Încă nu e pace la Filarmonica Banatul. O nouă scrisoare a artiștilor

119

Marți pe la amiază a apărut un zvon ce apoi a căpătat tăria unei furtuni. A fost semnat un contract colectiv de muncă între cei în măsură să-și pună iscălitura pe un asemenea act. Se părea că va fi liniște la filarmonica orașului. Măcar până joi, când ar trebui să aibă loc o dezbatere cu tema principală axată pe greva muzicienilor și nemulțumirile lor.

S-a semnat contractul colectiv de muncă. Sindicaliștii de la Filarmonica Banatul renunță la grevă

Nu au trecut cu bine câteva ore de la știrea triumfalistă că a și apărut un nou comunicat trimis de sindicatul artiștilor în care din nou aflăm că semnarea actului cu pricina nu înseamnă de fapt nimic. Supărarea continuă să fie cuvânt de ordine. Iar directorul este în continuare indezirabil în ochii sindicaliștilor. Primarul este din nou poftit să-l verifice pe acest director. Pentru ca cititorii noștri să nu fie unilateral informați, iată mai jos scrisoarea referitoare la aceste necazuri ce nu se mai isprăvesc, remisă de sindicaliștii Filarmonicii Banatul.

”Încheierea CCM în formă actuală, înseamnă doar clarificarea și respectarea legii, dacă acesta va fi respectat, și nimic mai mult. Trebuie să se înțeleagă că nu s-a obținut nici un fel de drept pentru artiști acolo unde nu am avut specificat așa ceva în lege. Orice facilitate a trebuit smulsă cu forcepsul de la conducerea instituției. După 50 de zile de negociere, în care s-au proliferat jigniri până la blesteme (toate acestea pot fi probate prin procesele verbale de la discuții), din partea directorului Gârboni, la adresa echipei sindicatului, cu greu s-a obținut o semnătură. Chiar și în ultima zi s-a încercat tergiversarea și boicotarea CCM-ului prin plimbări pe la ITM sau Curtea de Conturi.

Mai trebuie menționată încercarea de intimidare, pe timpul grevei, printr-o adresă pe care directorul Gârboni a trimis-o către consilierii locali și care conținea un raport mincinos, cu privire la prezența noastră la serviciu, în care eram făcuți leneși și chiulangii.

Diligență cu care acest director lupta împotriva propriilor angajați, opacitatea în interpretarea legilor favorabile artiștilor, lipsa de transparență ( refuzul de a pune la dispoziție documente), inclusiv în timpul grevei, îl descalifică pe acest om din funcția de director al acestei instituții de cultură.

Dorim să-l rugăm pe domnul primar Nicolae Robu să își respecte obligația pe care și-a asumat-o în Convenția Tripartită, între Primărie SFBT și conducerea filarmonicii, că în cazul nesemnării la data stabilită a CCMI (10 noi 2018, prelungită până în 16 noi 2018), sau a tergiversării negocierilor, să îl reverifice pe directorul Gârboni, dpdv managerial și economic.

Totodată vrem să atragem atenția, (proiectul de managament al susnumitului director este public), că în afară de concertele de vinerea la sediu ale orchestrei și corului, aproape nimic nu s-a realizat. Ba mai mult managementul defectuos, a adus artiștii Filarmonicii în situația de a întră în greva generală. Mai trebuie menționat că așa ceva nu s-a mai întâmplat niciodată în această instituție de cultură, înființată în 1947 prin decret Regal.

Un alt lucru foarte important fiind și prezența corului Filarmonicii în turneul din Olanda sub o altă denumire, într-un turneu cu o societate privată, neexistând dovadă că ar fi angajați ai Filarmonicii Banatul din Timișoara. Considerăm acest fapt ca aducând atingere țelului de devenire a Timișoarei, Capitală Culturală Europeană în 2021.

Tot datorită unui management neperformant, prin nouă propunere de organigramă înaintată Consiliului Local, directorul respectiv dorește reducerea posturilor artiștilor, atât la cor cât și la orchestră, și transformarea lor în posturi pentru aparatului administrativ. Oare acest aparat supra dimensionat este necesar pentru ONG-urile la care Gârbonii este președinte, sau membru? Nu cumva această administrație va trebui în 2021 să facă contracte și să împartă bani altor asociații, doar pentru că artiștii Filarmonicii, datorită numărului scăzut, nu vor face față cererii de evenimente artistice în 2021?”.

n.r. formulările aparțin în totalitate celor ce au conceput scrisoarea sindicală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.