Încă o fabrică îşi închide porţile. Sute de angajaţi rămân pe drumuri

631

Una dintre puţinele fabrici de confecţii cu tradiţie din România îşi va închide porţile, pe fondul dificultăţilor financiare generate în parte şi de creşterile succesive ale salariilor impuse de Executiv.

Una dintre cele mai mari fabrici de confecţii din Craiova, Modexim SA, a anunţat subit că va concedia aproape 300 de persoane, atât muncitori, cât şi persoane cu funcţii de conducere, urmând să-şi închidă complet activitatea.

Anunţul oficial a fost înaintat către ITM Dolj pe 23 ianuarie 2020. Tot joi, 23 ianuarie, au fost anunţaţi şi angajaţii că, începând de pe 27 ianuarie, vor intra în preaviz, dată la care a început efectiv concedierea colectivă.

Marin Florian, reprezentantul unei federaţii sindicale din care face parte Sindicatul Craimodex de la Modexim, care a participat la negocieri, a precizat, pentru GDS, că nu este etic faţă de angajaţi, care lucrează în această fabrică de 30 de ani.

Sindicalistul a precizat că, după discuţiile de marţi, sindicatul va prezenta soluţii de redresare a societăţii către patronat. În cazul în care acţionarii ar accepta una dintre soluţiile propuse de sindicalişti, ar exista doar o mică şansă să se suspende procedura de concediere colectivă, a spus Marin Florian. El a conchis că fabrica merge spre închidere şi că şansele de redresare sunt minime.

„Este o decizie de oportunitate a acţionarilor de a închide fabrica. Datoriile către stat, în special către contribuţiile pentru salariaţi, sunt mari. Dar, tehnic vorbind, societatea nu are datorii aşa de mari încât să se închidă. Totul depinde de decizia acţionarilor. Aceasta este economia de piaţă“, a spus sindicalistul citat.

Conducerea fabricii susţine că au crescut costurile cu salariile şi utilităţile.

Fabrica de confecţii a lucrat mulţi ani în sistemul lohn, pentru clienţi externi. În acest sistem, adaosurile comerciale sunt foarte mici. Mulţi ani, străinii au preferat fabricile de confecţii din România datorită costurilor mici de realizare a produsului. Costul cel mai important fiind cel cu forţa de muncă.

Sursa – adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.