-5.9 C
Timișoara
miercuri 15 ianuarie 2025

În foame de bani, Guvernul Ciolacu ,,joacă la rupere” cu toți datornicii la stat

Guvernul vrea să mărească sancțiunile pentru cei care nu-și plătesc taxele la timp. Astfel, începând cu data de 1 ianuarie 2025 nivelul penalității de întârziere va crește de la 0,01%, la 0,015% pentru fiecare zi de întârziere. Practic, asta reprezintă o majorare cu 50%.

Măsura face parte dintr-un proiect cu mai multe modificări fiscale și bugetare, care include și partea legată de amnistie fiscală. Momentan, este vorba despre un draft care nu se află în dezbatere publică și care a fost obținut de HotNews.ro.

De asemenea, documentul prevede că penalitatea de nedeclarare sau declarare incorectă crește de la 0,08% la 0,1% pentru fiecare zi de întârziere. Se va calcula începând cu ziua imediat următoare scadenței și până la data stingerii sumei datorate, inclusiv.

În ceea ce privește taxele locale, nivelul majorării de întârziere crește de la 1% la 1,5% din cuantumul obligațiilor fiscale principale neachitate în termen, calculată pentru fiecare lună sau fracțiune de lună, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadență și până la data stingerii sumei datorate, inclusiv.

Amnistia fiscală

Așa cum spuneam și mai sus, proiectul prevede și o amnistie fiscală pentru firme, PFA, persoanele fizice și alte categorii de contribuabili.

Vor putea beneficia de ștergerea a 85% din dobânzi și penalități cei care plătesc obligațiile principale restante la 31 august 2024.

Pentru a beneficia de această amnistie, cei interesați vor trebui să depună o declarație rectificativă în perioada 1 septembrie – 15 decembrie 2024.

În plus, proiectul mai prevede că un procent de 10% din obligațiile bugetare principale restante vor putea fi transformate în credit fiscal.

Și în acest caz termenele sunt tot 1 septembrie – 15 decembrie 2024. Pentru a beneficia de acest procent, trebuie ca datoriile restante la 31 august care au fost achitate să depășească 500.000 lei la contribuabilii mici, 1,5 milioane lei la cei mijlocii și 5 milioane lei pentru cei mari.

Pe înțelesul tuturor, statul vrea datoria principală până la 15 decembrie pentru că are nevoie de bani acum, iar apoi firma va beneficia, de anul viitor, de cei 10% din impozitele datorate (în cuantumul respectiv). Adică acei bani nu-i va mai plăti la stat.

Creditul fiscal va putea fi utilizat pentru o perioadă de 3 ani de la data depunerii solicitării.

Sursa: https://hotnews.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Zilele Culturii Naționale la Universitatea de Științele Vieții ,,Regele Mihai I” din Timișoara

 Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara invită comunitatea locală să participe la evenimentele organizate cu prilejul Zilelor Culturii Naționale, ce vor avea...

Un tânăr a furat mai multe biciclete chiar de pe strada Inspectoratului de Poliție

Se pare că această perioadă este una a furturilor. Câțiva timișoreni au rămas luni fără biciclete, acestea fiind furate chiar dintr-un spațiu de depozitare...

Citește și :