In memoriam Dan Perju. O viaţă dedicată Şcolii Politehnice timişorene

486

Universitatea Politehnica Timișoara a pornit un demers absolut necesar de a păstra vie memoria celor ce au pus umărul de-a lungul timpului la renumele de azi al instituției. Ctitori de școală, profesori cu mult har și dăruire au construit an după an, generație după generație un spirit și o idee. Cea de școală de ingineri. Ciclul de cărți ce aduc aminte de acești ctitori este un tezaur de cunoaștere pentru cei ce nu au apucat să cunoască acele personalități. „Arhiva sentimentală a Politehnicii timişorene” este o colecţie lansată în urmă cu 5 ani, ce reuneşte volume scrise de cei care au condus sau au fost implicaţi în destinele Universităţii Politehnica Timişoara.

„Arhiva sentimentală a Politehnicii timişorene” se îmbogăţeşte cu volumul „In memoriam Dan Perju. O viaţă dedicată Şcolii Politehnice timişorene”, ce a avut lansarea festivă în data de 12 noiembrie 2018 în Sala Senatului Universității Politehnica.

Chiar dacă pentru profesorul Dan Perju „timpul nu a mai avut răbdare”, în memoria familiei, prietenilor şi colegilor au rămas gesturile, cuvintele şi faptele ce conturează portretul unei eminente personalităţi ale Şcolii Politehnice. Profesorul Dan Perju rămâne în amintirea celor care l-au cunoscut ca un cadru didactic model; competența, profunzimea, seriozitatea, răbdarea, eleganța în exprimare și comportament sunt câteva din atributele care l-au caracterizat în relațiile cu studenții și colegii de facultate. A creat o veritabilă școală în domeniul mecanismelor și al mecanicii fine, a fost un adevărat mentor pentru colegii mai tineri. S-a implicat cu aceeași conștiinciozitate, rigoare, echilibru în conducerea universităţii, în calitate de prorector, într-o perioadă marcată de dificultăți și schimbări majore în țară.

Născut la 15 decembrie 1935, la Chişinău, profesorul Dan Perju este absolvent al Institutului Politehnic din Timişoara (1962), specializarea Maşini hidraulice, doctor ing. (din 1972) cu teza „Contribuţii la sinteza mecanismelor pentru conducerea unui punct pe o curbă data”, profesor (1980-2005) şi profesor consultant din 2005 la Universitatea Politehnica Timişoara. Din anul 1990 este conducator de doctorat în domeniul Inginerie mecanică. A efectuat numeroase studii si cercetari în domeniul Teoriei mecanismelor, Mecanicii fine şi Aparate şi sisteme de măsurare.

A publicat peste 180 de lucrări ştiinţifice în ţară şi străinătate, peste 30 de cărţi, manuale universitare şi îndrumatoare de laborator şi proiect şi 16 brevete de invenţie.

O seamă de foști colegi, unii chiar foști studenți ai profesorului, au evocat în cuvinte calde pe cel ce a plecat de jos și a răzbit cu greu din motive ce nu țineau de știința dânsului ci de conjunctura politică de după al Doilea Război Mondial.

Poate cel mai emoționant moment, la fel cum și dânsul era emoționat, a fost cuvântul profesorului Ioan Carțiș, fostul rector al universității. S-au cunoscut din perioada școlii tehnice de electrotehnică, cum se numea pe atunci perioada liceală. A evocat momente cum ar fi încrâncenarea pe terenul de fotbal sau aplecarea spre muzica clasică ce i-a însoțit cariera. Astfel a reușit o imagine mai fidelă a celui ce a fost Dan Perju.

Astfel de volume de evocare trebuie să continue să apară, fiindcă sunt file din istoria științei timișorene ce nu trebuie să se piardă în uitare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.