metropolitană şi crearea unui centru de comandă  şi control unic, pentru coordonarea activităţilor de trafic management şi supraveghere video.

Primul termen, de finalizare a proiectului în 2014 a fost depăşit odată cu prima contestaţie. Atunci, primarul Timişoarei, instalat pe fotoliu în 2012 şi moştenind proiectul, acuza atât legislaţia din România cât şi firma care a depus contestaţii că pun beţe în roate proiecteleor cu finanţare europeană. Culmea este că aceeaşi firmă a avut câştig de cauză.

Swarco Traffic România este societatea care a amânat demararea lucrărilor în 2013, dar şi 2014. Totul pe motive întemeiate, spuneau reprezentanţii acesteia.

Dreptul de a solicita clarificări cu privire la documentația de atribuire reprezintă un drept legal, iar exercitarea acestuia este menită să conducă atât la posibilitatea tuturor operatorilor economici interesați de a oferta o soluție tehnică funcțională, cât și la transparentizarea procedurii de licitație deschisă, prin nediscriminarea potențialilor ofertanți și aplicarea unui tratament egal în ceea ce îi privește pe aceștia. Motivele expuse pe larg în cuprinsul acestora au fost considerate, pe cale de consecință, întemeiate”, transmitea în urmă cu 2 ani Swarco.

Contrar dorinţelor primarului oraşului, Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor, a dat, în 2015, câştig de cauză societăţii private. În primăvara aceluiaşi an a fost semnat, în sfârşit, contractul şi lucrările au demarat. Vestea bună a fost că preţul a scăzut în urma licitaţiei, ajungând la 25 de milioane de lei.

Sistemul inteligent dă oraşul peste cap

Cu licitaţia finalizată şi contractul atribuit, Swarco a început lucrările, nefinalizate nici până acum. Dar, până să vedem semafoare inteligente pe străzi, mai avem puţin de îndurat. Lucrările au dat oraşul peste cap. S-a lucrat anul acesta în zeci de intersecţii din oraş, iar muncitorii, puţin de altfel, lăsau în urma lor gropi, mizerie, praf şi asfalt crăpat.

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, şi-a arătat şi el nemulţumirea faţă de modul de lucru al societăţii şi i-a dat un ultimatum înainte de Paşte anul acesta: dacă nu face reparaţiile, intervine Primăria şi le cere decontarea banilor!

„În cadrul proiectului de management computerizat al traficului, al semaforizării, cei ce execută lucrările de montare de camere şi semafoare nu repară în urma lor şi lasă denivelări foarte deranjante în carosabil. Îi asigur pe toţi cetăţenii că am intervenit, că sunt revoltat, şi după Paşti vom repara noi, dacă ei nu vor repara imediat, prin operatorii noştri, şi vom imputa sumele firmei”, a declarat primarul.

Problema s-a pus dacă firma va fi dispusă să plătească Primăriei Timişoara banii cheltuiţi pentru repararea străzilor. În cazul în care răspunsul societăţii este negativ, atunci municipalitatea nu are altă variantă decât să se adreseze instanţei şi să înceapă un nou proces pentru a-şi recupera banii.

Sărbătorile au trecut, firma Swarco şi-a cerut scuze timişorenilor, dar lucrurile nu s-au schimbat. Încă în centrul oraşului se mai munceşte, iar asfaltul este spart şi tot nereparat.

Cum am pierdut bani europeni

Cu economia făcută în urma licitaţiei, autorităţile au încercat să grăbescă lucrurile astfel încât semafoarele să fie aprinse la finalul anului 2015. Dar nu s.a întâmplat aşa, iar Comisia Europeană nu ne-a iertat. Pentru că orice cheltuială devine neeligibilă dacă nu e decontată până în 31 decembrie 2015, şi neimplementarea acestui proiect a făcut ca banii plătiţi de timişoreni să fie mai mulţi decât s-a prevăzut iniţial. Astfel, în 2015, aleşii locali au aprobat ca din buget să meargă spre finanţarea „Sistemului de trafic management”, 4 milioane de lei. Curios, după trecerea anului, edilul şef a venit cu încă un proiect de hotărâre pentru alocarea altor 6 milioane de lei. Tot pentru semaforizare!

„Pentru proiect sunt necesare și alte lucruri care nu au fost la acea vreme prevăzute, fie din motive de imprevizibilitate, fie din motive de neeligibilitate a unor cheltuieli. Banii pentru lucrurile care au apărut au fost deja aprobați, dar de la autoritatea de management s-a cerut să nu fie două hotărâri, ci să se cumuleze. Atunci, din banii care sunt acum stabiliți ca sumă totală prin această hotărâre, o parte vor fi dați în continuare pe contractul care e deja în derulare până la finalizarea lui și cealaltă parte va acoperi cheltuielile rezultate în urma noii licitații pentru lucrurile imprevizibile sau neeligibile”, explica edilul.

Aşa se face că semaforizarea Timişoarei, care nu funcţionează încă, a scos din buzunarele timişorenilor 10 milioane de lei. Rămâne de văzut dacă timpul petrecut în trafic va fi redus, aşa cum promit autorităţile, sau nota de plată a fost achitată degeaba.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.