S-au scris deja sute, poate chiar mii de articole pe seama jafului la care sunt supuse pădurile din România, managementul defectuos al acestora şi exportul masei lemnoase în Uniunea Europeană în special, atât de către firme româneşti cât şi, mai ales, străine.
Pe tema managementului defectuos al pădurilor, Comisia Europeană a şi lansat, încă din 2015, o procedură de pre-infrigement. Infrigement-ul ar fi însemnat costuri de 200.000 de euro pe zi, bani care ar fi trebuit să fie plătiţi de la bugetul de stat.
Să-i credem oare pe reprezentanţii Comisiei Europene că mureau de grija pădurilor româneşti? Dacă ne uităm puţin peste documentele pentru care s-ar fi declanşat procedura de infrigement, neregulile pe care le-a constatat Comisia Europeană se referă la neîndeplinirea obligaţiilor ce revin statului român privind Regulamentul de stabilire a obligaţiilor ce revin operatorilor care introduc pe piaţă lemn şi produse din lemn, precum Regulamentul privind instituirea unui regim de licenţe FLEGT pentru importurile de lemn în Comunitatea Europeană.
Practic, România avea doar unele nereguli în ceea ce priveşte legislaţia silvică. Acestea au fost rezolvate de Ministerul Mediului şi, ca urmare, Comisia Europeană a anunţat, în urmă cu câteva zile, că a clasat procedura de infrigement împotriva României pe domeniul păduri. Cu alte cuvinte, managementul pădurilor din România este, în momentul de faţă, perfect. Nu e prea clar pentru cine…