1.1 C
Timișoara
joi 26 decembrie 2024

În România, s-a lansat Vaccinul HPV care protejează împotriva morţii.

Vaccinul HPV contra infecției cu Human Papiloma Virus (HPV sau Virusul Papiloma Uman) sunt vaccinurile care previn infecția cu anumite tipuri de viruși papiloma uman.

Dacă, anual în întreaga lume sunt diagnosticate 12,7 milioane de cazuri de cancer, din care 5% sunt cauzate de infecţia cu HPV, azi, vineri 23.03.2018, la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, a fost lansat un instrument de prevenţie împotriva bolilor provocate de infecţia cu HPV – vaccinul nonavalent Gardasil 9, singurul vaccin anti-HPV care protejează împotriva infecţiei cu 7 tipuri de HPV implicate în producerea cancerului: leziuni premaligne şi neoplasme care afectează cervixul, vulva, vaginul şi anusul cauzate de tipurile HPV din compoziţia vaccinului şi a 2 tipuri implicate în producerea verucilor genitale. Medicii specialişti spun că vaccinul protejează împotriva: a 90% din cazurile de cancer de col uterin; a 85-90% din cazurile de cancer vulvar; a 80-85% din cazurile de cancer vaginal; a 90-95% din cazurile de cancer anal; şi împotriva a 90% din cazurile de veruci genitale. Potrivit preşedintelui Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, în România, anual, mor aproximativ 1.800 de femei din cauza cancerului de col uterin şi alte 5.000 sunt diagnosticate cu această afecţiune.

“Acest virus se face responsabil de 100% din totalul cancerelor de col uterin diagnosticate anual, de 88% din totalul cancerelor anale. 70% din cazurile de cancer vaginal sunt date de această familie de HPV, 50% din cancerele peniene, 48% din cancerul vulvar. Infecţia cu HPV este tot mai des întâlnită în rândul adolescentelor, ceea ce ar trebui să reprezinte un factor de îngrijorare. Infecţia apare precoce. În momentul în care apare primul contact sexual penetrant 65% dintre fete dezvoltă infecţie cu HPV în jurul vârstei de 16 ani” a spus şi managerul Institutului Naţionale de Boli Infecţioase „Matei Balş”, prof. dr. Adrian Streinu Cercel. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă vaccinurile contra HPV ca și parte a vaccinării de rutină în țările care și le permit, împreună cu alte măsuri de prevenire. Vaccinul nonavalent va putea fi făcut încă de la vârsta de 9-11 ani, iar după 25 de ani, se va administra în trei doze, numai după ce s-a efectuat înainte un test Papanicolau. Noul vaccin va putea fi achiziţionat din farmacii începând cu luna aprilie a acestui an, dar nu va fi gratuit, spre deosebire de Bulgaria, unde, vaccinul este gratuit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :