Imagini spectaculoase surprinse în Banat cu cea mai rară pasăre din România. Ce proiect inedit se derulează FOTO

947
soim dunarean

În premieră absolută pentru România, şoimul dunărean a fost surprins la cuib în Câmpia de Vest. Totul s-a întâmplat ieri, când camerele video montate într-un cuib din Banat au filmat două exemplare de şoim dunărean, cea mai rară pasăre din ţara noastră. Imaginile au fost transmise în direct pe Internet, în premieră naţională.

Cele două exemplare are acestei specii pe cale de dispariţie în România au ocupat un cuib amenajat pe un stâlp de înaltă tensiune din Câmpia de Vest. Șoimul dunărean a apărut, ieri, pentru prima dată la cuibul care este monitorizat video din luna iunie a acestui an de către Asociația Wild Watch, un ONG de mediu. Imaginile pot fi urmărite în timp real AICI!

„Prezența la cuibul din Câmpia de Vest a acestei specii pe cale de dispariție, este o bucurie imensă pentru noi și pentru partenerii noștri din acest proiect, dar și pentru toți cei care ne urmăresc online și cărora le mulțumim pentru implicare. Transmiterea acestor imagini în timp real este nu doar o premieră în România, ci și cea mai frumoasă implinire a ideii de la care a plecat Wildlife Romania: realizarea unei “grădini zoologice virtuale” în care animalele prezentate să fie monitorizate în libertate”, spune Cristian Ilea, coordonatorul Asociaţiei Wild Watch.

soim dunarean

Potrivit specialiştilor, degradarea habitatelor, dar și folosirea pesticidelor sau lipsa locurilor de cuibărit, reprezintă principalele cauze ale scăderii numărului de şoimi dunăreni într-un ritm accelerat, în ultimii ani. Această pasăre se află pe Lista Roşie a speciilor pe cale de dispariţie realizată de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii.

Ultimele perechi cuibăritoare de șoim dunărean din România au fost semnalate în Dobrogea, dar și în Banat, acolo unde au fost surprinse imaginile de ieri în premieră națională. Cuibul de pe stâlpul de înaltă tensiune din Câmpia de Vest este unul dintre cele 34 de cuiburi artificiale montate de Enel Distribuție Banat în perioada 2012-2014, prin proiectul Life+ de conservare a şoimului dunărean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.