În cimitir, ca în Pădurea Amazoniană! Crucile de-abia se mai văd!

499

Român rămâi şi pe pământ şi sub pământ. În general, după ce pleci în lunga călătorie eşti mai respectat. Poate şi pentru că atunci poţi deveni vehicul de imagine fără să mai ai replici deranjante. Regula nu este general valabilă. O bună parte a persoanelor îngropate la Petroşani trăiesc “în locuri luminoase şi pline de de umbre”. Asta pentru că accesul până la locul lor de veci este o reală provocare “amazoniană”.

“Sunt oripilată. Am înotat printr-o vegetaţie luxuriantă. Sunt toată zgâriată pe picioare. Era un peisaj deprimant. Nu te aştepţi ca într-un cimitir să te umpli de bine, dar nici să ai un tablou înfricoşător. Acolo ne sunt părinţii. Se vedeau aşa nişte cruciuliţe printre o vegetaţie crescută obraznic cu girul responsabililor”, a postestit Gabriela Spitska pentru Gazeta de Dimineata.

Aşa începe povestea unui român întors acasă după mai mult timp care a vrut să-şi vadă mamă. Mama care se află la casa ei, în Cimitirul Central din Petroşani.

Femeia plecată de mulţi ani în Austria admite că de îngrijirea mormântului în sine nu se face responsabil administratorul cimitirului.

“Mormântul e sine e treaba mea. De aceea am şi pus pietricele pe mormânt ştiind că ajung mai greu la mama. Dar să nu mai văd drumul, să nu-i mai văd crucea este inadmisibil. Sunt mâhnită şi chiar dezonorată de un asemenea tratament. Chiar nu ne putem respecta măcar un pic?! Să pună taxă, noi să plătim. Dar este inadmisibil să vezi acest peisaj”, completează femeia.

Gabriela Spitska subliniază apăsat că ceea ce a văzut în cimitir nu este altceva decât lipsă de respect faţă de tot ce înseamnă administraţie.

“Nici nu mai avem curaj să cerem respect pentru noi oamenii, vii sau morţi. Nu e vorba despre gena românească, nu este vorba de ţară. Aici e vorba strict cum administrezi. De felul în care înţelegi să coordonezi, să te gospodăreşti. Să fii tu gospodar mulţumit de ceea ce poţi oferi. Problema este la educaţia primită de acasă şi la mentalitate. Cei mulţi au mentalitate de “moguli””, spune românca pentru care doar România rămâne acasă.

Petroşăneanca a reuşit, după o luptă personală cu plantele, să ajungă la mama sa.

Femeia spune că în prima parte a Cimitirului Central din Petroşaniare aleile sunt curăţate.

sursa: gddhd.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.