În vestul țării, zona cu cea mai mare incidență a cancerului, se deschide prima clinica de recuperare oncologică din România

1551

Clinica Nera, singura unitate de recuperare oncologică din ţară se pregăteşte să-şi deschidă porţile. După 3 ani de investiţii, lucrările la departamentul de cercetare au fost finalizate şi toată aparatura a fost instalată.

Centrul va fi organizat într-o structură arhitecturală de tip sanatoriu şi va avea 45 de saloane. Pacienţii vor fi gazduiţi în saloane moderne, cu un pat şi grup sanitar propriu. De asemenea, de jur împrejurul clinicii va fi amenajată şi o gradină botanică. Cu cei 4 milioane de euro lucrătile vor fi finalizate, în acest an, dă asigurări prof. univ. dr. Pavel Chirilă:

„În urmă cu câteva zile ne-a fost aprobată o finanţare importantă pe care o aşteptăm încă de anul trecut. Cu aceşti 4 milioane de euro de la Ministerul Dezvoltării o să construim cele 45 de saloane. Pentru aceşti bani am făcut şi un studiu de fezabilitate mai elaborat şi de asta a durat atât. Am avut nevoie de avize, de aprobări, nu a fost uşor dar ne bucurăm că am reuşit. Să ştiţi că am primit şi ordinul de începere a lucrărilor. În momentul de faţă lucrăm la documentaţia necesară pentru licitaţie şi sperăm cât de repede să deschidem şantierul pentru că ne dorim ca în acest an bolnavii care suferă de cancer să beneficieze de serviciile noastre. Clar o să facem tot posibilul să deschidem în acest an clinica, acum că avem şi această sumă importantă care ne ajută să finalizăm acest proiect important şi unic în ţară”, a precizat pentru Radio Reşiţa profesorul universitar, medicul Pavel Chirilă.

30 de măicuțe vor îngriji pacienții bolnavi de cancer

Clinica Nera va fi dedicată în totalitate pacienţilor bolnavi de cancer. Pacienţii vor fi îngrijiţi cu atenţie de 30 de măicuţe, absolvente de şcoală sanitară, dar şi de personal specializat. Pâna în prezent în România nu există niciun centru de recuperare oncologică, iar harta incidenţei cancerului indică zona de vest a ţării cu cele mai mari valori de îmbolnăvire, a mai spus doctorul. Judeţul Caraş-Severin chiar avea nevoie de o astfel de clinică având în vedere statisticile îngrijorătoare ale Direcţiei de Sănătate Publică. Se pare că judeţul ocupă locuri fruntaşe la mai multe tipuri de cancer, cum ar fi: de sân, de col uterin şi de colon.

Doar anul trecut au fost depistate 915 cazuri noi de cancer, pe lângă cei peste 7.935 de bolnavi deja înregistraţi. Şi în România, zeci de persoane sunt diagnosticate zilnic cu cancer, aceasta fiind cea de-a doua cauză care sporeşte rata anuală de mortalitate la nivel naţional. Cancerul este o boală invazivă care, slăbeşte organismul şi distruge ţesuturile în care se instalează. Proiectul Clinica Nera este finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, cu o valoare totală de 5 milioane de euro, 60% din această suma fiind asigurată de fondurile europene, iar restul prin contribuţie locală şi voluntară.

sursă: romaniaregional.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.