Iluminat public inteligent într-un oraș din Timiș. A fost lansat BanatSmart

890

Astăzi, la Timișoara, a fost lansat proiectul  “Servicii Inteligente Urbane prin Standarde Omogene în Infrastructură Publică pentru o mai mare Eficiență Energetică” – BANATSMART. Proiectul este finanțat cu suma de 1.631.506,80 de euro prin intermediul IPA II și va fi implementat în perioada 15 Iulie 2017 – 15 Iulie 2019, între România şi Serbia.

Partnerii acestui proiect sunt Orașul Recaş si Asociația pentru Managementul Energiei Timiş (parteneri români), Comuna Plandiște (lead partner) şi Agenția Regională pentru Dezvoltare Banat din Zrenian – Serbia.

Obiectivul general al proiectului este: îmbunătățirea sistemului de iluminat public în zona transfrontalieră, bazată pe standarde similare, creșterea  eficienței energetice și reducerea poluării.

Au luat parte reprezentanţi români şi sârbi, printre care primarul oraşului Recaş, Pavel Teodor şi secretarul personal al primarului din comuna Plandişte, Jovan Repac.

Din partea Consiliului Judeţean Timiş a fost prezent Adrian Negoiţă, consilierul personal a lui Călin Dobra, preşedintele Consiliul Județean Timiș.

Proiectul e foarte interesant, duce la o economie în viitor , la aproape jumătate, această nouă metodă de iluminat: Pe lângă iluminat există posibilitatea urmăririi pe camera video a unor zone agglomerate din Recaş, există posibilitatea controlului dacă se întâmplă ceva, şi se ştie în timp real dacă este un incendiu, dacă se defectează o instalaţie electric. Este un proiect cu un sistem foarte inteligent, care pe viitor ar fi foarte bine să fie implementat în cât mai multe oraşe”, a spus Adrian Negoiţă.

Chiar dacă energia este preluată din sistem, fiind iluminatul pe LED-uri, costurile se reduc la jumătate.

Oraşul Recaş are cea mai mare suprafaţă de teren din întreg judeţul Timiş, 23.000 hectare, cu 7 sate în componenţă, o populaţie de 9.500 locuitori, din care numai Recaşul are 5500 locuitori. Lungimea străzilor unde va fi implementat proiectul este de 23 km. Pe lângă un iluminat intelligent şi economic, va mai exista şi un control video al traficului, dar şi managementul acestuia, transmisiile se vor face prin GSM, ceea ce va duce la un mai bun control ziua şi noaptea în domeniul energetic.

Pe lângă economia ce o să o facem la bugetul local va fi şi calitatea luminii. Proiectul de faţă se referă doar la oraşul Recaş, unde avem 23 km de străzi. Pe lângă economia ce o vom face de 60 %, avem şi un sistem performant de aprindere şi stingere care va fi centralizat, monitorizarea traficului din Recaş, camera video în zonele mai aglomerate şi mai populate, cu un mare avantaj din punct de vedere al securităţii în oraş. Părţii româneşti îi revine de plată 2 % din valoarea proiectului”, a declarat primarul orașului Recaș, Pavel Teodor.

Proiectul ce s-a lansat azi între oraşul Recaş din România şi comuna Plandişte  din Serbia, este finanţat din Programul transfrontalier interreg IPA 2, axa 3.2 privind protecţia mediului, pe partea română are ca obiect echiparea a 920 de stâlpi din oraşul Recaş , unde întrega reţea de iluminat public îşi va schimba în totalitate configuraţia, conducând la o economie a energiei de cel puţin 50 %, sistemul electronic va fi echipat cu unul cu telegestiune, care va duce şi la suplimentarea energiei cu cel puţin 30 %. Acest sistem electronic va adduce şi alte beneficii majore, cum ar fi siguranţa cetăţeanului prin monitorizarea traficului , noul system fiind capabil să ne anunţe în timp real , dacă în dreptul unui stâlp avem un incendiu , sau dacă pe raza localităţii respective a intrat o maşină care are gabaritul depăşit faţă de greutatea admisă pe drumurile publice,”  a spus Adrian Balaci, directorul Agenţiei pentru Managementul Energiei Timiș.

Sistemul video va fi un unul inteligent ce va urmări în timp real atât traficul pietonal, cât şi traficul auto, în punctele cheie ale localităţii. Sistemul este proiectat de echipa de la Asociaţia pentru Managementul Energiei Timiş, finanţat prin acelaşi proiect.

Atât în Recaş, cât şi în Plandişte, se va reuşi prin implementarea acestui proiect, o reducere atât a energiei cât şi a emisiilor de gaze de cel puţin 75 – 80 %. Partea română plăteşte 2 %, iar partea sârbă 15 %, din valoarea proiectului.

Partea sârbă este foarte mulţumită de acest proiect, fiindcă aduce o scădere a consumului de energie electric cu 60 %, şi  nu ar vedea. o altă posibilitate pentru a se face o asemenea economisire.

Sunt foarte mulţumit de un asemenea proiect ce va duce la soluţionarea mai multor problem. Populaţia beneficiară a acestui proiect este de 11.000 persoane, ceea ce va cuprinde 3 sate, care vor beneficia de proiect, dintre cele 12, cât are în componenţa ei comuna Plandişte. Sunt pentru început lrei localităţi mai mici, pentruca pe viitor să putem sprijinii astfel de proiecte şi pe localităţi urbane”, a spus reprezentantul părţii sârbe Jovan Repac.

Din partea managementului părţii sârbe la lansare a fost prezentă şi Dragana Dorazan, manager de proiect în cadrul agenţiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.