Cinci unităţi medicale au fost desemnate să fie spitale de suport în judeţul Timiş, însă unele dintre acestea au materiale necesare pentru tratarea unor pacienţi infectaţi cu coronavirus doar pentru una sau două săptămâni.
Cele cinci spitale-suport din Timiş sunt: Spitalul CFR Timişoara, Spitalul Municipal Timişoara, Spitalul Municipal din Lugoj, Maternitatea Bega şi Spitalul Judeţean pentru cazurile grave. Acestea vin să sprijine Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara care deja tratează bolnavi infectaţi cu coronavirus.
Maternitatea Bega aparţine de Spitalul Judeţean, iar şeful acesteia, medicul Marius Craina, spune că s-au făcut deja pregătirile necesare.
„Împreună cu colectivul secţiilor din Maternitatea Bega am întocmit graficele de lucru pe următoarele trei săptămâni, am desfăşurat pregătirea personalului pentru Zona Roşie, adică exerciţii privind îmbrăcarea cu echipamentele specifice şi dezbrăcarea, stabilirea tuturor circuitelor în noua situaţie şi continuăm cu aprovizionarea cu materiale speciale. Toată activitatea curentă este oprită, azi şi mâine vom externa toate pacientele şi vom desfăşura doar activitate specifică Covid. Toate pacientele care nu pot fi externate vor fi transferate la cealaltă maternitate din oraş, la Maternitatea Odobescu”, a declarat medicul Marius Craina.
Şi la Spitalul Judeţean din Timişoara s-au luat măsuri, încă din luna decembrie a anului trecut, când au apărut primele cazuri de coronavirus în China.
„Noi am făcut Planul Alb, suntem pregătiţi. Noi, ca Spital Judeţean, am început să luăm o serie de măsuri încă din luna decembrie. Acum, că am fost desemnat spital-suport, am luat decizii mai multe pentru a ne proteja personalul medical şi pacienţii care vin, pentru a le putea acorda îngrijiri tuturor. Avem foarte mulţi specialişti de mare anvergură în spital care au contribuit masiv la efortul de a securiza personalul. La UPU se intră separat, la intrare există un cort mare, în care pacienţii sunt triaţi. Camera de primiri urgenţe a fost împărţită în două, pentru ca cele două încăperi să nu mai comunice. Există intrare şi ieşire separată. Temerea principală este răspândirea comunitară. Am redus activitatea, pentru ca medicii să nu se întâlnească toţi”, a declarat Raul Pătraşcu, managerul Spitalului Judeţean Timişoara.
Celelalte trei unități sanitare luate în calcul sunt spitalul Municipal din Timișoara, cel din Lugoj, dar și spitalul CFR – unul care se confruntă cu demisii.