Guvernul discută în ședința de azi proiectul de ordonanță de urgență prin care va fi schimbat modul de calcul al pensiilor speciale, precum și procedura de actualizare a acestora. Tot azi ar urma să fie adoptată și o Ordonanță de Urgență pentru limitarea indemnizațiilor de creștere a copilului, potrivit declarațiilor ministrului Muncii.
Proiectul privind pensiile trebuia să intre joi în atenția Executivului, însă ședința a fost amânată cu o zi pentru că proiectul nu avea toate avizele necesare pentru adoptare.
Proiectul de OUG privind pensiile speciale prevede că pensia angajaților MAI și MApN nu va mai putea depași media soldelor sau salariilor primite în anii de activitate, în baza cărora s-a calculat venitul. Proiectul limitează și indexarea pensiilor speciale cu rata medie anuală a inflației, fără alte sporuri, dispoziție care se va aplica și pensionarilor din aviație, personalului auxiliar din instanțe și parchete, funcționarilor parlamentari, diplomaților și parlamentarilor, scrie news.ro.
Potrivit acestui proiect, cuantumul net al pensiei militare de stat nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul a pensiei, astfel încât pensiile nu vor mai putea depăși valoarea salariilor.
Sunt eliminate și sporurile primite în cazul indexărilor. Pensiile, astfel, nu vor mai fi indexate cu 100% din rata inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat, ci doar cu nivelul mediu al inflației, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an. Dacă în urma actualizării rezultă un cuantum al pensiei mai mic, se păstrează cuantumul pensiei aflat în plată.
Intenția inițială a Guvernului era, ca într-o primă etapă, să reglementeze doar situația pensiilor din sistemul de apărare și ordine publica, Ministerul Apărării Naționale (MApN) transmițând, miercuri, că specialiștii din minister, alături de cei din Ministerul Afacerilor Interne, pregătesc un draft al Ordonanței de Urgență privind pensiile militarilor. „In acest moment, specialiștii Ministerului Apărării Naționale și cei ai Ministerului Afacerilor Interne continuă consultările și pregătesc draft-ul actului normativ ce va fi discutat în cadrul Executivului, cele două ministere fiind co-inițiatoare”, se arată într-o precizare a MApN.
Joi insă, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a anunțat că proiectul va viza aproape toate categoriile de pensii speciale.
„Aceasta ordonanță este extinsă la toate categoriile de pensii speciale, nu numai la cele militare, inclusiv la funcționarii parlamentari. Toate pensiile speciale, mai putin magistrații, care, la ora actuală, există două decizii ale Curtii Constituționale care interzic discuții pe legea pensiilor”, a declarat Vasilescu, la Antena 3.
Anunțul inițial privind intenția Executivului de a schimba prevederile legale ce reglementează sistemul de pensii speciale a fost făcut, duminică, de către ministrul Muncii.
„Avem de gând să dăm o ordonanță chiar săptămâna viitoare. Am lucrat la ea. Nu ne-am apucat încă de Legea pensiilor pe partea de contributivitate unde este obligatoriu să facem creșterile din programul de guvernare, însă după apariția Legii salarizării ne-am dat seama că, dacă nu corectăm sistemul, în sensul că, dacă lasam pensiiile de serviciu să se actualizeze cu ce este la cei activi, vom ajunge într-o situație foate neplacută de anul viitor, în sensul că economia nu poate să susțină astfel de creșteri”, a motivat Lia Olguța Vasilescu.
sursă: hotnews.ro