Domnule Florin Bîrsăşteanu, dacă ajungeţi primar, care sunt primele măsuri pe care le veţi lua ?
Transparenţă, transparenţă, transparenţă. Apoi altele. În acest moment nu există un dialog real cu cetăţenii, de fapt nu a existat aproape deloc în ultimii patru ani. Dezbaterile publice aproape lipsesc cu desăvârşire, mai mult au fost mimate decât realizate, primarul ţine audienţe pe facebook, ca şi când în Ronaţ, Kuncz sau Blaşcovici toată lumea stă pe smartphone, mijloacele de comunicare au fost cenzurate sau desfiinţate, au fost suspendate transmisiunile radio şi TV ale şedinţelor de Consiliu Local, biroul de presă are mai mult rol decorativ, iar toată această stare de fapt nu înseamnă altceva decât lipsă de transparenţă în relaţia cu cetăţenii. Primarul a pierdut legătura cu oamenii, este mult prea departe de ei şi habar nu are ce probleme reale au aceştia. Şi ca să revin la întrebare, ca primar, primul lucru pe care l-aş face, ar fi să pun punct umilinţelor pe care le suportă cetăţenii în relaţia cu Primăria, ca o dovadă de transparenţă.
Concret, cum aţi face asta?
Primul pas, în biroul lui Jean Cojocari fac birou de relaţii cu publicul. Aş elibera biroul secretarului plasat lângă cel al primarului, astfel ca dimineaţa când vin la birou să văd lumea care vine cu probleme de rezolvat la Primărie. Aşa aş avea imaginea clară a ritmului de lucru, gradul de mulţumire sau nemulţumire al oamenilor, aş fi permanent în contact cu ei. Aş lucra în strânsă legătură cu cei din Consiliile Consultative de Cartier, ca reprezentanţi apolitici ai cetăţenilor, neretribuiţi dar implicaţi. Din păcate astăzi nu există dialog între ei şi actuala administraţie. Apoi aş face dezbateri reale pe temele de interes public. Toate proiectele pe care le face Primăria trebuie să fie realizate pentru cetăţeni şi croite şi în funcţie de aşteptările şi dorinţele lor, iar societatea civilă trebuie să fie permanent implicată şi prezentă. Nu degeaba am lansat acum ceva vreme „Pactul pentru Timişoara”, o platformă publică deschisă pentru timişorenii care doresc să fie implicaţi în viaţa oraşului.
Cum veţi implica cetăţenii în actul de decizie?
Simplu. În momentul în care primarul propune Consiliului Local un proiect care are susţinerea societăţii civile şi a oamenilor, care a fost dezbătut cu specialiştii de faţă, va fi greu ca cineva să spună nu şi să dea o decizie în defavoarea acelui proiect. Până la urmă, trebuie ca toată lumea, de la primar la consilierii locali, să lucreze în folosul cetăţenilor şi al oraşului. Trebuie lăsate deoparte orgoliile şi diferendele şi trebuie găsită cheia dezbaterilor constructive. Şi revenim la transparenţa de care vorbeam mai devreme. De asta avem nevoie pentru a putea face administraţie.