În Caraș-Severin începe… vânătoarea de vrăjitoare?

970

E îndeobște recunoscut faptul că prevenția este mult mai bună decât înlăturarea efectelor după ce un anumit incident s-a produs deja. În acest sens, interesantă e inițiativa polițiștilor de la IPJ Caraș-Severin, care, pe site-ul propriu, fac o serie de recomandări cetățenilor, pentru ca aceștia să nu devină victime ale diverselor moduri de înșelăciune.

Cel mai recent articol în acest sens se referă la una dintre infracțiunile de înșelăciune foarte frecvente, și anume ghicitul. Este una dintre metodele de înșelăciune care face victime cu ușurință. Ghicitoarele nu au în vocabular cuvinte precum: scrupule sau moralitate, iar victimele, din cauza naivităţii şi credulităţii, contribuie masiv cu bani sau bijuterii la prosperitatea șarlatancelor.

,,Ghicitoarele” sunt deţinătoare ale unei intuiţii remarcabile, apasă cu degetul chiar pe „rănile” victimelor, dându-le satisfacţii posibile precum: întâlnirea cu Făt-Frumos-ul mult aşteptat, dezlegarea de blesteme, aspiraţii de avere şi lux, viaţă lungă, călătorii, promiţând, cu uşurinţă, îndeplinirea tuturor dorinţelor. Însă „ponturile” sunt oferite chiar de către victime. O banală discuţie conduce la percepţia statutului social şi sentimental al victimei. Pe măsură ce încep să ghicească, în funcție de confirmările sau negările victimei, ghicitoarele adulmecă încotro să-şi îndrepte mersul prezicerii lor pretinzând apoi de la victime sume de bani, obiecte din aur sau argint, uneori doar pentru a le descânta, moment în care aceste bunuri sunt înlocuite, cu o dezinvoltură cinică, cu maculatură sau tinichele.

Iată și recomandările pe care le face IPJ Caraș-Severin pentru prevenirea acestor înșelăciuni:

– porniţi de la premisa că viitorul nu poate fi, sub nicio formă, ghicit de cineva;

– dacă sunteţi suferind/ă sau aveţi în familie persoane suferinde, nu apelaţi la vraci, ghicitoare, vrăjitoare; fără excepție, aceștia se dovedesc a fi şarlatani ordinari;

– nu vă încredeţi niciodată în oameni necunoscuţi dornici să vă spună care vă este viitorul;

– nu daţi din mână bani sau obiecte de valoare (bijuterii, telefoane mobile etc.) pentru efectuarea unor descântece sau vrăji; profitând de neatenţia dumneavoastră escrocul le va înlocui cu bunuri fără valoare;

– nu cumpăraţi verighete , inele sau alte obiecte care se pretind a fi din aur, de la persoane necunoscute; vor fi, în cele mai multe cazuri, simple tinichele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.