17.6 C
Timișoara
vineri 18 octombrie 2024

„Împreună pentru siguranța femeilor”, marșul anunal care militează pentru stoparea violenței de gen, are loc și în Timișoara

„Împreună pentru siguranța femeilor” și-a propus să militeze pentru doamnele și domnișoarele din toată țara, pentru a atrage atenția asupra politicilor publice slabe la nivel de țară în lupta cu violența sexuală. 

Scopul demersului este acela de a ridica nivelul de conștientizare față de primejdiile și pericolul la care femeile sunt expuse, fie cele care deja se află în relații toxice, fie doamnele care se confruntă cu hărțuirea sexuală la locul de muncă, tinerele care au la catedră profesori abuzivi, precum și alte situații în care femeile pot deveni vulnerabile și se află în inegalitate de șanse față de cei numiți agresori.

  • „Vrem să ne arătăm solidaritatea față de toate fetele și femeile care au supraviețuit unei forme de violență sexuală – viol, agresiune sexuală, căsătorie forțată, hărțuire sexuală, cyberbullying, pornografie din răzbunare, exploatare sexuală sau orice alte forme de violență de natură sexuală – și să strigăm împreună ”Nu ești singură! Nu e vina ta!”.
    Ieșim în stradă pentru a promova o cultură a respectului și a consimțământului, în care învățăm să respectăm limitele celor din jur, să prețuim egalitatea de gen și diversitatea oamenilor.
  • Vrem ca fiecare fată și fiecare femeie care a trecut printr-un act de violență sexuală să fie crezută, sprijinită și tratată cu demnitate și respect.
  • Vrem să aducem la lumină acele experiențe de violență sexuală despre care nu se vorbește și sunt ignorate de autorități, cum sunt căsătoriile forțate. Căsătoria forțată este o formă de violență care implică încălcări grave ale drepturilor fundamentale și, în special, ale drepturilor femeilor și ale fetelor la integritate fizică, libertate, autonomie, sănătate fizică și mintală, sănătate sexuală și reproductivă, educație și viață privată (Directiva (UE) 2024/1385).
  • Ne dorim respect, siguranță și tratament nediscriminatoriu pentru fete și femei, indiferent de etnie! Vrem să strigăm împreună pentru toate fetele și femeile ‘Nu ești singură! Nu e vina ta!’.
  • În timp ce căsătoriile forțate le împing pe fete în afara sistemului de învățământ, pentru altele sistemul de învățământ se transformă în spațiu de abuz, unde profesorii te hărțuiesc și te agresează sexual.
  • Vrem școli și universități, dar și locuri de muncă sigure, cu toleranță zero pentru abuzatori!Instituțiile de învățământ trebuie să adopte politici de toleranță zero pentru orice formă de hărțuire sexuală și programe de educare și formare a personalului didactic și auxiliar privind prevenirea hărțuirii sexuale. Victimele trebuie încurajate să raporteze abuzul pe care l-au trăit, iar hărțuirea sexuală trebuie sancționată. Agresorii sexuali nu au ce căuta la catedră!Suntem împreună pentru a promova o educație bazată pe demnitate și egalitate și pentru a construi un sistem de învățământ care protejează, ascultă și acționează în interesul copiilor și tinerilor.
  • Ieșim în stradă să ne spunem poveștile, să ne cerem drepturile, să cerem toleranță zero în fața violenței împotriva femeilor și a femicidului. Vina și rușinea sunt ale agresorilor! Puterea este în poveștile noastre și în solidaritatea noastră!

Protestul se desfășoară duminică, 20 octombrie, începând cu ora 16:00,în Piața Libertății. Mitingul este organizat de asociația SPICC (Solidaritate Participare Incluziune Cooperare Comunicare).

Același eveniment se desfășoară de 10 ani la București, iar inițiativa vine cu manifestări în mai multe orașe ale țării, în concomitent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :