1.1 C
Timișoara
joi 26 decembrie 2024

„În căutarea libertății: alegeri și identități”, o reflecție asupra diversității și libertății personale

La Timișoara vor fi proiectate două filme de impact vor aduce în prim-plan teme esențiale precum libertatea, identitatea și rezistența umană.

Evenimentul „În căutarea libertății: alegeri și identități.” organizat de Double 4 Studios România în colaborare cu Magus Consulting Timișoara, se va desfășura pe parcursul a două zile. Cinema Victoria va găzdui, în 7 noiembrie, de la ora 17.30, proiecția filmului „Și atunci, ce e libertatea?”, iar de la 20.30 „Who I Am Not”. Ambele proiecții vor fi urmate de un dialog, cu o parte din echipa de realizatori, care oferă o ocazie unică de a analiza libertatea nu doar ca ideal social, ci și ca pe o experiență individuală și profund personală.

„Și atunci, ce e libertatea?” este inspirat de nuvela Anei Blandiana, și regizat de Andrei Zincă. Filmul aduce în atenție suferințele celor deportați de regimul comunist în Bărăgan, în 1951. Povestea unui profesor de istorie și a altor șapte oameni nevinovați, forțați să supraviețuiască în condiții inumane, este o meditație profundă asupra conceptului de libertate, din perspectiva supraviețuirii într-un regim totalitar. Filmul a obținut numeroase premii, inclusiv Premiul Publicului la TIFF 2020 și a avut un impact deosebit atât în România, cât și pe plan internațional. La dialogul cu publicul vor participa regizorul și producătorul Andrei Zincă și actorii Radu Iacoban și Tünde Skovrán.

Trailer Și atunci ce e libertatea? https://www.youtube.com/watch?v=cfvt181KLKs&t=6s
„Who I Am Not” este un documentar captivant regizat de Tünde Skovrán.


Documentarul explorează identitatea intersex și provocările de acceptare personală și socială prin viețile lui Sharon-Rose Khumalo și Dimakatso Sebidi, două persoane intersexuale din Africa de Sud. Filmul ne îndeamnă să reflectăm asupra întregului spectru al identității umane și să înțelegem complexitatea individualității, într-o lume în care rolurile de gen sunt strict definite. „Who I Am Not” a fost apreciat la nivel internațional, fiind primul film românesc selectat la SXSW (South by Southwest). A participat la 80 de festivaluri internaționale și a câștigat 22 de premii.
Trailer Who I Am Not  https://www.youtube.com/watch?v=I1cIkcXltPE&t=52s

Actrița Patricia Arquette, producătorul executiv al documentarului, afirmă: „Who I Am Not” este un film foarte important. Subiecții filmului sunt de o onestitate sfâșietoare în timp ce ne poartă prin călătoriile lor în încercarea de a depăși provocările insurmontabile în căutarea iubirii de sine și a acceptării societății. Deși mulți oameni cunosc termenul LGBTQIA, este posibil să nu înțeleagă că „I” vine de la „Intersex”. Nu este o identitate de gen, este o realitate biologică. Variațiile intersexuale sunt o parte naturală a diversității umane. Se estimează că aproape 2% dintre oamenii din întreaga lume se nasc intersexuali. Acest film aduce în prim plan acești oameni, adesea trecuți cu vederea, cu dragoste, speranță, demnitate și respect. Who I Am Not ne învață reziliența spiritului uman și puterea vindecătoare a iubirii și a acceptării.”

La sesiunea de întrebări și răspunsuri de după film vor fi prezenți regizorul și producătorul Andrei Zincă, regizoarea Tünde Skovrán, precum și Sharon-Rose Khumalo, protagonistă în documentar, locul al doilea la Miss Africa de Sud în 2015.
Prin proiecția acestor două filme și dialogul ce urmează, evenimentul este o invitație la introspecție care oferă o ocazie unică de a analiza libertatea nu doar ca ideal social, ci și ca o experiență individuală și foarte personală.
În 8 noiembrie și în Mansarda Muzeului Național al Banatului din Bastionul Maria Therezia, începând cu ora 17.30, va avea loc o dezbatere la care personalități din diferite domenii vor discuta despre diversitate, acceptare și libertate, creând un spațiu de dialog și reflecție asupra valorilor umane fundamentale.

Andrei Zincă (regizor și producător), prof. dr. Adela Chiriță-Emandi (medic primar specialist în genetică de la Universitatea de Medicină și Farmacie Timișoara), Andre Rădulescu (Identity Education) și Florin Rogojinaru (video/film content creator aka ”băiatul cu filmele”) vor dezbate în profunzime libertatea individuală și dreptul fiecăruia de a-și trăi viața conform propriilor alegeri
Biletele pentru proiecții costă 20 de lei și pot fi achiziționate de aici

În căutarea libertății: alegeri și identități


La dezbaterea din 8 noiembrie intrarea este liberă.

Despre ANDREI ZINCĂ
Andrei Zincă a studiat Imagine de Film și TV în România, și Regie și Producție de Film la Universitatea din California de Sud (USC) din Los Angeles.
Înainte de a pleca din România , în 1982, a lucrat ca operator de imagine pentru opt lungmetraje produse la Studiourile de Film din Buftea, și a realizat pentru Televiziunea Română serialul de călătorii „Noi, oamenii”, care i-a adus un premiu al Uniunii Cineaștilor Români (UCIN) pentru cel mai bun serial documentar.
Debutul său ca regizor/producător a avut loc în 1987 în Peru, cu „Rosa de America”, o mini- serie TV.
În 1988, s-a mutată în S.U.A. unde, s-a impuse pe piețele hispanice din SUA și din America Latină, fiind apreciat atât ca regizor, cât și ca producător.
În 1991, a fost nominalizat la un premiu regional Emmy pentru „Conversații în Vatican”, un program special despre Papa Ioan-Paul al II-lea și Vatican, pe care l-a regizat și co-produs pentru Telemundo Network.
În 2006, s-a întors în România în calitate de director de imagine pentru lungmetrajul „Mirrors”, cu Kiefer Sutherland, regizat de Alexandre Aja, o producție New Regency/20th Century Fox.
A regizat și serialul TV „La Urgență”, o versiune locală a celebrului „ER” din SUA, și câștigător al Premiilor UCIN (Asociația Cineaștilor din România) și APTR (Asociația Profesioniştilor din TV) pentru cel mai bun serial 2006.
În 2013, a co-produs și regizat lung metrajul „Puzzle pentru un orb”, primul său film de lung metraj, care a fost filmat integral in Romania si post-produs in SUA. Coproducția a fost premiată pentru cel mai bun film, scenariu, actori principali și fotografie la diverse festivaluri de film din SUA și a fost distribuit de Netflix în Europa, și de diverse platforme în SUA.

Aceeași formulă de coproducție a fost aplicată celui de-al doilea lungmetraj al său, filmul „Și atunci, ce e libertatea?”, inspirat dintr-un nuvelă scurtă a scriitoarei de renume mondial Ana Blandiana. Filmul a câștigat premiul Publicului pentru cel mai bun film românesc la TIFF Cluj- Napoca 2020, precum și alte premii ale publicului și mențiuni speciale ale juriului, la festivaluri din SUA. Filmul a fost distribuit în Europa de Cinemax.
În 2023, Andrei Zincă a lansat pe piață prima sa producție a unui lungmetraj documentar, filmat în întregime în Africa de Sud. După premiera sa mondială la Festivalul de Film Documentar din Salonic, unde filmul a câștigat trei premii, „Who I Am Not” (regia: Tünde Skovrán) a avut premiera nord-americană la prestigiosul festival SXSW (South by Southwest).
Au urmat până acum selecții la aproape 80 de festivaluri internaționale, și 22 de premii. Filmul a fost selectat de Academia Europeană de Film pe lista scurtă pentru cel mai bun documentar 2023, iar în SUA a fost achiziționat de către prestigiosul canal public PBS/POV pentru stagiunea 2024-2025.
Andrei Zincă este co-fondator și CEO al Voxx Studios, un studiou de post-producție audio cu sediul în Los Angeles.

Despre TÜNDE SKOVRÁN
Tünde Skovrán este o actriță, regizoare și producătoare de origine română, cunoscută pentru munca ei în teatru și film.
După ce a absolvit în 2005 Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca cu licență în Teatru, a devenit actriță de repertoriu la prestigiosul Teatru Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, jucând în peste 30 de producții și colaborând cu renumiți regizori europeni și americani.
În 2008, a fost nominalizată la Premiul UNITER, cel mai prestigios premiu de teatru din România.
Și-a făcut debutul în film în „Puzzle pentru un orb” (2013), o coproducție România/SUA, pentru care a fost premiată pentru cea mai bună actriță într-un rol principal la două festivaluri internaționale de film din SUA.
În 2014 a fost recunoscută drept una dintre cele mai promițătoare actrițe tinere din Europa Centrală și de Est, a participat la Talent Campus al Festivalului Internațional de Film de la Sarajevo și a devenit alumnă a cercului Berlinale Talent.
Producția maghiară „Fără aer”, câștigătoare a nenumărate premii internaționale în 2024, este cel mai recent film în care deține un rol principal. Filmul este inclus pe lista scurtă a Academiei Europene de Film pentru cel mai bun lungmetraj din 2024.

De când s-a mutat în California în 2014, Tünde a devenit cunoscută pentru producțiile de teatru experimental de pionierat din Los Angeles, iar în 2023 și-a făcut debutul regizoral cu „Who I Am Not”, un lungmetraj documentar inovator care explorează experiențele comunității intersex. De la debutul său nord-american la prestigiosul festival internațional SXSW (South by Southwest), filmul a fost selectat în aproape 80 de festivaluri din întreaga lume și a primit 22 de premii internaționale, multe dintre ele pentru meritele artistice ale regizoarei.
În prezent, ea își pregătește debutul în filmul de ficțiune cu un proiect de lung metraj. Tünde Skovran este unul dintre fondatorii studioului Voxx Studios de post-producție audio, în Los Angeles.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

181 pacienți s-au prezentat în urgență în prima zi de Crăciun la Spitalul Județean Timișoara

În prima zi de Crăciun, Serviciul de Urgență al Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara a înregistrat o activitate intensă, specifică sărbătorilor...

Undă verde pentru regenerarea urbană a zonei Piața Traian din Timișoara. Peste 14 milioane de euro, fonduri nerambursabile, vor fi investiți în proiect

Cartierul istoric Fabric din Timișoara se va transforma radical în următorii ani, în urma unei investiții ample, realizate cu ajutorul Programului Regional Vest. Patru...

Citește și :