8.1 C
Timișoara
joi 19 decembrie 2024

În ziua de astăzi putem călători cu un avion purtat prin văzduh doar de energia solară sau putem lua tren pus în mişcare de forţa vântului-VIDEO

 Ne îmbarcăm, de pe un aeroport alimentat şi el de lumina Soarelui. Sau putem lua tren pus în mişcare de forţa vântului. Sursele regenerabile de energie sunt departe de a egala combustibilii fosili în ceea ce priveşte uzul lor în viaţa de zi cu zi, dar o serie de proiecte materializate în ultimii ani ne descriu un viitor mai verde.

Iată câteva dintre cele mai impresionante:

Avionul solar
În iulie 2016, aeronava Solar Impulse 2, alimentată exclusiv de energie solară, a aterizat în Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite, de unde plecase în primăvara anului anterior într-o călătorie istorică în jurul lumii. Prevăzut cu 17.248 de celule solare, avionul a parcurs în total o distanţă de peste 42.000 de kilometri, cu o viteză medie de 80 de kilometri pe oră. De-a lungul periplului său a avut 16 opriri. Solar Impulse 2 a traversat Oceanul Atlantic în 70 de ore, iar Oceanul Pacific în 118 ore.

Aeroportul fără facturi de electricitate
Anul trecut, un orăşel de 150.000 de locuitori din Africa de Sud a inaugurat primul aeroport „verde” de pe continent. De la turnul de control şi scările rulante la benzile de bagaje şi bancomate, totul este alimentat cu energia solară furnizată de cele 2.000 de panouri fotovoltaice amplasate în apropierea aeroportului. Acestea produc 750 kwh în fiecare zi, aproape dublu faţă de nevoile aeroportului, care are un trafic de 700.000 de pasageri pe an. Excedentul de energie este transferat către reţeaua municipală.

Aeroportul din Africa de Sud nu este însă singurul care nu mai plăteşte facturi de electricitate. În 2015, aeroportul Cochin International din India a devenit primul din lume alimentat exclusiv cu energie solară.

Trenurile cu vânt în „pupă”
Compania feroviară Nederlandse Spoorwegen (NS) din Olanda a anunţat de curând că toate trenurile sale sunt acum alimentate integral cu energie eoliană. Vorbim, până la urmă, de ţara morilor de vânt.

În 2015, NS, unul dintre cei mai mari operatori feroviari din Europa, a încheiat un parteneriat cu furnizorul de energie Eneco pentru a reduce emisiile, obiectivul de a funcţiona 100% cu energie regenerabilă fiind fixat pentru octombrie 2018. Însă Eneco a finalizat construcţia pentru o parte dintre fermele sale eoliene mai devreme, astfel încât cei 600.000 de pasageri care călătoresc zilnic cu trenurile NS vor ajunge de acum înainte la destinaţie datorită puterii vântului. NS consumă anual 1,2 miliarde de kWh.

O întreagă insulă alimentată aproape exclusiv cu energie solară
În noiembrie anul trecut, după ce a finalizat achiziţia de 22,6 miliarde de dolari a companiei SolarCity, Tesla a anunţat că va alimenta cu energie solară întreaga insulă Ta’u din Samoa Americană. Pe parcursul anului 2015, compania a instalat o microreţea de panouri solare şi baterii care va furniza aproape toată electricitatea de care au nevoie cei 600 de locuitori ai insulei.

Această microreţea poate alimenta insula timp de trei zile fără lumina soarelui şi se poate reîncărca complet în şapte ore. Ta’u folosea anterior generatoare de curent electric Diesel.

sursa: independent.md

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :