În Ministerul de Externe nu e nepotism ci… ”încurajarea meritocrației în familie”

270

Aproape 70 de familii lucrează la consulatele, ambasadele şi institutele culturale române din străinătate, potrivit informaţiilor dezvăluite de înşişi angajaţii MAE în declaraţiile lor de avere, analizate de Economica.net. Miza angajării la MAE e mare: de la sporuri şi indemnizaţii pentru angajaţii trimişi în misiune în străinătate, la pensii speciale pentru diplomaţi, în valoare de 80% din veniturile brute avute în ultima lună de activitate la MAE.

Majoritatea – mai precis 56 dintre cele 68 de familii care lucrează la MAE – performează în cadrul aceluiaşi consultat, ambasadă, institut cultural român din străinătate sau misiune permanentă a României.

MAE spune că și membrii Corpului diplomatic şi consular, cu excepţia ambasadorilor şi a consulilor generali, şi personalul tehnico-administrativ sunt trimişi în misiune permanentă în străinătate prin concurs.

„Legea nr. 269/2003 privind Statutul corpului diplomatic şi consular al României prevede că membrii Corpului diplomatic şi consular, cu excepţia ambasadorilor şi a consulilor generali, sunt trimişi în misiune permanentă în străinătate prin concurs, în funcţie de gradul diplomatic sau consular. Similar, şi personalul tehnico-administrativ este trimis în misiune permanentă tot prin concurs. În situaţiile în care posturile nu sunt ocupate în cadrul concursurilor interne, acestea se ocupă prin detaşare, conform legislaţiei în vigoare”, au explicat oficialii MAE.

În perioada 2009 – 2013, au fost blocate angajările prin concurs la stat. Acesta e motivul pentru care MAE spune că a recurs la soluţia detaşării de personal pentru ocuparea posturilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.